Antwoorden op veelgestelde vragen

FAQ

Heb je vragen over studiekeuze, het mbo of een opleiding? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen. Wie weet staat je antwoord erbij.

Ben je op zoek naar andere informatie? Stel je vraag in een dm via onze socials Instagram of Facebook. Onze online-klantenservice is 7 dagen in de week geopend tot 22.00 uur.

Liever bellen? Wij zijn elke werkdag tot 17.00 uur bereikbaar via 0800-444 5555.

Starten met een opleiding

In deze video vertellen wij wat je allemaal te wachten staat voordat je start met een opleiding.

Hulp bij kiezen

Hoe maak ik mijn keuze voor een opleiding?

Je kunt bij Aventus kiezen uit meer dan 200 mbo-opleidingen. Weet je nog niet welke opleiding je wilt volgen? Er zijn bij Aventus meerdere dingen die je kunt doen om erachter te komen welke opleiding bij je past:

Open dag of infoavond

Kom naar een open dag of infoavond. Je maakt dan kennis met verschillende opleidingen én met Aventus. Bekijk hier wanneer de eerstvolgende open dagen en infoavonden zijn.

Doe de keuzehulp

De keuzehulp geeft jou inzicht in jouw belangrijkste persoonskenmerken en competenties. Het zegt namelijk iets over wie je bent en wat je drijfveren zijn. De uitslag vertelt je iets over de match tussen jouw kwaliteiten en de opleidingen die daarbij passen. Misschien heb je een uitslag die je niet direct verwacht, maar jou wel op het juiste spoor zet. Doe de test en ontdek wat jouw match is!

De opleidingspagina’s

Bij alle opleidingen op onze website vind je uitgebreide info. Zo weet je wat je kunt verwachten. Mocht je meer informatie willen, kun je altijd contact met ons opnemen.

Vraag je omgeving

Vraag ook je ouders, je mentor en/of vrienden wat zij vinden dat bij je past of jou te helpen bij hoe je het beste kunt kiezen.

Lees hier hoe je in 5 stappen tot een studiekeuze komt die bij jou past!

Neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar

Wil je meer informatie? Je kunt je vraag stellen op verschillende manieren:

 • in een dm via onze socials Instagram of Facebook. Onze online-klantenservice is 7 dagen in de week geopend tot 22.00 uur.
 • Liever bellen? Wij zijn elke werkdag tot 17.00 uur bereikbaar via 0800-444 5555.

Welk mbo-niveau past bij mij?

Welk opleidingsniveau past bij jou? Wat kun jij op dit moment aan? Wij bieden mbo-opleidingen op maximaal 4 niveaus. Dat geeft je ruimte. Want als je wilt en kunt, stroom je vanuit een lager niveau steeds door naar een niveau hoger. En vanuit het hoogste niveau (niveau 4) kun je door naar het hbo.

Jouw werk op elk niveau:

 • Niveau 1, entreeopleiding
  Jouw toekomst: Je werkt als assistent bij een bedrijf of instelling. Zoals een winkel, magazijn, fabriek of technisch bedrijf. Of zoals in een ziekenhuis of in de kinderopvang. Onder begeleiding van je collega’s doe je eenvoudig werk.
   
 • Niveau 2, basisberoepsopleiding
  Jouw toekomst: Je wordt vakman/vakvrouw. Je doet vooral praktisch werk.
   
 • Niveau 3, vakopleiding
  Jouw toekomst: Binnen jouw vakgebied werk je zelfstandig. Je bent een allrounder in je vakgebied.
   
 • Niveau 4, middenkaderopleiding
  Jouw toekomst: Je bent volledig zelfstandig in je werk en je bent breed inzetbaar. Eventueel specialiseer jij je of ga je leiding geven aan een team.

Welke vragen moet ik stellen?

Wij helpen je graag bij het kiezen van een vervolgopleiding. Op deze pagina vind je een aantal vragen die je kunt stellen aan een docent, student of medewerker van Aventus. Hierdoor krijg je een beter beeld van de opleiding en kun je weloverwogen een keuze maken.

Wanneer zijn de open dagen en infoavonden?

Bekijk hier wanneer de eerstvolgende open dagen en infoavonden zijn. Lees hier 5 tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Hoe vraag ik een brochure aan?

De makkelijkste manier om een brochure aan te vragen, is digitaal. Bestel hier de brochure van je keuze en je hebt hem binnen drie werkdagen in je brievenbus.

Aanmelden

Hoe kan ik mij aanmelden?

Ga naar de opleiding van je keuze en meld je aan via de Aanmeldknop op de opleidingspagina. Je vindt alle voltijd (BOL) en deeltijd (BBL) opleidingen hier.

Meer informatie.

Waarom aanmelden vóór 1 april?

Wil je in augustus starten met een mbo-opleiding (BOL) bij Aventus? Meld je dan voor 1 april aan. Je bent dan, als je voldoet aan de toelatingseisen, zeker van een plek bij de opleiding en locatie van jouw keuze.* Ook kun je dan gebruik maken van de hulp die Aventus aankomende studenten biedt, zoals de Welkomstdag en/of een studiekeuzeadviesgesprek.

