Paragrafen

Haal (alsnog) je mavo-diploma

Gezakt voor je mavo-examen (vmbo-tl)? Wil je alsnog je mavo-diploma of een aantal vakken halen? Of loop je vast op de school waar je nu zit? Doe dan de vavo mavo/vmbo-tl en haal je diploma in 1 of 2 jaar bij Aventus Lyceum.

LET OP: voor schooljaar 2024-2025 kun je je ALLEEN nog aanmelden voor vavo als je:

 • wordt uitbesteed door je VO-school, of:
 • als je (Staats)examen doet of examen in het derde tijdvak

Andere aanmeldingen kunnen we helaas niet meer in behandeling nemen. 

Belangrijk voordat je je aanmeldt

 • Meld je uiterlijk 5 juli aan om geplaatst te worden in het komende studiejaar. 
 • Ben je 16 of 17 jaar en zit je nog op een school voor voortgezet onderwijs, dan moet je huidige school je aan Aventus Lyceum uitbesteden*. Daarna kun je je zelf via deze site aanmelden. 
 • Ben je 18 jaar of ouder én volg je geen voortgezet onderwijs meer, dan kun je je rechtstreeks aanmelden.
 • Ben je van plan je aan te melden voor het september-examen van Aventus Lyceum? Zorg er dan voor dat je tijdens het aanmelden de hiervoor bestemde checkbox aanvinkt. Lees hier meer informatie over het september-examen.   
 • In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of je toelaatbaar bent en kan het zijn dat je later instroomt. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt!

Hoe ziet je opleiding mavo/vmbo-tl (vavo) eruit?

Bij de vavo mavo/vmbo-tl krijg je alle vakken overdag als eenjarige opleiding aangeboden. Je zit dus meteen in je eindexamenjaar. Je kunt een volledig diploma of losse certificaten halen. Vind je het prettig als je wat meer tijd hebt voor je opleiding? Dan haal jij je diploma in 2 jaar: je volgt dan bijvoorbeeld het eerste jaar 4 vakken en het tweede jaar de overige vakken. Bij de vavo mavo/vmbo-tl van Aventus Lyceum kun je de volgende vakken volgen:aardrijkskunde, biologie, Duits, economie, Engels, Frans, geschiedenis, kunst (tekenen), LOB en profielwerkstuk, maatschappijleer, NaSk1, NaSk2, Nederlands, rekenen, wiskunde.


Hoe je vakkenpakket er precies uitziet, is afhankelijk van de keuze die je maakt. Je kunt kiezen uit de volgende profielen:

Toelatingseisen mavo/vmbo-tl in 1 jaar

 • Je hebt een overgangsbewijs naar 4 vmbo-GL/TL, havo of vwo
 • Je bent gezakt voor je vmbo-GL/TL diploma.
 • Je komt van de ISK (er wordt dan altijd een aanvullend capaciteiten- en motivatieonderzoek gedaan). Jouw taalniveau is minimaal B1 (getoetst voor 9 mei 2024) en je hebt een uitbesteding voor 2 jaar. Aanmelden kan via de mentor op jouw ISK-school.
 • In alle andere gevallen ben je eventueel toelaatbaar na aanvullend capaciteiten- en motivatieonderzoek.

* Een uitbesteding houdt in dat je met schriftelijke toestemming van je huidige VO-school (geen mbo, AOC of speciaal onderwijs) bij ons onderwijs volgt. Jouw school vult hiervoor een uitbestedingsformulier in. Je hoeft dan geen les- en boekengeld te betalen. Informeer bij je decaan of teamleider als je meer wilt weten over uitbesteding.

Verder studeren na de mavo (vavo)

Na je vavo mavo kun je verder met een studie in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) op niveau 3 of 4. Je kunt ook naar de havo. Een zevende examenvak op de mavo wordt dan wel aangeraden (Duits/Frans en/of wiskunde), om te zorgen dat je een goede basis hebt voor alle havo-vakken.

Aanmelden

Klik op je profiel binnen de mavo voor meer informatie en om je aan te melden:

Profiel Economie

Profiel Techniek

Profiel Zorg & Welzijn

Reiskostenregeling vavo

Je komt als vavo-leerling in aanmerking voor een reiskostenvergoeding als je gebruik maakt van het openbaar vervoer en op een afstand woont van meer dan 10 reiskilometers. Lees meer over de Reiskostenregeling vavo.

Bekijk het filmpje!

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.