Manager / ondernemer horeca (BOL)

School & stage
Breed basisjaar
Gave stageplaatsen
Goede doorstroom naar het hbo
Interessante keuzedelen

Manager / ondernemer horeca iets voor jou?

Ben je gastvrij? Werk jij graag met en voor mensen? Hou je ook nog eens je hoofd koel bij chaos en problemen? Yes, jij hoort thuis in de horeca! Bedenk en organiseer je bovendien graag? Durf je mensen aan te sturen en voel jij je verantwoordelijk? Hou je daarnaast overzicht én oog voor details? Meld je dan nu aan voor de horeca opleiding mbo: Manager ondernemer horeca bij Aventus.

De opleiding Manager / ondernemer horeca

Dit leer je

In je opleiding Manager ondernemer horeca leer je onder meer. 

  • ondernemen: ondernemersplan schrijven en horecabedrijf starten 
  • leidinggeven: bij geldzaken (financieel management), verkoopzaken en aan personeel 
  • meewerken in restaurant: koken en serveren in theorie en praktijk
  • meewerken in hotel: hotel leiden, kamers bijhouden 
  • plannen & organiseren
  • wereldwijd werken, met studiereis naar buitenland (2e jaar)

Verder krijg je rekenen, Nederlands en andere talen.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Manager ondernemer horeca met één van deze bewijzen:

Diploma VMBO: kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg

  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Diploma mbo niveau 2
  • Diploma mbo niveau 3
  • Diploma mbo-vakopleiding voor eenzelfde beroep of beroepscategorie
  • Bij doorstroom vanuit VMBO techniek, zorg & welzijn of landbouw is wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal vereist
Studie-inhoud

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen.  

Generieke onderdelen 

Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken voor jouw opleiding zijn: 

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Engels  
  • Loopbaan en Burgerschap 

Extra moderne vreemde taal 

Omdat de manager/ondernemer horeca in een internationale context werkt gelden er voor jouw opleiding aanvullende eisen voor moderne vreemde talen. Naast Engels moet je een tweede moderne vreemde taal kiezen. Hierbij heb je de keuze uit Duits en Spaans. Deze keuze maak je aan het eind van lesperiode 2 in het eerste leerjaar. In lesperiode 1 en lesperiode 2 van het eerste leerjaar volg je zowel Duits als Spaans. 

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding onderverdeeld in een basisdeel en profieldeel: 

Kerntaken en werkprocessen 

Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven 

  • Verricht voorbereidende werkzaamheden in het horecabedrijf 
  • Werkt mee in de bediening 
  • Werkt mee in de keuken 
  • Voert afrondende werkzaamheden uit in het horecabedrijf 
  • Creëert en bewaakt sfeer 

Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven 

  • Neemt reserveringen aan voor kamers en/of zalen en arrangementen 
  • Checkt de gast in 
  • Verleent service aan gasten tijdens hun verblijf 
  • Bewaakt de veiligheid 
  • Checkt de gast uit 
  • Maakt night audit rapportages van de omzet 
  • Ontwikkelt arrangementen en speciale activiteiten 

Onderneemt 

  • Ontwikkelt een ondernemingsplan 
  • Treft voorbereidingen voor het starten van een onderneming 
  • Implementeert het ondernemingsplan 
  • Maakt marktanalyse 
  • Voert commerciële activiteiten uit 
  • Stelt financieel beleid vast en bepaalt de verkoopprijs 
  • Bepaalt inkoop- en voorraadbeleid 

Geeft leiding en voert beheerstaken uit 

  • Maakt een operationeel plan 
  • Plant en verdeelt de werkzaamheden 
  • Begroot financiën 
  • Bewaakt financiën 
  • Stuurt medewerkers aan 
  • Voert intern formele gesprekken
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

In het eerste leerjaar wordt een (verplicht) keuzedeel ​aangeboden. Dit keuzedeel is:

  • Digitale vaardigheden gevorderd 

Bovendien maak je in het eerste jaar de keus of je de opleiding met Duits of Spaans gaat afronden. Omdat je het eerste jaar beide talen gaat volgen kun je de niet gekozen taal op niveau A1 als keuzedeel afronden. Over de overige keuzedelen word je tijdens leerjaar één geïnformeerd. Dit om zo actueel mogelijk op de keuzedelen te kunnen inspelen.​

Keuzedelen die je in ieder geval kunt kiezen zijn:

  • Internationaal II, werken in het buitenland
  • Voorbereiding HBO
  • Wijnkennis 2
  • Duurzaamheid in het beroep
Manager ondernemer Horeca

Na je opleiding

Wat wordt je werk?

Je geeft leiding alsof het jouw bedrijf is. Je zorgt ervoor dat mensen met plezier hun werk doen, zodat gasten een prima etentje of overnachting krijgen. Daarnaast bedenk je hoe je meer succes bereikt. Met je bedrijf, de plek, de inrichting, het menu. Hiervoor maak je keuzes op het gebied van reclame, personeel, inkoop en verkoop. Ook doe je de boekhouding en hou je de gewerkte uren van medewerkers bij. Net als hoeveel je bedrijf verkoopt en wat dan je winst is. 

Wat wordt je werkplek?

Grote en middelgrote hotels, restaurants, bars/cafés, lunchrooms en fastfoodbedrijven. Of je start je eigen zaak.

Check de filmpjes!

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.