Hoe eerder je je aanmeldt voor een opleiding, hoe groter de kans dat je kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.

* Met uitzondering van de opleidingen waarvoor een maximum aantal studenten geldt (numerus fixus opleidingen).

Kan ik me nog aanmelden, is er nog plek?

Aanmelden kan in principe nog tot de start van het nieuwe schooljaar. Of er ook een plekje voor je is, hangt af van de opleiding die je wilt gaan volgen.

Je kunt je via de website aanmelden voor een opleiding. Kies je opleiding via www.aventus.nl/opleidingen en klik vervolgens op de rode aanmeldbutton. Je komt dan in een digitaal aanmeldformulier. De rest wijst zich vanzelf.

Als er omstandigheden zijn waardoor je niet kunt starten dan krijg je hier zo spoedig mogelijk bericht over.

Wat als ik mij na 1 april aanmeld?

Heb je op 1 april nog geen studiekeuze gemaakt? Ook na 1 april kun je je nog aanmelden bij Aventus. We kunnen je plek bij de opleiding van je keuze dan echter niet garanderen.

Wat is numerus fixus?

Sommige opleidingen zijn erg populair. Er zijn dan maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dit heet numerus fixus. Bij deze opleidingen meld je je al vanaf 1 november aan. Meer informatie over numerus fixus opleidingen, vind je hier.

Hebben jullie mijn aanmelding ontvangen?

Als je je via het online aanmeldingsformulier op de website van Aventus hebt ingeschreven voor een opleiding en je een automatische e-mail als antwoord hebt gekregen, dan betekent dat dat we je inschrijving hebben ontvangen.

We nemen zo snel mogelijk – in ieder geval binnen twee weken – contact met je op om je aanmelding door te nemen.

Kan ik nog iets wijzigen?

Wil je iets wijzigen in je aanmelding? Of wil je bijvoorbeeld toch een andere opleiding volgen? Geef je wijziging dan door aan het Service- en Informatiepunt via info@aventus.nl of bel 0800-444 5555.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Als je voldoet aan alle vooropleidingseisen van de mbo-opleiding van je keuze, dan ben je in principe van harte welkom. Je krijgt dan een bevestiging van je inschrijving via e-mail.

Voor aanvang van je opleiding krijg je alle benodigde informatie om te kunnen starten thuis gestuurd. Een uitzondering hierop zijn de opleidingen waarvoor een numerus fixus geldt.

Voldoe je (net) niet aan de vooropleidingseisen of spelen er andere zaken (zoals dyslexie of andere speciale omstandigheden)? Dan wordt er binnen twee weken na je aanmelding contact met je opgenomen. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

Heb je je aangemeld voor een entree-opleiding of voor Aventus Lyceum (vavo), dan word je uitgenodigd voor een intakegesprek. 

Waar kan ik een bewijs van inschrijving krijgen?

Als je bent geplaatst voor een opleiding dan ontvang je een onderwijsovereenkomst. Dit is het bewijs dat je staat ingeschreven voor de opleiding.

Heb je een bewijs van inschrijving nodig waar bepaalde gegevens op moeten komen te staan, neem dan contact op met het Service- en Informatiepunt via info@aventus.nl of bel 0800-444 5555.

Intake

Wat is het intakegesprek?

Heb je je aangemeld voor een entree-opleiding of Aventus Lyceum (vavo), dan word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Na je aanmelding nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om een intakegesprek in te plannen. We vertellen je dan hoe de opleiding eruitziet voor jou als student. Tijdens het intakegesprek willen we je vooral graag leren kennen. Waarom kies je voor de opleiding en zijn er nog dingen die jij nodig hebt?

Hoe kan ik me voorbereiden op het intakegesprek?

Je krijgt een bericht met een uitnodiging voor een intakegesprek. Hierin staat wat er gebeurt tijdens zo’n gesprek en wat je moet meenemen.

 • Vul alle formulieren in die je bij de uitnodiging vindt
 • Soms moet je thuis een opdracht maken. Neem eventueel je thuisopdracht mee
 • En ten slotte: zijn er dingen die Aventus moet weten? Had je bijvoorbeeld extra begeleiding op de middelbare school? Of heb je vragen? Schrijf ze alvast op en neem ze mee.

Meelopen

Wat is een meeloopdag?

Tijdens een meeloopdag kijk je een dagje mee bij de opleiding die je leuk lijkt. Een dagje meelopen is een ideale manier om zowel de opleiding als de school te leren kennen. Je volgt de lessen, maakt kennis met docenten en studenten en proeft de sfeer.

Op elke opleidingspagina staat een keuzemogelijkheid om je aan te melden voor een meeloopdag. Nadat je het formulier hebt ingevuld met jouw gegevens, zal er contact met je worden opgenomen om een geschikt moment te plannen waarop je kunt meelopen.

Let op: van 1 juni t/m 30 september is het niet mogelijk om mee te lopen bij een opleiding.

Kijk hier voor meer informatie over meeloopdagen.

Toelating

Wanneer hoor ik of ik ben toegelaten voor de opleiding?

