Paragrafen

Vavo havo: je diploma in 1 jaar

Gezakt voor je havo-examen? Wil je alsnog je diploma halen of een nieuw profiel volgen? Loop je vast in je havo- of vwo-opleiding of op het mbo? Of heb je door gezondheidsproblemen of topsport een deeltijd lesprogramma nodig? Grijp dan je kans en haal (alsnog) je diploma havo bij Aventus Lyceum (vavo).

LET OP: voor schooljaar 2024-2025 kun je je ALLEEN nog aanmelden voor vavo als je:

  • wordt uitbesteed door je VO-school, of:
  • als je (Staats)examen doet of examen in het derde tijdvak

Andere aanmeldingen kunnen we helaas niet meer in behandeling nemen. 

Belangrijk voordat je je aanmeldt

  • Meld je uiterlijk 5 juli aan om geplaatst te worden in het komende studiejaar. 
  • Ben je 16 of 17 jaar en zit je nog op een school voor voortgezet onderwijs, dan moet je huidige school je aan Aventus Lyceum uitbesteden*. Daarna kun je je zelf via deze site aanmelden. 
  • Ben je 18 jaar of ouder én volg je geen voortgezet onderwijs meer, dan kun je je rechtstreeks aanmelden.
  • Ben je van plan je aan te melden voor het september-examen van Aventus Lyceum? Zorg er dan voor dat je tijdens het aanmelden de hiervoor bestemde checkbox aanvinkt. Voor meer informatie over het september-examen, zie deze pagina.    
  • In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of je toelaatbaar bent en kan het zijn dat je later instroomt. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt!

Jouw voordeel met havo via het vavo

Vavo is de afkorting voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Het mooiste van onze havo bij het vavo? Je werkt overdag in je eigen tempo aan je diploma. Je kan in één jaar certificaten of je diploma halen. Je kunt er ook voor kiezen om dat te spreiden over meerdere jaren en in deeltijdonderwijs te volgen. 

Hoe ziet je havo-opleiding bij het vavo eruit?

Je kan het éénjarige traject volgen als je bijvoorbeeld gezakt bent voor je havo-examen of van vwo-5 komt. Je komt dan meteen in de eindexamenklas, je krijgt het gehele examenprogramma aangeboden (in 3 periodes met 3 toetsweken) en je doet in mei examen. Je kunt voor een volledig diploma gaan of deelcertificaten halen.

Via Aventus Lyceum kun je de volgende vakken volgen: aardrijkskunde, bedrijfseconomie, biologie, Duits, economie, Engels, Frans, geschiedenis, kunst (tekenen), maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, natuurkunde, Nederlands, profielwerkstuk, rekenen, scheikunde, wiskunde A en wiskunde B.

Hoe je vakkenpakket eruit ziet, is afhankelijk van de keuze die je maakt: kies je voor het uitstroomprofiel cultuur & maatschappij, economie & maatschappij, natuur & gezondheid of natuur & techniek?

Toelatingseisen vavo - havo

  • Je hebt een overgangsbewijs naar 5 havo, 5 vwo of 6 vwo.
  • Je bent gezakt voor je havo- of vwo-diploma.
  • Als je een mavodiploma hebt met eindcijfers van gemiddeld een 7 of hoger en je vakkenpakket sluit aan op de havo, dan mag je direct naar de examenklas. In alle andere gevallen ben je toelaatbaar voor de voorexamenklas havo (2-jarig traject).

* Een uitbesteding houdt in dat je met schriftelijke toestemming van je huidige VO-school (geen mbo, AOC of speciaal onderwijs) bij ons onderwijs volgt. Jouw school vult hiervoor een uitbestedingsformulier in. Je hoeft dan geen les- en boekengeld te betalen. Informeer bij je decaan of teamleider als je meer wilt weten over uitbesteding.

Verder studeren na de havo

Na de vavo havo-opleiding kun je verder met een studie op het hbo of mbo. Je kunt ook naar het vwo (in een 1- of 2- jarig traject, afhankelijk van je eindcijfers). Wiskunde (A of B) en/of een extra moderne vreemde taal (Duits of Frans) zijn verstandig om alvast te volgen op de havo als je naar het vwo wil.

Septemberexamen
Het septemberexamen is bedoeld voor havo- en vwo-leerlingen die gezakt zijn op maatschappijleer of als je je diploma op een lager niveau wilt halen of als je cijferlijsten van twee verschillende schooljaren wil samenvoegen. Via dit traject kun je, onder bepaalde voorwaarden, voor 1 oktober je diploma halen en dus alsnog starten met een vervolgopleiding.  Lees meer over het septemberexamen!

Vavo-HO-traject
Ben je gezakt en wil je toch alvast studeren? Dan is het vavo-HO-traject misschien iets voor jou! Havo- en vwo-leerlingen die dit jaar voor het eerst gezakt zijn voor één of twee vakken kunnen deze route volgen. Het vavo-HO-traject wordt aangeboden in samenwerking met Saxion.  Lees meer over dit traject.

Aanmelden

Klik op je havo-profiel voor meer informatie en om je aan te melden:

Cultuur & maatschappij

Economie & maatschappij

Natuur & gezondheid

Natuur & techniek

Reiskostenregeling vavo

Je komt als vavo-leerling in aanmerking voor een reiskostenvergoeding als je gebruik maakt van het openbaar vervoer en op een afstand woont van meer dan 10 reiskilometers. Lees meer over de Reiskostenregeling vavo.

Bekijk het filmpje!

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.