Aventus Lyceum (vavo)
Volg een versnelde opleiding vmbo-tl, havo en vwo bij Aventus Lyceum, het vavo. Het vavo staat voor ‘voortgezet algemeen volwassenonderwijs'. Het is voor zowel jongeren als volwassenen die een deelcertificaat (van een vak) of een vmbo-tl, havo-, vwo-diploma willen halen. Je volgt het vavo bij onze locatie in Apeldoorn (Laan van de Mensenrechten) of Deventer (Snipperlingsdijk).
LET OP: voor schooljaar 2024-2025 kun je je ALLEEN nog aanmelden voor vavo als je:
- wordt uitbesteed door je VO-school, of:
- als je (Staats)examen doet of examen in het derde tijdvak
Andere aanmeldingen kunnen we helaas niet meer in behandeling nemen.
Veelgestelde vragen over vavo
- Wanneer kan ik naar het vavo?
- je wilt een diploma op een hoger niveau halen
- je bent gezakt en wil alleen de vakken overdoen waarop je bent gezakt
- je wilt op een ander niveau je diploma halen
- je wilt een ander profiel kiezen
- je wilt van mbo naar havo switchen
- je hebt certificaten nodig om toegelaten te worden tot hbo of wo
- je voelt je niet meer thuis en op je plek op je huidige school
- je hebt door omstandigheden geen onderwijs kunnen volgen of vertraging opgelopen en je wil alsnog je diploma halen
- je wilt bijgeschoold worden in een vak, vanwege interesse of voor je werk
- je kunt in verband met je gezondheid niet fulltime naar school
- je wilt je school combineren met werk, sport of een andere carrière
Intakegesprek
Er wordt een intakegesprek met je gepland waarin we jouw mogelijkheden bespreken. Zie het vooral als een gesprek om kennis te maken.
- Hoe word ik toegelaten tot het vavo?
De toelatingseisen verschillen per niveau.
- Ik ben nog geen 18, kan ik dan ook naar het vavo?
Als je op 1 oktober van het schooljaar nog geen 18 jaar bent, dan kan je alleen met een uitbesteding worden ingeschreven (zie de informatie van de overheid). Deze regeling is in het leven geroepen om minderjarigen die gezakt zijn de kans te bieden om op het vavo de opleiding af te ronden. Daarnaast is de regeling er ook om minderjarige leerlingen die vastlopen in het reguliere voortgezet onderwijs, op het vavo verder te laten studeren.
Vo-scholen mogen ook geslaagde leerlingen en meerderjarigen uitbesteden die een hoger niveau willen doen of van profiel willen veranderen. Als je uitbesteed wordt dan moet je het uitbestedingsformulier laten invullen en ondertekenen door een bevoegd persoon van jouw vo-school en dat ingevulde formulier uploaden bij de aanmelding.
Download het uitbestedingsformulier.
- Welke vakken kan ik kiezen op het vavo?
- Hoeveel kost vavo?
- Word je als 16- of 17-jarige via een middelbare school uitbesteed? Dan zijn de lessen en boeken gratis.
- Vanaf 18 jaar of ouder betaal je voor een complete vavo-dagopleiding€ 1.419,- lesgeld (schooljaar 2024 - 2025).
- Schrijf je je in voor een of meerdere vakken, dan betaal je cursusgeld. Het cursusgeld is afhankelijk van het aantal lesuren per week en is gebaseerd op een door het ministerie vastgesteld tarief. Dit komt neer op gemiddeld €126,- per vak per jaar.
- Voor welke datum moet ik mij aanmelden?
- Meld je uiterlijk 5 juli aan om geplaatst te worden in het komende studiejaar.
- Wil je je na 5 juli aanmelden? Dat kan alleen via je huidige school (met een uitbesteding) of via Leerplicht. Neem dan eerst contact op met je decaan, zorgcoördinator of begeleidingsdeskundige als je erover denkt om over te stappen.
- Ben je van plan je aan te melden voor het september-examen van Aventus Lyceum? Zorg er dan voor dat je tijdens het aanmelden de hiervoor bestemde checkbox aanvinkt. Klik hier voor meer informatie over het september-examen.
- In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of je toelaatbaar bent en kan het zijn dat je later instroomt. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt!
- Krijg ik reiskostenvergoeding?
Je komt als vavo-leerling in aanmerking voor een reiskostenvergoeding als je gebruik maakt van het openbaar vervoer en op een afstand woont van meer dan tien reiskilometers. Lees meer over de Reiskostenregeling vavo.
- Dubbeltraject vavo & mbo
Heb je je mavo nét niet afgerond, maar wil je wel graag alvast starten op het mbo? Of zit je op het mbo en wil je doorstromen naar hbo, maar heb je specifieke certificaten nodig? Ook dat kan!
Met dit dubbeltraject is het mogelijk voor gezakte vmbo-tl leerlingen om tegelijkertijd een mbo-opleiding niveau 4 naar keuze te volgen én daarnaast via het vavo de resterende mavo-certificaten te behalen – en daarmee je mavo-diploma.
Ook is dit traject geschikt voor mbo-leerlingen die door willen stromen naar het hbo, maar havo-certificaten nodig hebben of hun vakkennis willen verhogen (bijvoorbeeld via een keuzedeel). Je kan 1 of 2 vakken volgen op het vavo en daarnaast je mbo-opleiding afronden.
Let op: Dit dubbeltraject hoort bij de bijzondere instroom. Er vindt dus altijd eerst een intakegesprek plaats, waarin gekeken wordt of je voor dit traject toelaatbaar is. Lees hier meer over het dubbeltraject bij Aventus.
- Volwassenonderwijs
Wij benaderen onze studenten als volwassenen. Natuurlijk krijg je goede instructies in de klassikale lessen, maar je moet zelfstandig kunnen werken. De docenten en andere specialisten van Aventus Lyceum geven je de ondersteuning die je nodig hebt om je doel te bereiken.
Wil je een blokkade in het leren overwinnen? Of leg je de lat graag hoger? Jouw doel vraagt om maatwerk. En dat krijg je. Omdat je al (bijna) volwassen bent, vind je hier een goede balans tussen vrijheid, zelfstandigheid en structuur. En je voelt je al snel op je gemak dankzij onze prettige, open schoolomgeving. Een sfeer waarin je je doel bereikt met steun van medestudenten, vakdocenten en andere specialisten. We moedigen je aan en helpen je alles uit jezelf te halen.
Persoonlijke begeleiding
Bij Aventus Lyceum krijg je altijd een mentor. Hij of zij begeleidt je tijdens je hele studie. Ook kijkt je mentor samen met jou hoe je vooruitgaat met je studie. Heb je dyslexie, faalangst of problemen met je concentratie? Dan vind je bij ons extra begeleiding. Zo vergroot je de kans dat je slaagt voor het vavo. Ook helpt onze decaan je bij het maken van een goede studie- of loopbaankeuze.