Verkiezingsfestival @ Aventus

Aventus heeft samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) en ProDemos een verkiezingsfestival georganiseerd op woensdag 17 april, in aanloop naar de verkiezingen van het Europees Parlement op 6 juni 2024. Ruim 400 studenten hebben gesproken met parlementsleden en hebben deelgenomen aan de Sterrenstofkwis. Ze kregen bij aanvang een paspoort waarin ze stempels moesten verzamelen door middel van opdrachten. 

 

Aanwezigheid van jongeren in de politiek

ProDemos en NJR vinden het belangrijk jonge mensen bewust te maken van de invloed die zij kunnen uitoefenen en hen te enthousiasmeren voor politiek en verkiezingen.

Dat belang wordt ook benadrukt door Judith Koop, van Perspectief ChristenUnie-jongeren. "Politiek is voor iedereen superrelevant. Daarom staan we hier! Je kunt wel denken: ik heb niks met politiek, maar politiek heeft wel iets met jou. Ik vind het leuk om hier te zijn! Ik kom ook uit de regio en ik mag praten over iets wat ik leuk vind en goed om te horen wat bij de studenten leeft. Nu is de gemiddelde leeftijd 50 in het parlement, dus voel je gehoord en gezien en stem op mensen die jonger zijn. Ik ben ook verkiesbaar!" Bram Bruggink van Dwars jongeren vertelt: "We staan hier vooral om studenten te informeren over waarvoor je stemt in Europa, maar ook waar wij voor staan, wat we doen en dat je wel invloed kunt uitoefenen en waarom het belangrijk is dat je moet stemmen!"

Annemiek Hutte, van Dwars GroenLinkse jongeren, vertelt: "Het is heel leuk om te horen wat hen interesseert en je merkt ook dat velen willen stemmen maar het lastig vinden om te bepalen op wie en waar ze hun informatie kunnen vinden. Dus ik denk dat je daar als jongerenorganisatie een goede rol in kan spelen."

 

Stemmen

Het programma is laagdrempelig en dat vond ook student Kim. "De spellen zijn leuk! Ik heb ook weer een paar dingen bijgeleerd. Ik ben wel wijzer geworden door antwoorden op een paar vragen die we niet wisten. Het is goed om erbij stil te staan dat je kunt stemmen, want ik denk dat als je wilt dat er dingen worden gedaan in de EU, je je eigen stem moet uitbrengen. Je kunt wel van alles vinden, maar als je niet stemt gebeurt er ook niets!"

 

We willen graag alle betrokken docenten bedanken, de politieke jongerenorganisaties, de organisatie en parlementariërs, Simone van Breda, Kok Chan en Anouk Ooms. 

Meer informatie over de verkiezingen: Europese verkiezingen 2024: alles wat je moet weten (europa.eu)