Subsidie aanvraag voor digitaal open leerplatform Zorg en Welzijn

RIF-aanvraag Allyoucanlearn ondertekend.
Op vrijdagmiddag 24 juni 2016 kwamen zo’n 25 afgevaardigden vanuit onderwijs-, zorg- & welzijnsinstellingen verenigd binnen de Werkgeversvereniging (WGV) Zorg en Welzijn, gemeentes en leveranciers samen bij Aventus in Apeldoorn. Zij waren daar om de subsidieaanvraag bij het Regionaal Investeringsfonds (RIF) voor het project Allyoucanlearn gezamenlijk te ondertekenen. Aventus is penvoerder van deze RIF-aanvraag. Allyoucanlearn.eu is een open leerplatform dat op 16 maart jl. is gelanceerd. Deze online omgeving bevat e-learningmodules voor medewerkers, studenten, mantelzorgers en vrijwilligers in zorg en welzijn, maar ook voor zzp’ers, gemeentemedewerkers en andere betrokkenen. De subsidie is nodig om de ambitie voor de komende 4 jaar te kunnen realiseren.

Nieuwe kennis makkelijk toegankelijk voor iedereen
De ambitie voor de komende jaren is om het open leerplatform verder te ontwikkelen en uit te breiden met veel meer gratis e-learningmodules. Na 4 jaar moeten er minimaal 150 modules staan die door iedereen gratis gebruikt kunnen worden. Onderwijs (8 ROC’s en 4 hogescholen), zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijven, gemeentes en provincies (Overijssel en Gelderland) werken hierin nauw samen met elkaar. Hoewel het platform is gestart in Oost-Nederland, is de ambitie om met het platform een landelijke dekking te krijgen.

De toekomst vraagt een andere manier van onderwijs.
Volgens professor Wim Veen, die als extern adviseur aan dit project is verbonden, heeft iedereen baat bij de formule: “Gebruikers hoeven de deur niet uit voor hun leerstof, het leren wordt leuker en voor scholen, zorg en welzijn levert het een besparing op. Niet iedereen maakt apart eigen lesmateriaal, je ontwikkelt de modules met elkaar en gebruikt het samen.” De opzet is dat het open leerplatform dé online omgeving wordt waarop betrokkenen binnen zorg en welzijn kennis opdoen, leren en ontwikkelen op het niveau en op die onderwerpen die zij nodig hebben om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren. Veen: “Wie maar wil kan er bij. Het is helemaal open. Interactief wordt het platform ook. Mensen en organisaties kunnen er informatie delen en over de inhoud praten.”

De modules worden gezamenlijk gemaakt door het onderwijs, het werkveld zorg en welzijn, gemeentes en andere betrokkenen bij zorg en welzijn. Naast het ontwikkelen van modules worden in het project ook 150 docenten en opleidingsdeskundigen geschoold tot ‘instructional designer’, waarbij men leert klassieke lesopzetten om te zetten naar e-learning content. Ook worden 800 docenten geschoold hoe ze e-learning kunnen integreren binnen hun lessen. Om alles goed te kunnen monitoren en te onderbouwen zal er ook een onderzoeksprogramma uitgevoerd worden.