Aventus Lyceum (vavo)

De school (vavo) waar je slaagt!

Ben je gezakt voor je examen mavo, havo of vwo? Wil je voor een aantal vakken alsnog slagen of wil je een diploma op een hoger niveau halen? Of heb je een hoger gemiddelde nodig? Lees hier hoe je bij Aventus Lyceum in Apeldoorn en Deventer (alsnog) slaagt via vavo.

Wanneer kies je voor Aventus Lyceum vavo?

 • je wil een diploma op een hoger niveau halen
 • je bent gezakt en wil alleen de onvoldoende vakken overdoen
 • je wil een ander profiel kiezen
 • je wil van mbo naar havo switchen
 • je zoekt een koppeling met het hbo/vwo
 • je voelt je niet meer thuis en op je plek op je huidige school
 • je hebt door omstandigheden geen onderwijs kunnen volgen of vertraging opgelopen en je wil alsnog je diploma halen.
 • je wil hogerop komen in je werk
 • je wil naar mbo 3 of 4, maar je vmbo-diploma is nog niet compleet

Het vavo-onderwijs van Aventus is kleinschalig, waardoor er tijd en gelegenheid is voor persoonlijke aandacht. Er heerst een volwassen sfeer en er wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid van je verwacht. Uiteraard kun je daarbij ook rekenen op persoonlijke ondersteuning via bijvoorbeeld mentoren.

Wanneer aanmelden?

 • Meld je aan vóór 1 september om in het komende studiejaar, dat start op 1 september, geplaatst te worden.   
 • Wil je je ná 1 september aanmelden voor het huidige schooljaar? Dat kan alleen via je huidige school of via Leerplicht. Neem dus eerst contact op met je decaan, zorgcoördinator of begeleidingsdeskundige als je erover denkt om over te stappen. 
 • In onderling overleg bepalen we of de overstap haalbaar en mogelijk is; de instroomopties tijdens het schooljaar zijn beperkt.

Aventus Lyceum: de volwassen weg naar je diploma

Wat is vavo?

Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. En dat is óók bedoeld voor jou als jongere. Hoe dat zit? Je studeert hier op een volwassen manier. Je volgt klassikale lessen, maar werkt ook veel zelfstandig. Heb je hulp nodig? Dan staan onze docenten en specialisten voor je klaar. Via Aventus Lyceum (vavo) bereik je je doel: slagen!

Diploma of deelcertificaten

De keuze is aan jou: wil je een volledig diploma halen, of deelcertificaten voor bepaalde vakken? Als je gezakt bent op enkele vakken, dan kun je met deelcertificaten alsnog je diploma halen zonder het hele jaar over te doen.

Dubbeltraject vavo & mbo

Heb je je mavo nét niet afgerond, maar wil je wel graag alvast starten op het mbo? Ook dat kan! Met dit traject is het mogelijk om vmbo-tl leerlingen zonder diploma te plaatsen op de mbo4 opleiding van hun keuze én daarnaast via het vavo de resterende mavo-certificaten te behalen – en daarmee je mavo-diploma. Dit dubbeltraject hoort bij de bijzondere instroom. Lees hier meer over dubbeltrajecten vavo & mbo.

Aventus Lyceum

Structuur en vrijheid

Wij behandelen onze leerlingen als volwassenen. Natuurlijk krijg je goede instructies in de klassikale lessen, maar je moet zelfstandig kunnen werken. De docenten en andere specialisten van Aventus Lyceum geven je de ondersteuning die je nodig hebt om je doel te bereiken.

Wil je een blokkade in het leren overwinnen? Of leg je de lat graag hoger? Jouw doel vraagt om maatwerk. En dat krijg je dus. Omdat je bovendien al (bijna) volwassen bent, vind je hier een goede balans tussen vrijheid, zelfstandigheid en structuur. En je voelt je al snel op je gemak dankzij onze prettige, open schoolomgeving. Een sfeer waarin je je doel bereikt met steun van medestudenten, vakdocenten en andere specialisten. We moedigen je aan en helpen je alles uit jezelf te halen. 

Persoonlijke begeleiding

Bij Aventus Lyceum krijg je altijd een mentor. Hij of zij begeleidt je tijdens je hele studie. Ook kijkt je mentor samen met jou hoe je vooruitgaat met je studie. Heb je dyslexie, faalangst of problemen met je concentratie? Dan vind je bij ons extra begeleiding. Zo vergroot je de kans dat je slaagt voor de vavo. Ook helpt onze decaan je bij het maken van een goede studie- of loopbaankeuze.

Kosten voor vavo

 • Word je als 16- of 17-jarige via een middelbare school uitbesteed? Dan zijn de lessen en boeken gratis.
 • Vanaf 18 jaar of ouder betaal je voor een complete vavo-dagopleiding € 1.155,- lesgeld.
 • Schrijf je je in voor een of meerdere vakken, dan betaal je cursusgeld. Het cursusgeld is afhankelijk van het aantal lesuren per week en is gebaseerd op een door het ministerie vastgesteld tarief. Dit komt neer op gemiddeld €122  per vak per jaar.