Feest op het bovendek van parkeergarage,

Staand op een podium op het bovendek van een parkeergarage, met je familie in de auto naast je en met een gegraveerd champagneglas in de hand: een aantal mbo-studenten van Aventus ontvangt aanstaande maandag - in samenwerking met de NS en Q-Park - op een wel heel bijzondere manier zijn diploma.

Goed gevoel
Door de Covid maatregelen liep het studiejaar nogal anders voor de studenten van Aventus, een mbo-school met meerdere locaties binnen de Stedendriehoek. Vooral online lessen, geen praktijklessen en soms ook geen stage. Voor elke student vervelend maar voor afstudeerders ook nog eens een teleurstellende afsluiting van een belangrijke fase in hun leven. “We vonden dan ook dat de diploma-uitreiking ondanks alle beperkende Covid maatregelen dubbel feestelijk moest zijn. Studenten moeten met een goed gevoel de school verlaten,” aldus Petjo Molenaar, sector directeur Creatieve Industrie bij Aventus.

Elke opleiding ging aan de slag met het bedenken van ideeën die passen binnen de Covid voorschriften. Het resultaat is dat deze en volgende week een scala aan feestelijke activiteiten plaatsvindt. Van diploma-uitreikingen met hele kolonnes docenten met taart aan het huisadres, bij kasteel Cannenburch in Vaassen en op het Zwitsalterrein in Apeldoorn tot een lange drive thru naar het diplomaloket bij één van de locaties van Aventus.

Drive-in uitreiking op het dak
De diploma-uitreiking voor de geslaagden aan de opleiding Fashion, Ruimtelijke Vormgeving en Interieuradvies spant wel de kroon. Aanstaande maandag rijden de studenten met hun naasten naar het bovenste parkeerdek van de Q-Parkgarage, gelegen naast de school en het treinstation van Zutphen. Eenmaal boven wanen ze zich in een drive-in bioscoop, compleet met megascherm en rode loper naar het podium. Elke student krijgt bij het ontvangen van zijn diploma een persoonlijk woordje, filmpje en een glas champagne. Het glas is voorzien van hun naam en gaat mee naar huis.

Ondertussen worden de familieleden en geliefden in de auto’s niet vergeten. Voor elke auto is er een goodiebag met allerhande versnaperingen. En door de versoepelde maatregelen mag iedereen ook stoeltjes meenemen en buiten de auto kijken naar de uitreiking.

NS en de beheerder van de parkeergarage Q-Park maken dit belangeloos mogelijk voor de studenten. Leonie Bosselaar, woordvoerder NS: “Aan zo’n mooi en creatief idee werken wij graag mee. We hebben de studenten de afgelopen tijd gemist in onze treinen en op onze stations. Zo’n belangrijke mijlpaal als het halen van je diploma moet groots gevierd worden. Het is fijn dat we zo iets ludieks voor ze kunnen doen.”