Assistent dienstverlening (BOL)

School & stage

Assistent dienstverlening iets voor jou?

Heb jij hart voor dienstverlening en zorg? Help je anderen graag, ben je sociaal en word je blij van het omgaan met mensen? Wie weet past het profiel Assistent dienstverlening dan bij jou. Dit beroepsprofiel is heel breed en je kunt met deze Entreeopleiding verschillende kanten op.

Als Assistent dienstverlening kun je aan de slag in een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuiszorg. Maar je kunt ook bijvoorbeeld werken bij een zwembad, sportvereniging, onderwijs of sociaal cultureel werk. Je krijgt te maken met allerlei soorten mensen: bejaarden, kinderen, gehandicapten. Je helpt hen bij dagelijkse, huishoudelijke zaken zoals bijvoorbeeld boodschappen doen, koken en afwassen. Soms gaat het ook gewoon om een gezellig praatje.

Assistent Dienstverlening en zorg

De opleiding Assistent dienstverlening

Als Assistent dienstverlening ga je aan de slag in een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuiszorg. Maar je kunt ook bijvoorbeeld bij een zwembad of in een kapsalon terecht komen. Dit beroepsprofiel is dus heel breed! Tijdens je werk ben je bezig met schoonmaak, help je bij het huishouden of help je een cliënt bij het aankleden.

Let op: locatie afhankelijk van aanmeldingen

Bij je aanmelding voor deze opleiding mag je je voorkeur voor een locatie opgeven. Of je daadwerkelijk op deze locatie kunt starten, is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De locatie wordt ook met je besproken tijdens het kennismakingsgesprek.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent dienstverlening als je:

 • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt

Bij een Entree opleiding kun je iedere maand starten. Kies dan bij aanmelden het vakje ‘Anders’ en kies de datum waarop je met de opleiding wilt beginnen.

Profielen

Beroepsprofielen

Je assisteert in de zorg, welzijn, sport, kapsalons en facilitaire dienstverlening en je kunt kiezen uit de volgende profielen:

 • Assistent Dienstverlening en Zorg
  Locaties: Laan van de Mensenrechten - Apeldoorn,
  Middelweg - Deventer en
  Stationsplein - Zutphen
 • Assistent Haarstylist
  Locatie: Laan van de Mensenrechten - Apeldoorn
 • Assistent Sport en Facilitair
  Locatie: Laan van de Mensenrechten - Apeldoorn
Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren en Loopbaan

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Basisdeel

Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
Werkprocessen:

 • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor
 • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
 • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

Profieldeel

Kerntaak: Voert ondersteunende werkzaamheden uit
Werkprocessen:

 • Maakt (werk)ruimtes gebruiksklaar
 • Voert zorgend en/of dienstverlenend werk uit in werk-, woon- en/of leefomgeving
 • Staat derden te woord en/of verwijst hen door
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

 • Verrijking leervaardigheden Entree
 • Solliciteren
Praktijkonderwijs / VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je met de volgende personen contact opnemen;

 • Uitbestedingstraject: Richard Scharft - T: 06-25005203
 • BBL-traject: Maureen Schrör - T: 06-53734224
Taalklas: verbeter je Nederlands

Kom je uit het buitenland en moet je Nederlands eerst beter worden voordat je een mbo-opleiding kunt voltooien? Of zit je in een Internationaal Schakelklas? Meld je dan aan voor de Entreeschool taalklas van Aventus in combinatie met het profiel dat je kiest. Bij de Entreeschool taalklas leer je de Nederlandse taal én rekenen beter. Daardoor groei je makkelijker door naar een vervolgopleiding. Meer info en aanmelden? Kijk op Aventus.nl/taalklas

Na je opleiding

Na je opleiding kun je doorstromen naar niveau 2.

Bekijk de livestream

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63.
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.