Na je intakegesprek hoor je of je bent toegelaten. Ben je niet toegelaten? Dan kan één van onze loopbaanadviseurs je helpen bij het vinden van een opleiding die bij je past. Neem daarvoor contact met ons op.

Wat zijn de toelatingseisen?

Als je op www.aventus.nl/opleidingen een opleiding bekijkt, kun je precies zien wat de toelatingseisen zijn.

Voldoe je niet aan de eisen en wil je je toch graag aanmelden? Dan wordt er nadat je je hebt aangemeld contact met je opgenomen. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

Ik zit in het examenjaar, wat als ik niet slaag?

Als je niet slaagt voor je vooropleiding, en je hebt dus geen vmbo-diploma, dan ben je niet toelaatbaar tot een beroepsopleiding van Aventus. Je kunt dan wel naar de Entreeopleiding.

Weet je niet zeker of je gaat slagen? Meld je dan alsnog gewoon aan voor de opleiding van je keuze. Als later blijkt dat je inderdaad niet geslaagd bent, dan bespreken we de mogelijkheden met je.

Een advies kan dan bijvoorbeeld zijn om op je eigen school alsnog je diploma te gaan halen. Het advies kan ook zijn om inderdaad naar de Entreeopleiding (= niveau 1) te gaan of om alsnog eerst je diploma te halen maar dan via Aventus Lyceum.

Kosten en financiën

Wat kost een opleiding bij Aventus (boekengeld, materialen, etc.)?

Het volgen van een opleiding (BOL) is gratis tot je 18e jaar. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Meestal worden de exacte kosten rond april door de overheid bekendgemaakt. Betaling van het lesgeld gaat via Dienst Uitvoering Onderwijs - DUO. Je kunt het hele bedrag in 1 keer betalen, maar het mag ook in 9 termijnen.

Een mbo-school is verantwoordelijk voor de basisuitrusting en de bijzondere leermiddelen voor hun studenten. Denk bijvoorbeeld aan machines, gereedschappen, instrumenten, koksmessen, praktijkmaterialen, computers, software zoals een studentvolgsysteem, entreegelden voor verplichte excursies of een schoolpas.

Als student ben je verantwoordelijk voor de leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan boeken, readers, schriften en mappen. Ook onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik, zoals kleding, uniform, schoeisel en persoonlijk beschermingsmateriaal, moet je zelf aanschaffen. Maar ook een vaccinatie of een Sport Medisch Advies.

Hoe kan ik studiefinanciering aanvragen?

Kijk voor alle informatie over studiefinanciering op de pagina over spelregels kinderbijslag en geld terug voor je studie.

Ik ben jonger dan 18 jaar en heb voor school een OV-kaart nodig; moet ik hier zelf voor betalen?

Zit je op het mbo en ben je nog geen 18 jaar? Dan kun je een studentenreisproduct aanvragen. Dit kan dus ook wanneer je nog géén 18 jaar bent. Hoe dit in zijn werk gaat, zie je hier.

Ben ik verplicht een laptop te kopen en waar moet deze aan voldoen?

Bij veel opleidingen heb je een laptop nodig. Of dat ook voor jouw opleiding geldt, zie je in de boekenlijst en op de webpagina over jouw opleiding (zoek jouw opleiding op www.aventus.nl/opleidingen). Op de boekenlijst van jouw opleiding lees je aan welke eisen jouw laptop moet voldoen.

Start opleiding

Kan ik tijdens het schooljaar van school wisselen?

In de meeste gevallen kun je tijdens het schooljaar van school wisselen, mits je op je huidige school dezelfde opleiding volgt. Of dit ook voor jou geldt, hangt af van je situatie. Neem contact op met het Service- en Informatiepunt via 0800-444 5555 om dit te bespreken.

Op welke momenten in het jaar kan ik instromen?

Je kunt op twee momenten in het jaar starten met een mbo-opleiding bij Aventus: in september en in februari.

Heb je in september een verkeerde studiekeuze gemaakt? Dan kun je in februari starten met een andere opleiding.

Overigens kun je ook tijdens het schooljaar overstappen naar Aventus, je komt dan in de In-Door-Klas. De In-Door-Klas is speciaal bedoeld om je voor te bereiden op het mbo (maximaal drie maanden). Hier kun je de tijd tot de start van je mbo-opleiding overbruggen.

Weet je nog niet welke richting bij je past? Dan kun je via de In-Door-Klas het studiekeuzeprogramma volgen.

Tijdens de opleiding

Wanneer zijn de schoolvakanties?

De schoolvakanties vind je hier.

Contact

Ben je op zoek naar andere informatie? Onze klantenservice staat voor je klaar en is 7 dagen in de week geopend! DM ons via InstaFacebook of stuur een bericht via WhatsApp naar 06 11 95 54 63. Leun achterover, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

OPENINGSTIJDEN KLANTENSERVICE //

Insta, Facebook & WhatsApp:
Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 21.00 uur
Zaterdag & zondag tussen 12.00 en 16.00 uur

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar op 0800 444 5555 (maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 21.00 uur).