Plastic soup = Linke soep

De dag van de duurzaamheid, 10 oktober, stond bij Aventus in het teken van Plastic soup. Ruim 280 studenten van verschillende technische opleidingen volgden een lezing van de Plastic Soup Foundation. Een lezing die aansluit bij het Cleantechnology programma dat als een groene draad door alle technische opleidingen loopt. Studenten leren hierbij alles over de nieuwste technieken die een schone en duurzame wereld mogelijk maken. Maar vandaag ging het verder. De studenten werden aangesproken op hun eigen gedrag. Wat doe jij aan duurzaamheid? Ben jij lekker bezig om de wereld een beetje schoner te maken?

Plastic hoort absoluut niet thuis in de zee
Gastdocent Tim de Rooij, van de Plastic Soup Foundation, nam de studenten mee het water op. Hij liet zien dat de reis die plastic maakt op de wereldzeeën, begint bij de mens. Wij gebruiken plastic als waterflesje of tas en laten het achteloos achter op straat of het strand. Inmiddels verbruiken we wereldwijd ruim 300 miljard ton plastic per jaar en dit groeit alleen nog maar. Via het riool en de rivieren komt het in de oceanen. Daar worden de stukken plastic steeds kleiner en heeft het een immense invloed op de waterkwaliteit. Dieren gaan dood, plankton eet de microvezels, plastic komt in de voedselketen terecht en beïnvloedt de gezondheid van mens en dier.

Hoe kun jij de plastic soup verminderen?
Nicole, Teun en Hubert, 2e jaars studenten van de opleiding Operationele techniek hebben daar wel ideeën over. ‘Je wordt je bewuster van je eigen gedrag. Je gaat nadenken over hoe je omgaat met plastic en dat je dit niet zomaar van je af kunt gooien.’ Teun vult aan ‘Met onze studie kunnen we er ook over gaan nadenken hoe er minder afval komt en hoe dingen beter gescheiden kunnen worden.’ Het begint al heel concreet…. ‘Als iedereen gewoon water tapt uit de kraan en geen waterflesjes meer koopt, verminderen we de plastic soup aanzienlijk’.

plastic_soup.jpg
Teun, Hubert en Nicole, 2e jaars studenten van mbo-opleiding Operationele techniek zijn lekker bezig de wereld iets schoner te maken.