Overslaan en naar de inhoud gaan

Meisjes in de techniek

Meer meiden nodig in de techniek

Meisjes hebben de toekomst! En al helemaal in de techniek, want bedrijven uit de branche staan te springen om enthousiaste meiden.

Gelukkig kiezen steeds meer meiden voor een spannend technisch beroep. Bij Aventus geven we ze graag een podium. 

Gezicht van de techniek

Sandra Herms is eerstejaars student Elektrotechniek bij Aventus. Wat is haar ervaring als meisje in de techniek? Lees het hier en raak geïnspireerd! 

"Veel mensen denken dat het altijd vies werk is, maar dat is echt niet zo. Het is juist heel schoon en ook nauwkeurig werk. Sowieso iets waar meisjes heel erg goed in zijn."

Liefde voor techniek

Sandra is opgegroeid met techniek, haar vader werkt bij Hollander Techniek in een technische functie. Haar moeder zit in de zorg, maar Sandra lijkt in alle opzichten heel erg op haar vader. "Op de middelbare school moest ik een profiel kiezen, toen was het voor mij al duidelijk dat het techniek zou worden. Hoe langer je ermee werkt, hoe beter het wordt. Het scheelt dat ik deze kennis al deels heb opgedaan op de middelbare."

De eerste weken op school

"Ik vond het fijn dat ik niet direct in het diepe werd gegooid. Alles gaat heel geleidelijk. De theorie en praktijk zijn aan elkaar gekoppeld. Wel is het een opleiding waar je veel zelfstandig aan opdrachten werkt. Gelukkig is er altijd een docent aanwezig voor ondersteuning."

Te weinig meisjes in de techniek

"We zijn begonnen met drie meiden, maar we zitten er nu nog maar met z'n tweeën. Het is wel fijn om niet het enige meisje te zijn, want je trekt toch naar elkaar toe. De gesprekken zijn anders en je kunt altijd op elkaar terugvallen."

Hoe de jongens reageren

"Dat gaat eigenlijk best wel goed. Ik kan ook gewoon bij ze terecht. Laatst stond ik met een jongen te praten over een opdracht. Toen kregen we direct van die opmerkingen van de rest van de groep. Maar verder valt het erg mee hoor, het is eigenlijk niet anders dan een andere opleiding. Jongens accepteren je gewoon en zijn ook erg behulpzaam."

 

De ervaring van….

Simone Denekamp, 3e-jaars studie chemisch-fysisch analist

“In mijn studie en stage merkte ik dat je heel nauwkeurig moet werken. Bijna perfectionistisch, met altijd veiligheid in je achterhoofd.” Dat sloot goed aan bij haar drive: “Ik ben niet van de zesjescultuur, maar ga minimaal voor een 8.”

Overleg met collega’s

Ook heeft Simone het nut ervaren van goede contacten met collega’s. “Bij mijn stage onderzochten we monsters voor heel Europa. In elk land gelden echter andere normen. Het was dus belangrijk dat ik goed overlegde over de analyses die ik deed.”

Goed plannen bij drukte

Hoe de derdejaarsstudent omgaat met de hectiek en tijdsdruk die bij het vak horen? “Ik heb in de horeca gewerkt en ben dus wel wat gewend. Voor mij is het vooral een kwestie van plannen.”

Aftasten dankzij brede studie

Simone vindt de vrij brede opleidingen trouwens heel geschikt voor jongeren die nog niet precies weten wat ze in de chemie willen. “Zelf wilde ik graag iets met microbiologie. Daarom dacht ik eerst aan de biologisch-medische studie. In het eerste, gezamenlijke jaar bleek dat veel medisch werk juist in de chemische opleiding zit. Daarom koos ik uiteindelijk die studie.”

Niet doen vanuit CSI-beeld

Denk jij na over een studie aan Laboratorium? Dan heeft Simone nog een tip voor je: “Doe dit niet als je CSI hebt gezien en denkt: ‘Dat wil ik.’ Want zoals je het daar ziet, werkt het niet. Vraag jezelf goed af wat je wilt doen als je slaagt voor de opleiding. Zie jij jezelf dat werk jaren doen? Dan zit je goed.”

Let op: beperkt plek!

Elk jaar melden zich meer studenten dan er stageplekken zijn. Daarom werken we met een numerus fixus. Meld jij je te laat aan? Dan kom je op een wachtlijst. Wees er dus snel bij.

Iris versus Fabiënne

Ook onze Aventus-meiden laten zich zien in de techniek! Bekijk de challenges van Iris en Fabiënne.