75 jaar vrijheid -- Interactieve creatie

De studenten van Human Technology, Applicatieontwikkelaar en Gamedeveloper gingen vorige week aan de slag met het thema ’75 jaar vrijheid’ en de opening van het herinneringscentrum in het Apeldoornsche Bosch. Met een creathon van 3 dagen in CODA hebben de studenten diverse oplossingen voor een interactief programma gecreëerd.

Doel van de creathon was het vertellen van verhalen rond oorlog en vrijheid, het gesprek op gang brengen over de betekenis van deze onderwerpen en de gevolgen voor de toekomst. Maar ook nieuwe tradities en nieuwe generaties stonden centraal in het proces. De studenten mochten zelf kiezen of zij een programma ontwikkelen voor basisschool leerlingen, middelbare scholieren of mbo studenten.

Een archivaris van CODA trapte de bijeenkomst af. Daarna waren de studenten te gast bij ’s Heerenloo en gingen in groepen naar de locatie Vierhuis op het terrein van het voormalige Apeldoornsche Bosch. De groepen konden de eerste dag van de creathon kiezen uit diverse activiteiten zoals een voorstelling van het KameraOperaHuis met studenten HKU, Codarts en Artez. Een indrukwekkende voorstelling waarin leeftijdsgenoten een rol spelen en dilemma’s verbeeld werden op aangrijpende wijze. Of ze volgden een audiotour over het terrein met informatie over de voormalige Joodse instelling ‘het Apeldoornsche Bosch’.

Toepassingen
Tijdens de 2e en 3e dag werden de ideeën verder ingevuld, de daadwerkelijke producten gemaakt en vonden er pitches plaats voor de verdere uitwerking. Aan het einde van de laatste dag toonden de studenten tijdens een informatiemarkt hun producten, die vervolgens werden beoordeeld door Gerdy Jonkman, teammanager CT en Miriam Timmerman & Milan Scholten; beiden van CODA. De groepen hadden producten uitgewerkt zoals een toepassing op een VR-bril, game met brieven van het personeel van het Apeldoornsche Bosch, inzet van QR-code technologie voor informatie op het terrein, en een game over onderduikers aan het werk.

Opening.
Na de officiële opening van het Herinneringscentrum op zondag 26 januari heeft een aantal studenten hun producten gepresenteerd en toegelicht aan belangstellenden. Met veel enthousiasme is er gewerkt aan mooie producten. Nu gaan we op school kijken of we de toepassingen verder kunnen doorontwikkelen en daadwerkelijk uitvoeren!