Iets voor jou?
Adem jij gastvrij zijn uit? Sta jij ervoor in dat gasten het naar hun zin hebben? Red jij je prima in je eentje en vind je de afwisseling van de horeca leuk? Yes, jij hoort thuis in de wereld van eten, drinken en gasten. Ben je bovendien creatief, geïnteresseerd in de food- wijnwereld, en goed met mensen en contacten? Meld je dan nu aan voor de opleiding Zelfstandig werkend gastheer of -vrouw / Aankomend gastronoom / Sommelier in 2 of 3 jaar bij Aventus. Met deze opleiding stroom je ook makkelijk door naar de vinologen-opleiding.
De opleiding
Dit leer je
Bij Aventus leer je tijdens je opleiding Zelfstandig werkend gastheer of -vrouw / Aankomend gastronoom / Sommelier onder meer:
- restauranttheorie
- gastvrouw/-heer zijn
- basisgastronomie met onder meer grondstoffen en eetgewoonten
- alles over wijn (je ontvangt hiervoor een certificaat)
- leidinggeven en communicatie
- werken met computers (ICT)
Daarnaast krijg je: Engels, Duits, rekenen en burgerschap.
Afstudeerrichtingen
- Aankomend gastronoom
- Sommelier
- Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
- Toelatingseisen
Je bent welkom bij deze opleiding Zelfstandig werkend gastheer of -vrouw / Aankomend gastronoom / Sommelier met één van deze bewijzen:
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma mbo niveau 2
- Mavo-diploma
- Havo-diploma
- Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
- Keuzedelen
Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze mbo-opleiding.
Na je opleiding
Na je opleiding Zelfstandig werkend gastheer of -vrouw / Aankomend gastronoom / Sommelier heb je keus:
- job zoeken
- doorgroeien naar niveau 4 met de opleiding Leidinggevende gastheer/gastvrouw
- doorgroeien naar niveau 4 met de opleiding Gastronoom-Sommelier
- doorgroeien aan de Academie voor Gastronomie
- doorgroeien aan de Wijnacademie.
Wat wordt je werk?
Na je opleiding Zelfstandig werkend gastheer of -vrouw / Aankomend gastronoom / Sommelier doe je twee soorten werk: leidinggeven en gastvrouw/-heer zijn. Jij bent dan ook het aanspreekpunt voor gasten en je zorgt dat ze een fijne tijd beleven. Je ontvangt ze vriendelijk en begeleidt ze naar hun tafel. Daar geef je advies over wijnen, wijn/spijs combinaties en op welke wijze een gerecht bereid wordt. Je begeleidt je collega's en werkt verder veel zelfstandig. Als Zelfstandig werkend gastheer of -vrouw / Aankomend gastronoom / Sommelier heb je veel verantwoordelijkheden.
Wat wordt je werkplek?
Met deze opleiding kan je aan het werk in zeer verschillende organisaties en instellingen, en in grote en kleine hotels en restaurants op een goed niveau.