Overslaan en naar de inhoud gaan

Mbo-opleidingen van Aventus

Zoek en vind snel je mbo-opleiding of cursus!

Maar voordat je zoekt, weet je al welke leerweg bij jou past? In het mbo zijn er twee leerwegen:

  • BOL – Je gaat naar school en volgt stages.
  • BBL – Je gaat aan het werk en volgt daarnaast school (vaak 1 dag per week).

Check de voordelen per leerweg!

Er bestaan dus twee soorten leerwegen. De beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Maar wat is het verschil? En welke leerweg kies je? Het heeft er vooral mee te maken met welke leerweg het beste bij je past. Leer jij beter in de praktijk of juist op school?

BOL – beroepsopleidende leerweg

Leer jij beter op school? En wil je stap voor stap de praktijk ontdekken? Dan past BOL bij jou. Het grootste deel van de week ga je naar school. Daar heb je theorie- en praktijklessen. Daarnaast ga je op stage. Op stage leer je bij een erkend (leer)bedrijf hoe het is om in de praktijk te werken. Deze stage noem je beroepspraktijkvorming (BPV).

Hoe vaak en hoeveel stage je loopt verschilt per opleiding. Maar waar je sowieso op kunt rekenen: tenminste 20% van de BOL-opleiding moet uit stage bestaan. Dat is zo bepaald door de overheid. Door de praktijklessen op school én de stages is een BOL leerweg praktijkgericht.

Twee mannen met een veiligheidsjas

BBL – beroepsbegeleidende leerweg

Steek jij graag gelijk je handen uit de mouwen? Bij BBL doe je direct ervaring op door in de praktijk bij een bedrijf betaald aan het werk te gaan. Dat klinkt aantrekkelijk toch? Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn. BBL houdt het volgende in:

  • 3 of 4 dagen per week werken bij een leerbedrijf
  • 1 dag per week naar school (of middag en avond)
  • werken in de richting die jij wilt
  • betaald krijgen voor je werk
  • begeleid worden op werk én school

Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf. De BBL-opleiding is dus ideaal voor jou als je niet voor een lange tijd in de schoolbanken wil zitten.

Wil je meer weten over de sfeer op school? Dan wil je onze studentenverhalen niet missen. En check ook vooral onze Instagram!

Twee dames zitten op een bankje