Paragrafen

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie iets voor jou?

Aan de slag in de horeca of voedingsmiddelenindustrie? Schuilt er een heuse kok in jou? Lijkt het je leuk om als gastheer of gastvrouw aan de slag te gaan? Wil je werk maken van voeding of aan de slag in de voedingsmiddelenindustrie? Dan is het beroepsprofiel Assistent horeca misschien iets voor jou. 

Assistent Horeca

De opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie

Je werkt in de keuken of restaurant van een fastfood of horecazaak. Dat kan ook bij een verpleeghuis, bedrijf of ziekenhuis zijn. Onder begeleiding kook of bedien je, ontvang je gasten of maak je schoon. Ook in de voedingsmiddelenindustrie zijn volop kansen voor jou als je dit profiel kiest. Let op: als je dit beroepsprofiel kiest, moet je flexibel zijn. Zo moet je het bijvoorbeeld geen probleem vinden om in de avonden en weekenden te werken. Dit hoort namelijk echt bij het werk. 

Je opleiding ziet er als volgt uit:

 • Je volgt drie dagen onderwijs op school en loopt twee dagen stage.
 • Op school krijg je de volgende vakken aangeboden: Nederlands, rekenen, burgerschap, keuzedelen, sport en het vak profiel.
 • Tijdens de profielvakken doe je kennis op over o.a.: voeding, dranken en basisvaardigheden uit de keuken en het restaurant.
 • De lessen van het profiel worden aangeboden in zowel theorie- als praktijklessen.

Deze opleiding wordt uitsluitend aangeboden op de locatie van Aventus in Apeldoorn. 

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent horeca/voeding/voedingsindustrie als je:

 • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt

Bij een Entree-opleiding kun je iedere maand starten. Kies dan bij aanmelden het vakje ‘Anders’ en kies de datum waarop je met de opleiding wilt beginnen.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren en Loopbaan

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Basisdeel

Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
Werkprocessen:

 • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor
 • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
 • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

Profieldeel

Kerntaak: Assisteert bij ambachtelijke of industriële productie, verwerking en/of verpakking van voeding
Werkprocessen:

 • Maakt (werk)ruimtes bedrijfsklaar
 • Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan
 • Maakt voedingsproducten klantgereed
 • Maakt (werk)ruimten, gereedschappen en machines schoon
Keuzedelen

​Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

 • Duurzaamheid in het beroep A
 • Solliciteren
Praktijkonderwijs / VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je contact opnemen met Richard Scharft: 0625005203.

Na je opleiding

Na je Entreeopleiding Assistent horeca stroom je gemakkelijk door naar de opleiding Gastheer/gastvrouw op mbo niveau 2, of naar de opleiding Kok op mbo niveau 2.

Bekijk de filmpjes

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.