Overslaan en naar de inhoud gaan

Van havo naar mbo

Iets voor jou?

Een mbo-opleiding is een slimme keuze als je havo 4/5 moeilijk vindt of als het hbo (nog) niet bij je past. Je kunt al starten met een mbo-opleiding als je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebt. En je houdt zicht op een hbo-diploma: als je je mbo-diploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar het hbo.

Grootste verschillen met havo

Op het mbo leer je voor een beroep of vak, daarom leer je vooral van én in de praktijk. Wat is er anders?

  • je hebt minder klassikaal les, je werkt regelmatig in groepjes
  • je leert stap voor stap zelfstandiger studeren
  • je werkt volop in praktijkruimtes
  • je doet opdrachten uit het bedrijfsleven
  • je gaat op stage of hebt al een leerbaan

Tijdwinst op het hbo

Na je mbo-opleiding kun je verder in het hbo. Bij een aantal hbo’s heb je zelfs een streepje voor, want Aventus werkt intensief samen met de hbo-scholen in de regio, zoals Saxion, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Windesheim. Soms volg je al hbo-onderdelen in het laatste jaar van je mbo-studie, wat je tijdswinst op kan leveren. En bij een aantal studies kom je in aanmerking voor vrijstellingen, masterclasses of versneld doorstromen. De actuele lijst vind je hier.

Je mbo sneller afronden

Afhankelijk van je vakkenpakket en je studieresultaten op de havo kun je jouw mbo-opleiding vaak sneller afronden. Deze versnelling is o.a. mogelijk bij de opleiding onderwijsassistent of technische opleidingen, zoals operationele techniek, laboratoriumopleidingen en engineering. Je kunt in het tweede jaar instromen of een maatwerkroute volgen. Zo kun je sneller door naar het hbo. De actuele lijst vind je hier.

Meer weten?

Ontdek jouw mogelijkheden tijdens de informatiemarkten of de open dagen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen.