Paragrafen

Vavo vwo: je vwo-diploma in 1 jaar

Ben je gezakt voor je vwo-of gymnasiumexamen, wil je ontbrekende vakken aan je pakket toevoegen? Loop je vast in je vwo-opleiding of op het hbo? Wil je deeltijdonderwijs volgen vanwege topsport of een gezondheidsprobleem? Heb je een havo-diploma en wil je een nieuwe uitdaging? Haal dan je vwo-diploma via het Aventus Lyceum!

Belangrijk voordat je je aanmeldt

 • Meld je uiterlijk 5 juli aan om geplaatst te worden in het komende studiejaar. 
 • Ben je 16 of 17 jaar en zit je nog op een school voor voortgezet onderwijs, dan moet je huidige school je aan Aventus Lyceum uitbesteden*. Daarna kun je je zelf via deze site aanmelden. 
 • Ben je 18 jaar of ouder én volg je geen voortgezet onderwijs meer, dan kun je je rechtstreeks aanmelden.
 • Ben je van plan je aan te melden voor het september-examen van Aventus Lyceum? Zorg er dan voor dat je tijdens het aanmelden de hiervoor bestemde checkbox aanvinkt. Voor meer informatie over het september-examen, zie deze pagina.  
 • In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of je toelaatbaar bent en kan het zijn dat je later instroomt. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt!

Jouw voordeel met vavo vwo

Vavo is de afkorting voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Het mooiste van onze vavo vwo? Je werkt overdag in je eigen tempo aan je diploma. Je kunt in 1 jaar certificaten of je diploma halen. Je kunt er ook voor kiezen om dat te spreiden over meerdere jaren en in deeltijdonderwijs te volgen.
Heb je examen gedaan op gymnasiumniveau en Latijn en/of Grieks afgerond? Dan kan je bij ons je gymnasiumdiploma krijgen.

Hoe ziet je vwo-opleiding eruit?

Je kunt kiezen of je een volledig diploma wilt halen of deelcertificaten. Voor het vwo-diploma moet je tien vakken volgen, eventueel kun je dit verspreiden over twee jaar. Via Aventus Lyceum kun je de volgende vakken volgen: aardrijkskunde, bedrijfseconomie, biologie, Duits, economie, Engels, Frans, geschiedenis, kunst (tekenen), maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, natuurkunde, Nederlands, profielwerkstuk, scheikunde, wiskunde A, wiskunde B en wiskunde C.

De samenstelling van je vakkenpakket is afhankelijk van de keuze die je maakt: kies je voor het uitstroomprofiel cultuur & maatschappij, economie & maatschappij, natuur & gezondheid of natuur & techniek?

Toelatingseisen vwo

 • Je hebt een overgangsbewijs van vwo 4 naar vwo 5 (of gymnasium 4 naar gymnasium 5). Je gaat dan in een 2-jarig traject je vwo-diploma halen.
 • Je bent gezakt voor je vwo- of gymnasiumdiploma.
 • Je hebt een havo-diploma. Je gaat dan in een 2-jarig traject je vwo-diploma halen. Je mag het 1-jarige traject volgen als je gemiddeld een 7 hebt voor je eindcijfers, met wiskunde in je pakket.
 • Met een hbo-propedeuse of -diploma of bachelor/master ben je ook welkom, mits je vooropleiding aansluit op het vakkenpakket.
 • Heb je een andere onderwijsachtergrond? Dan wordt per individu bekeken of vwo haalbaar is.
 • Aventus Lyceum heeft altijd de mogelijkheid om aanvullend capaciteiten- en/of motivatieonderzoek te doen, om te kijken of het haalbaar is.

*Een uitbesteding houdt in dat je met schriftelijke toestemming van je huidige VO-school (geen mbo, AOC of speciaal onderwijs) bij ons onderwijs volgt. Jouw school vult hiervoor een uitbestedingsformulier in. Je hoeft dan geen les- en boekengeld te betalen. Informeer bij je decaan of teamleider als je meer wilt weten over uitbesteding.

Verder studeren na het vwo

Na je opleiding kun je verder met een studie aan de universiteit of in het hbo. De decaan van Aventus Lyceum kan je helpen bij het vinden van een passende opleiding.

Bijzondere trajecten

Septemberexamen
Het septemberexamen is bedoeld voor havo- en vwo-leerlingen die gezakt zijn op maatschappijleer of als je je diploma op een lager niveau wilt halen of als je cijferlijsten van twee verschillende schooljaren wil samenvoegen. Via dit traject kun je, onder bepaalde voorwaarden, voor 1 oktober je diploma halen en dus alsnog starten met een vervolgopleiding. Lees meer over het septemberexamen!

Vavo-HO-traject
Ben je gezakt en wil je toch alvast studeren? Dan is het vavo-HO-traject misschien iets voor jou! Havo- en vwo-leerlingen die dit jaar voor het eerst gezakt zijn voor één of twee vakken kunnen deze route volgen. Het vavo-HO-traject wordt aangeboden in samenwerking met Saxion. Lees meer over dit traject.

Aanmelden

Voor meer informatie en om je aan te melden, klik op je vwo-profiel:

Cultuur & maatschappij

Economie & maatschappij

Natuur & gezondheid

Natuur & techniek

Reiskostenregeling vavo

Je komt als vavo-leerling in aanmerking voor een reiskostenvergoeding als je gebruik maakt van het openbaar vervoer en op een afstand woont van meer dan 10 reiskilometers. Lees meer over de Reiskostenregeling vavo.

Bekijk het filmpje!

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.