Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Procesoperator B iets voor jou?

Heb jij je diploma Procesoperator A en wil je hogerop? Lijkt het je daarbij mooi om mensen aan te sturen met hun productiewerk? Groei dan door in de regelkamer van een fabriek. Meld je hiervoor nu aan bij de opleiding Procesoperator B van Aventus en Litop.

De opleiding Procesoperator B

Dit leer je

In je opleiding Procesoperator B leer je onder meer van alles over:

 • productiewerk voorbereiden
 • in de gaten houden van de productie en kwaliteit
 • productiemachines onderhouden
 • duurzaamheid en milieu
 • storingen oplossen en planning bewaken
Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Procesoperator B met je mbo-diploma procesoperator A. Daarnaast kun je met de juiste vooropleiding ook direct instromen op de opleiding Procesoperator B:

 • diploma vmbo Techniek: Kaderberoepsgericht, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • diploma vmbo overige profielen met wiskunde of natuur- en scheikunde I
 • mavo diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I
 • overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4 met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde
 • mbo-diploma niveau 2
 • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Wat is Derde leerweg?

De derde leerweg is een variant van leren en werken (vergelijkbaar met BBL). Het verschil met BBL is dat bij een derde leerweg opleiding wordt vaak afgeweken van de wettelijke urennorm (verplicht aantal uren), waardoor de studie korter duurt. De opleiding wordt flexibeler en sneller aangeboden. De derde leerweg biedt extra mogelijkheden om met een flexibel onderwijsaanbod in te spelen op de scholingsbehoeften van werkenden en werkzoekenden en hun werkgevers. Er zijn namelijk geen regels voor onderwijstijd en studieduur. Wel heeft de student te maken met instroomeisen. Het leerbedrijf en de student betalen vaak de opleiding samen en soms draagt de gemeente ook iets bij.

STAP-subsidie

Vanaf 1 maart 2022 kun je een budget van maximaal € 1.000,- euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Lees meer over de STAP-subsidie op de website van Litop.

Opleidingsduur

De opleiding duurt gemiddeld 12 maanden met een studiebelasting van 5 uur per week. Afhankelijk van vooropleiding en werkervaring kan de opleiding korter of langer duren. Bij de start van de opleiding wordt op basis van vooropleiding en werkervaring een maatwerktraject afgesproken. 

Leven Lang Ontwikkelen

Leven Lang Ontwikkelen (LLO) bestaat bij Aventus uit korte scholing en opleidingen voor volwassenen op mbo-niveau. Nu de arbeidsmarkt, zeker met de technische vernieuwingen en digitalisering, sterk verandert kijken we goed naar welke banen er bijkomen en welke er juist verdwijnen. Met Leven Lang Ontwikkelen laten we volwassenen meebewegen met deze veranderingen. Op naar een Leven Lang Leren! 

Aventus begeleidt de deelnemers naar een diploma, certificaat of praktijkverklaring. Een BOL-, BBL-traject, derde leerweg of ander traject op maat is mogelijk.

Na je opleiding

Met je opleiding Procesoperator B kun je naast werken ook doorgroeien naar niveau 4, met de opleiding Procesoperator C.

Wat wordt je werk?

Als Procesoperator B kijk je vooral via een beeldscherm naar de productie van een machine. Je checkt of die productie op rolletjes loopt en stuurt eventueel bij. Gaat er iets mis? Dan kom jij in actie. Zo los je bijvoorbeeld storingen op. Ook stuur je collega’s met hun werk aan. Soms tref je machines die je niet vanachter een beeldscherm bedient. Dan sta je zelf bij de machine.

Wat wordt je werkplek?

Als Procesoperator B werk je in een regelkamer of aan de machine in een fabriek in de procesindustrie. In deze fabrieken maakt men bijvoorbeeld medicijnen, papier, eten of verpakkingsmateriaal. Grote kans dat je daar werk vindt, want komende jaren gaan er veel procesoperators met pensioen.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.