Technische studenten de vloer op tijdens vakbeurs

Een team van 4 mbo-studenten van de opleiding Engineering heeft voor het eerst het specialistische vakteam van Belimo te Vaassen ondersteund tijdens de VSK. De VSK is de belangrijkste vakbeurs voor de totale installatiebranche  en vindt eens in de 2 jaar plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. De technische studenten gingen ‘commercieel’. In het begin was het best onwennig voor de tweedejaars studenten, maar gelijkelijk aan kwamen ze steeds beter in hun rol. Ze werden vrijer in het aanspreken van het publiek en konden steeds beter een gesprek op niveau voeren met vakgenoten over de ‘kleppen’ van Belimo. Belimo is wereldmarktleider in een gespecialiseerd segment: meet- en regeltechniek voor verwarming, ventilatie, airconditioning en brandkleppen.

Samenwerking tussen Aventus en Belimo
Het afgelopen jaar hebben school en bedrijf verkennende gesprekken gevoerd hoe ze elkaar kunnen versterken. De mbo-school leidt op voor de regio en vindt het daarom belangrijk om samen met het bedrijfsleven de opleidingen vorm te geven. Met als resultaat dat docenten op bezoek zijn geweest in het kenniscentrum van Belimo en zijn meegenomen in de laatste specialistische innovaties op gebied van kleppen en regeltechniek volgens het train de trainer concept. De mbo-school leidt op tot installateurs die later op de werkvloer zich verder kunnen specialiseren in meet- en regeltechniek. Maar hoe mooi is het om hier in de opleiding al kennis mee te kunnen maken. Daarom is het de bedoeling dat de vakmensen van Belimo gastlessen gaan geven op school. Ook gaat Belimo een trainingsinstallatie in de school bouwen waar studenten uit verschillende richtingen (zoals Elektrotechniek, Installatietechniek en Engineering) met elkaar moeten samenwerken. Hierdoor leren de technici in spe met elkaar af te stemmen en delen ze vakkennis met elkaar. ‘Wij voelen ons als marktleider verplicht om kennis over te dragen aan de opkomende generatie en een brug te slaan tussen theorie en de arbeidsmarkt’ aldus Richard Daamen, directeur van Belimo.

De arbeidsmarkt vraagt om ondernemende technici
Als voorbereiding op een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt met innovaties die elkaar in hoog tempo opvolgen wil Aventus niet alleen technische experts afleveren, maar studenten die nieuwsgierig steeds op zoek gaan naar nieuwe oplossingen, die kennis verbinden met anderen en ondernemend zijn.  De school wil dit samen met het bedrijfsleven vorm geven door gezamenlijk keuzevakken te ontwikkelen zoals Ondernemend gedrag in de techniek. De 4 studenten vonden de commerciële ervaring op de vakbeurs heel leerzaam. ‘Het was top! Ik weet zeker dat ik een aantal nieuwe klanten heb binnengehaald’ zegt een enthousiaste Diederik na afloop van de beurs.