Bij deze opleiding kan je niet in februari 2024 starten. Meld je nu al wél aan voor de start van deze opleiding in augustus 2024. Doe je dit vóór 1 april 2024, dan is je plek gegarandeerd, mits je voldoet aan de toelatingseisen en het niet gaat om een numerus fixus-opleiding.

Paragrafen

Manager / ondernemer horeca iets voor jou?

Ben je gastvrij? Werk jij graag met en voor mensen? Hou je ook nog eens je hoofd koel bij chaos en problemen? Yes, jij hoort thuis in de horeca! 

Durf je mensen aan te sturen en voel jij je verantwoordelijk? Bedenk en organiseer je bovendien graag? Hou je daarnaast overzicht én oog voor details? Meld je dan nu aan voor de horeca-opleiding mbo: Manager / ondernemer horeca bij Aventus.

De opleiding Manager / ondernemer horeca

Dit leer je

Tijdens je opleiding Manager Ondernemer Horeca leer je onder meer:

  • ondernemen: hoe schrijf je een ondernemersplan en start je een horecabedrijf 
  • leidinggeven: hoe stuur je medewerkers aan, wat is goede begeleiding van medewerkers en hoe voer je formele gesprekken 
  • financieel management: Hoe zorg je voor een winstgevend bedrijf
  • meewerken in een restaurant: koken en serveren in theorie en praktijk
  • meewerken in de front office van een hotel
  • plannen & organiseren: van de planning van het personeel tot het organiseren van een evenement
  • wereldwijd werken, met studiereis naar buitenland of een stage in het buitenlandDe generieke vakken: rekenen Nederlands, Engels, burgerschap en loopbaanontwikkeling

Daarnaast heb je keuze uit verschillende keuzedelen.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Manager ondernemer / horeca met één van deze bewijzen:

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Mavo-diploma
  • Diploma mbo niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Studie-inhoud

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen.  

Generieke onderdelen 

Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken voor jouw opleiding zijn: 

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Engels  
  • Loopbaan en Burgerschap 

Extra moderne vreemde taal 

Omdat de manager/ondernemer horeca in een internationale context werkt gelden er voor jouw opleiding aanvullende eisen voor moderne vreemde talen. Naast Engels is Duits de tweede moderne vreemde 

Kerntaken en werkprocessen

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding onderverdeeld in een basisdeel en profieldeel: 

Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven 

  • Verricht voorbereidende werkzaamheden in het horecabedrijf 
  • Werkt mee in de bediening 
  • Werkt mee in de keuken 
  • Voert afrondende werkzaamheden uit in het horecabedrijf 
  • Creëert en bewaakt sfeer 

Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven 

  • Neemt reserveringen aan voor kamers en/of zalen en arrangementen 
  • Checkt de gast in 
  • Verleent service aan gasten tijdens hun verblijf 
  • Bewaakt de veiligheid 
  • Checkt de gast uit 
  • Maakt night audit rapportages van de omzet 
  • Ontwikkelt arrangementen en speciale activiteiten 

Onderneemt 

  • Ontwikkelt een ondernemingsplan 
  • Treft voorbereidingen voor het starten van een onderneming 
  • Implementeert het ondernemingsplan 
  • Maakt marktanalyse 
  • Voert commerciële activiteiten uit 
  • Stelt financieel beleid vast en bepaalt de verkoopprijs 
  • Bepaalt inkoop- en voorraadbeleid 

Geeft leiding en voert beheerstaken uit 

  • Maakt een operationeel plan 
  • Plant en verdeelt de werkzaamheden 
  • Begroot financiën 
  • Bewaakt financiën 
  • Stuurt medewerkers aan 
  • Voert intern formele gesprekken
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast deze vakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

Zoals de opleiding nu is opgebouwd kun je elk jaar een keuzedeel volgen. In leerjaar één word je over de keuzedelen geïnformeerd. Dit om zo actueel mogelijk op de keuzedelen in te spelen.

De volgende keuzedelen zijn bijvoorbeeld de afgelopen jaren aangeboden:

  • Internationaal II, werken in het buitenland
  • Digitale vaardigheden
  • Bierkennis
  • Spaans
  • Duits
  • Voorbereiding HBO
  • Wijnkennis 2
  • Duurzaamheid in het beroep
Actueel en toekomstbestendig onderwijs

De wereld verandert razendsnel. Daarom verandert ons onderwijs mee. Bij ons leer je hoe je straks zelfstandig kunt functioneren op een arbeidsmarkt die steeds verandert. Klaar voor de toekomst, noemen we dat. Wij zorgen voor flexibel onderwijs, passende begeleiding en optimale afstemming met het werkveld. Jij bent eigenaar van je (leer)loopbaan: jouw ontwikkeling staat centraal. Je leert keuzes maken en de docent is jouw coach: hij of zij stelt goede vragen, geeft feedback en biedt ondersteuning of bouwt door op wat je al kunt. Samen met hem bepaal je welke ondersteuning je nodig hebt om succesvol te zijn.

Je werkt vanaf het begin van je studie aan opdrachten uit de beroepspraktijk. Hiermee mag je oefenen en fouten maken. De vaste onderdelen van je opleiding zijn zowel gericht op je toekomstige beroep, als op generieke onderdelen. Wat je leert, ligt vast, zodat je diploma waardevol is voor de arbeidsmarkt. 

Je krijgt bij ons afwisselend onderwijs. Denk aan instructielessen, werken aan projecten en samenwerken in een groep. Je leert zelfstandig – uiteraard wel onder begeleiding - en stemt af welke hulp je nodig hebt.  

Klinkt goed, toch?

Een student heeft een gesprek met een andere student in een praktijksituatie in een horeca-omgeving

Na je opleiding

Wat wordt je werk?

Je geeft leiding alsof het jouw bedrijf is. Je zorgt ervoor dat mensen met plezier hun werk doen, zodat gasten een prima etentje of overnachting krijgen. Daarnaast bedenk je hoe je meer succes bereikt. Met je bedrijf, de plek, de inrichting, het menu. Hiervoor maak je keuzes op het gebied van reclame, personeel, inkoop en verkoop. Ook doe je de boekhouding en hou je de gewerkte uren van medewerkers bij. Net als hoeveel je bedrijf verkoopt en wat dan je winst is. Na deze opleiding kun je ook je eigen horecabedrijf beginnen

Wat wordt je werkplek?

Hotels, restaurants, bars/cafés of je start je eigen zaak.

Doorstroom naar het hbo

Je hebt 2 opties:

  • Een Associate Degree (niveau 5): 2 jarige opleiding, bv. Management
  • Een hbo-opleiding (niveau 6): minimaal 3 jaar, bv. Hogere Hotelschool

Check de filmpjes!

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.