Legal, insurance & HR services specialist / Juridisch & HR specialist (BOL)

School & stage
Goede doorstroom naar het hbo
Interessante keuzedelen
Goede begeleiding
Gave stageplekken
Topopleiding

Juridisch- & HR-specialist iets voor jou?

Hou je van recht en regels? Red jij je prima met moeilijke teksten over procedures en beleid? Heb je belangstelling voor  verschillende rechtsgebieden als o.a. Staats- en Bestuursrecht. Arbeidsrecht, Sociale Zekerheidsrecht en Strafrecht? Vind je het leuk om dingen uit te zoeken binnen deze rechtsgebieden?

Ben je bovendien precies en heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel? Dan hoor jij thuis in de wereld van wetten, beleid en personeelsbeheer. Geef je daarnaast graag uitleg, bijvoorbeeld hoe regels werken? En maak je ook nog eens makkelijk contact met mensen? Yés! Meld je dan aan voor de opleiding Juridisch- & HR-specialist van Aventus.

De opleiding Juridisch- & HR-specialist

Dit leer je

Tijdens je opleiding Juridisch- & HR-specialist leer je onder meer (over):

 • kennis van de verschillende wetten die er zijn 
 • juridische projecten 
 • communicatie binnen het juridische en HR-vakgebied
 • juridische en HR-taken/werkzaamheden op school
 • het uitvoeren van deze juridische of HR-taken/werkzaamheden in de praktijkstage

Daarnaast krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Je kan tijdens je opleiding kiezen voor een specialisatie via keuzedelen richting HRM of richting juridisch administratieve dienstverlening.

Brede basisperiode

Deze opleiding kent een brede basisperiode van een half jaar met daarbinnen dezelfde modules voor de opleidingen Commercieel, Retail en Zakelijke Dienstverlening. Daarnaast heb je in deze periode, als je dat wil, nog de mogelijkheid om te oriënteren op een andere opleiding binnen deze richtingen. Je kan dan eventueel na deze basisperiode goed overstappen naar een andere opleiding binnen Commercieel, Retail en Zakelijke Dienstverlening.

Ook mogelijk op niveau 3

Niveau 4 te zwaar? Het is ook mogelijk om tijdens de opleiding over te stappen naar niveau 3. Je krijgt dan een programma op maat waarvoor je minder examens hoeft te doen. Je kan hierdoor sneller klaar zijn met de opleiding of de opleiding wordt hierdoor iets makkelijker. Heb je hier interesse in? Geef dit dan tijdens de opleiding aan bij je slb'er.

Toelatingseisen

Bij de opleiding Juridisch- & HR-specialist ben je welkom met één van deze bewijzen:

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Mavo-diploma
 • Diploma mbo niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Studie-inhoud

Hoe ziet je opleiding eruit? 

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen en wordt in modules aangeboden. In de loop van je studiejaren krijg je steeds meer de mogelijkheid om keuzes te maken die passen bij jouw ontwikkeling. Hierin word je intensief begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb'er). 

Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

 • Nederlands 
 • Rekenen 
 • Engels (alleen voor niveau 4) 
 • Loopbaan en Burgerschap 

Kerntaken en werkprocessen

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding: 

Basisdeel 

Kerntaak: Voert taken uit binnen de zaakelijke dienstverlening
Werkprocessen (onder andere)

 • Verstrekt (juridische) informatie en advies 
 • Treedt op als aanspreekpunt voor klanten
 • Verzorgt zakelijke communicatie
 • Verwerkt gegevens 

Profieldeel 

Kerntaak: Ondersteunt bij juridische en HR-adviestrajecten 
Werkprocessen (onder andere):

 • Levert managementinformatie
 • Ondersteunt juridische en hrm-aanvragen en opdrachten
 • Stelt standaarddocumenten op c.q. vult ze in
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen? 

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.  

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

 • Onderzoek en beleid 
 • Voorbereiding hbo 
 • Internationalisering en internationaal recht 
 • Verdieping sociale zekerheid
Actueel en toekomstproof onderwijs

De wereld verandert razendsnel. Daarom verandert ons onderwijs mee. Bij ons leer je hoe je straks zelfstandig kunt functioneren op een arbeidsmarkt die steeds verandert. Klaar voor de toekomst, noemen we dat. Wij zorgen voor flexibel onderwijs, passende begeleiding en optimale afstemming met het werkveld. Jij bent eigenaar van je (leer)loopbaan: jouw ontwikkeling staat centraal. Je leert keuzes maken en de docent is jouw coach: hij of zij stelt goede vragen, geeft feedback en biedt ondersteuning of bouwt door op wat je al kunt. Samen met hem bepaal je welke ondersteuning je nodig hebt om succesvol te zijn.

Je werkt vanaf het begin van je studie aan opdrachten uit de beroepspraktijk. Hiermee mag je oefenen en fouten maken. De vaste onderdelen van je opleiding zijn zowel gericht op je toekomstige beroep, als op generieke onderdelen zoals Nederlands en Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Wat je leert, ligt vast, zodat je diploma waardevol is voor de arbeidsmarkt. 

Je krijgt bij ons afwisselend onderwijs. Denk aan instructielessen, kennisclips, werken aan projecten en samenwerken in een groep. Je leert zelfstandig – uiteraard wel onder begeleiding - en stemt af welke hulp je nodig hebt.  Sommige opdrachten bundel je in jouw portfolio, waarin je ook je eigen keuzes en resultaten vastlegt. Klinkt goed, toch?

Na je opleiding

Na je opleiding Juridisch- & HR-specialist zoek je een job óf je groeit door in het hbo. Denk bijvoorbeeld aan hbo Recht, Sociaal Juridische Dienstverlening of Management, Economie en Recht.

Wat wordt je werk?

Je werk als juridisch- & HR-specialist  draait om regels en om informatie. Je geeft uitleg (voorlichting) en informeert mensen binnen en buiten de organisatie over de regels.

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Juridisch- & HR-specialist zoek je een job bij bijvoorbeeld:

 • overheid (zoals gemeente, openbaar ministerie, politie, rechtbank) 
 • andere instelling die werkt voor de inwoners van Nederland (publiekrechtelijke instelling)
 • advocatenkantoor / notarissenkantoor
 • als HR-medewerker binnen een commercieel bedrijf

Check de filmpjes!

Ask us anything //

Heb je nog vragen? Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63.

Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.