Assistent dienstverlening iets voor jou?
Heb jij hart voor mensen? Help je anderen graag? Ben je sociaal en word je blij van het omgaan met mensen? Dan past het profiel Assistent dienstverlening bij jou. Dit beroepsprofiel is heel breed en je kunt met deze Entreeopleiding veel kanten op.
Let op: op onze locatie aan de Middelweg in Deventer is deze opleiding vol voor studiejaar 2024-2025. Je kunt je nog wel aanmelden voor deze opleiding op de andere locaties.
De opleiding Assistent dienstverlening
Als student Assistent dienstverlening kom je drie dagen in de week naar school en volg je twee dagen per week stage (BPV) in een werkomgeving die bij je past.
Als Assistent dienstverlening kun je aan het werk:
- in de thuiszorg, een verpleeghuis of in een ziekenhuis;
- bij een zwembad, sportvereniging, onderwijs of buurthuis
Je krijgt te maken met allerlei soorten mensen: ouderen, kinderen, gehandicapten. Je helpt hen bij dagelijkse, huishoudelijke zaken zoals bijvoorbeeld boodschappen doen, koken, afwassen of een spelletje. Soms gaat het ook gewoon om een gezellig praatje.
Let op: locatie afhankelijk van aanmeldingen
Bij je aanmelding voor deze opleiding mag je je voorkeur voor een locatie opgeven. Of je daadwerkelijk op deze locatie kunt starten, is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De locatie wordt ook met je besproken tijdens het kennismakingsgesprek. Voor studiejaar 2024-2025 kun je je niet meer aanmelden voor de locatie Deventer Middelweg (= vol).
- Toelatingseisen
Je bent welkom op de opleiding assistent dienstverlening als je:
- 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt
- Voor deze opleiding moet je niveau van de Nederlandse taal minimaal A2 zijn. Alle studenten die Nederlands als tweede taal hebben en korter dan 6 jaar in Nederland zijn, of instromen vanuit ISK, VWN of AZC, krijgen een instroomtoets. Scoor je op deze toets taalniveau A1, dan start je in het traject Entree & Taal waarbij er veel aandacht is voor taalontwikkeling.
Bij een Entree opleiding kun je iedere maand starten. Kies dan bij aanmelden het vakje ‘Anders’ en kies de datum waarop je met de opleiding wilt beginnen.
- Profielen
Beroepsprofielen
Je assisteert in de zorg, welzijn, sport, kapsalons en facilitaire dienstverlening en je kunt kiezen uit de volgende profielen:
- Assistent Dienstverlening en Zorg
Locaties: Laan van de Mensenrechten - Apeldoorn,
Middelweg - Deventer en
Stationsplein - Zutphen - Assistent Haarstylist
Locatie: Laan van de Mensenrechten - Apeldoorn - Assistent Sport en Facilitair
Locatie: Laan van de Mensenrechten - Apeldoorn
- Assistent Dienstverlening en Zorg
- Hoe ziet je opleiding eruit?
De opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:
- Nederlands
- Rekenen
- Leren en Loopbaan: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik
- Burgerschap
Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze werkzaamheden leer je bij deze opleiding in de praktijk. Zo leer je bijvoorbeeld:
- omgaan met klanten/patiënten/gasten/cliënten
- aandacht voor eigen houding en gedrag
- telefoongesprekken voeren
- schoonmaken volgens plan (hygiëne)
- persoonlijke verzorging en privacy: bijvoorbeeld koken, rolstoelrijden, wassen, strijken
- klein onderhoud: batterijen vervangen, apparaat ontkalken en andere klusjes
- Keuzedelen
Naast de verplichte vakken zijn er keuzedelen die aansluiten bij jouw interesses. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.
Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?
- Verrijking leervaardigheden Entree
- Solliciteren
- Duurzaamheid
- Praktijkonderwijs / VSO
Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
- BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
- Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.
Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.
Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je contact opnemen met Richard Scharft: 0625005203.
Na je opleiding
Na je opleiding kun je doorstromen naar niveau 2.