Overslaan en naar de inhoud gaan

Aventus Lyceum (vavo)

De school (vavo) waar je slaagt!

Ben je gezakt voor je examen op de middelbare school? Wil je voor een aantal vakken alsnog slagen of wil je een diploma op een hoger niveau halen? Of heb je een hoger gemiddelde nodig? Dan kun je bij ons alsnog je diploma halen. Je volgt bij de vavo (lyceum) in kleine groepen lessen voor de vakken die je nodig hebt voor je officiële diploma. 

Wanneer kies je voor Aventus Lyceum vavo?

 • je wilt een diploma op een hoger niveau halen
 • je bent gezakt en wil alleen de vakken overdoen waarop je bent gezakt
 • je wilt op een ander niveau je diploma halen
 • je wilt een ander profiel kiezen
 • je wilt van mbo naar havo switchen
 • je hebt certificaten nodig om toegelaten te worden tot hbo of wo
 • je voelt je niet meer thuis en op je plek op je huidige school
 • je hebt door omstandigheden geen onderwijs kunnen volgen of vertraging opgelopen en je wil alsnog je diploma halen
 • je wilt bijgeschoold worden in een vak, vanwege interesse of voor je werk
 • je kunt in verband met je gezondheid niet fulltime naar school
 • je wilt je school combineren met werk, sport of een andere carrière

 

Het vavo-onderwijs van Aventus is kleinschalig, waardoor er tijd en gelegenheid is voor persoonlijke aandacht. Er heerst een volwassen sfeer en er wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid en motivatie van je verwacht. Uiteraard kun je daarbij ook rekenen op persoonlijke ondersteuning via bijvoorbeeld je mentor of een begeleidingsdeskundige. Je kan ook altijd terecht in ons eigen studielokaal, waar een onderwijsassistente aanwezig is voor hulp. Onze docenten zijn eerstegraads bevoegd en examenspecialisten. 

Wanneer aanmelden?

 • Meld je uiterlijk 5 juli aan om geplaatst te worden in het komende studiejaar. 
 • Wil je je na 5 juli aanmelden? Dat kan alleen via je huidige school (met een uitbesteding) of via Leerplicht. Neem dan eerst contact op met je decaan, zorgcoördinator of begeleidingsdeskundige als je erover denkt om over te stappen. 
 • Ben je van plan je aan te melden voor het september-examen van Aventus Lyceum? Zorg er dan voor dat je tijdens het aanmelden de hiervoor bestemde checkbox aanvinkt. Voor meer informatie over het september-examen, zie https://www.aventus.nl/septemberexamen-alsnog-slagen
 • In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of je toelaatbaar bent en kan het zijn dat je later instroomt. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt!

Uitbesteding

Als je op 1 oktober van het schooljaar nog geen 18 jaar bent, dan kan je alleen met een uitbesteding worden ingeschreven (zie de informatie van de overheid). Deze regeling is in het leven geroepen om minderjarige gezakten de kans te bieden om op het vavo de opleiding af te ronden. Daarnaast is de regeling er ook om minderjarige leerlingen die vastlopen in het reguliere VO, op het vavo verder te laten studeren. Vo-scholen mogen ook geslaagde leerlingen en meerderjarigen uitbesteden die een hoger niveau willen doen of van profiel willen veranderen. 
Als je uitbesteed wordt dan moet je het uitbestedingsformulier laten invullen en ondertekenen door een bevoegd persoon van jouw vo-school en dat ingevulde formulier uploaden bij de aanmelding.   

Download het uitbestedingsformulier.

Diploma of deelcertificaten

De keuze is aan jou: wil je een volledig diploma halen, of deelcertificaten voor bepaalde vakken? Als je gezakt bent op enkele vakken, dan kun je met deelcertificaten alsnog je diploma halen zonder het hele jaar over te doen.

Dubbeltraject vavo & mbo

Heb je je mavo nét niet afgerond, maar wil je wel graag alvast starten op het mbo? Of zit je op het mbo en wil je doorstromen naar hbo, maar heb je specifieke certificaten nodig?

 

Ook dat kan! Met dit maatwerktraject is het mogelijk voor gezakte vmbo-tl leerlingen om tegelijkertijd hun mbo-opleiding niveau 4 van hun keuze te volgen én daarnaast via het vavo de resterende mavo-certificaten te behalen – en daarmee je mavo-diploma. 
Ook is dit maatwerktraject geschikt voor mbo-leerlingen die door willen stromen naar het hbo, maar havo-certificaten nodig hebben of hun vakkennis willen verhogen (bijvoorbeeld via een keuzedeel). Je kan 1 of 2 vakken volgen op het vavo en daarnaast je mbo-opleiding afronden!

 

Dit dubbeltraject hoort bij de bijzondere instroom. Let op: er vindt altijd eerst een intake-gesprek plaats, waarin gekeken wordt of een leerling voor dit maatwerktraject toelaatbaar is. 

   

Lees hier meer over dubbeltrajecten vavo & mbo.

Aventus Lyceum

Structuur en vrijheid

Wij benaderen onze leerlingen als volwassenen. Natuurlijk krijg je goede instructies in de klassikale lessen, maar je moet daarnaast zelfstandig kunnen werken. De docenten en andere specialisten van Aventus Lyceum geven je de ondersteuning die je nodig hebt om je doel te bereiken.

 

Wil je een blokkade in het leren overwinnen? Of leg je de lat graag hoger? Jouw doel vraagt om maatwerk. En dat krijg je dus. Omdat je bovendien al (bijna) volwassen bent, vind je hier een goede balans tussen vrijheid, zelfstandigheid en structuur. En je voelt je al snel op je gemak dankzij onze prettige, open schoolomgeving. Een sfeer waarin je je doel bereikt met steun van medestudenten, vakdocenten en andere specialisten. We moedigen je aan en helpen je alles uit jezelf te halen. 

Persoonlijke begeleiding

Bij Aventus Lyceum krijg je altijd een mentor. Hij of zij begeleidt je tijdens je hele studie. Ook kijkt je mentor samen met jou hoe je vooruitgaat met je studie. Heb je dyslexie, faalangst of problemen met je concentratie? Dan vind je bij ons extra begeleiding. Zo vergroot je de kans dat je slaagt voor de vavo. Ook helpt onze decaan je bij het maken van een goede studie- of loopbaankeuze.

Kosten voor vavo

 • Word je als 16- of 17-jarige via een middelbare school uitbesteed? Dan zijn de lessen en boeken gratis.
 • Vanaf 18 jaar of ouder betaal je voor een complete vavo-dagopleiding € 1.357,- lesgeld.
 • Schrijf je je in voor een of meerdere vakken, dan betaal je cursusgeld. Het cursusgeld is afhankelijk van het aantal lesuren per week en is gebaseerd op een door het ministerie vastgesteld tarief. Dit komt neer op gemiddeld €126,- per vak per jaar.

Reiskostenregeling vavo

Je komt als vavo-leerling in aanmerking voor een reiskostenvergoeding als je gebruik maakt van het openbaar vervoer en op een afstand woont van meer dan tien reiskilometers. Lees meer over de Reiskostenregeling vavo.