Dienstverlening

Ben jij die helpende hand?

Dienstverlening is een brede opleiding. Centraal staat dat je andere mensen helpt, ondersteunt of begeleidt. Bijvoorbeeld bij het bereiden van het eten, het organiseren van een sporttoernooi of het aankleden. Ben je gastvrij en zie je van nature wat mensen nodig hebben? Ben je flexibel en wil je ook op flexibele tijden werken? Dan ben je op de juiste plek in de dienstverlening!

Hoe werkt je opleiding?

Aventus maakt jouw kans op een goede keuze graag groter. Je begint daarom bij de brede opleiding Dienstverlening en specialiseert je na een tijdje in één van deze richtingen:

 • Medewerker facilitaire dienstverlening
 • Medewerker sport en recreatie
 • Helpende zorg en welzijn

Tijdens de gezamenlijke vakken leer je onder meer gastvrij, servicegericht en veilig werken.. Zo kun je je breed oriënteren. Na het basisdeel kies je het beroepsprofiel dat het beste bij je past. Zo kun je tijdens je opleiding ontdekken wat je echt leuk vindt en bovendien heb je hierdoor meer kans op de arbeidsmarkt! 

dienstverlening

Veel mogelijkheden met Dienstverlening

Na je opleiding in de Dienstverlening kun je op verschillende plekken terechtkomen, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, op een camping, in een restaurant, bij een fitnesscentrum en nog véél meer! Waar je precies aan de slag gaat, hangt af van het opleidingsprofiel dat je kiest. Je bent breed inzetbaar en kunt eigenlijk overal terecht waar je mensen kunt helpen en ondersteunen. Wil jij zorgen voor een glimlach op de gezichten van de mensen die je helpt? Wil jij graag anderen helpen en ondersteunen? Dan ben je in de dienstverlening helemaal op je plek!

dienstverlening

Jouw vooropleiding

Je bent welkom bij de opleiding Dienstverlening met één van deze bewijzen:

 • Diploma VMBO: Basisberoepsgerichte, Kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma entreeopleiding (= niveau 1)

Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze mbo-opleiding.

Wat doe je hierna?

Na je opleiding Dienstverlening heb je de keuze:

 • een baan zoeken
 • doorgroeien naar niveau 3. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Maatschappelijke zorg, Verzorgende IG, Pedagogisch medewerker kinderopvang, Horeca of Sport- en bewegingsleider 
 • doorgroeien naar niveau 4. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Facilitair leidinggevende of Leisure & hospitality (als je goed bent in Nederlands en rekenen en je het in je hebt om leiding te geven)

Extra kosten voor deze opleiding

 • 400 euro voor de hele opleiding* 
 • als je in het tweede jaar kiest voor het profiel Sport & Recreatie komt hier nog 150 euro bij (o.a. voor sportkleding)
 • om de lessen te kunnen volgen is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van een laptop

* Voor boeken

Welk profiel past bij jou?

Helpende Zorg & Welzijn: Werk je graag met kinderen, ouderen of mensen met een beperking? Heb je geduld, ook als het moeilijk wordt? Vind je daarnaast huishoudelijk werk leuk en vind je avond- en weekendwerk prima? Dan kun je tijdens je opleiding Dienstverlening het beste kiezen voor het profiel Helpende Zorg & Welzijn. Met dit profiel kun je aan de slag in zorgcentra, instellingen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of kinderdagverblijven.

Medewerker Facilitaire Dienstverlening: Kun je goed met mensen omgaan? Ben je een echte doener en weet je van aanpakken? Werk je makkelijk samen en zie je er netjes uit? Misschien is het profiel Facilitaire Dienstverlening dan iets voor jou. Facilitaire dienstverlening is heel breed. Denk daarbij aan cateringwerk, werken als gastheer of gastvrouw of koken in een grote keuken, maar ook magazijnwerk, schoonmaak of onderhoud. Je kunt aan de slag op de facilitaire afdeling van grote instellingen en bedrijven, zoals zieken- en verpleeghuizen, kantoorgebouwen en bungalowparken.

Medewerker Sport & Recreatie: Word jij blij van werken met mensen? Vermaak je ze graag in hun vrije tijd, bijvoorbeeld met sporten? Maak je makkelijk contact en werk je volgens de regels? Kies dan tijdens je opleiding Dienstverlening voor het profiel Medewerker Sport & Recreatie. Je laat mensen bewegen of zorgt ervoor dat ze een fantastische tijd hebben op vakantie. Je ontvangt de mensen en bereidt activiteiten voor. Tijdens de activiteiten prikkel je de deelnemers om echt mee te doen. Je kun aan de slag in de sport- of recreatiebranche, bijvoorbeeld bij buitensportbedrijven, sporthallen, attractieparken en op campings.