Paragrafen

Voor wie

Wil jij ook zo graag kwaliteit leveren tijdens het uitvoeren van verpleegtechnische vaardigheden, dan ben je van harte welkom bij het Leeratelier van Aventus. Op je eigen tempo mag je aan de slag met verpleegtechnische vaardigheden. Heb je niet alle handelingen van het Keuzedeel K0118 nodig of voldoe je niet aan de toelatingseisen van het Keuzedeel K0118, dan kun je per onderdeel toch een bewijs van deelname behalen bij Aventus. 

Leeratelier zorg

Deze cursus  is onderdeel van Leeratelier Zorg. Lees hier meer over deze scholing. We leven in een continu veranderde wereld. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen die bij ons deze scholing volgt, regie neemt over zijn of haar leerproces. Dit houdt in dat iemand meer eigen verantwoordelijkheid krijgt, flexibel leert omgaan met veranderingen en onderzoekende houding aanneemt: de Knowmad. Dit stimuleert een leven lang ontwikkelen (LLO).

De cursus

Katheteriseren is een voorbehouden handelingen waar je regelmatig mee te maken krijgt in de praktijk. Als de blaas, om welke reden dan ook, zich niet spontaan ledigt, kan het nodig zijn om een blaaskatheter in te brengen zodat de urine kan afvloeien. Om juist te kunnen handelen bij het inbrengen van een katheter of te kunnen handelen bij bijwerkingen of complicaties heb je kennis nodig van de anatomie van het menselijk lichaam. Als Helpende plus mag er geen katheter in gebracht worden maar zijn er wel onderdelen van belang zoals blaasspoelen.

 • Katheteriseren man (vanaf niveau 3)
 • Katheteriseren vrouw (vanaf niveau 3)
 • Verzorgen van een suprapubische katheter (vanaf niveau2)
 • Blaas- en katheterspoelen (vanaf niveau 2)

We bieden de theorie aan gebaseerd op de landelijke richtlijnen van Vilans en in je eigen praktijk voer je de handelingen uit. De verpleegtechnische handelingen worden op het deskundige niveau 3 aangeboden. Wil je als helpende plus deelnemen, zorg dan goed voor de zorgvrager en jezelf door een goed beleid af te spreken binnen je organisatie (zie ook Wet BIG).

Naast de handelingen komen de volgende onderwerpen ook bod:

 • anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie horend bij het werkveld en de doelgroep
 • verpleegtechnische vaardigheden passend bij de kwalificatie Verzorgende IG
 • controleren en observeren van de gezondheidssituatie en de psychische gesteldheid van de zorgvrager
 • methodisch en systematisch werken
 • redeneerhulpen
 • signaleren en rapporteren van wijzigingen en bijwerkingen in de gezondheid van de zorgvrager
 • bijbehorende wet- en regelgeving
 • een bijdrage kunnen leveren aan patiëntveiligheid

Duur

Binnen een periode van acht weken zijn er vier lesavonden op de dinsdag van 16.00 tot 20.30 uur. De eerste bijeenkomst is verplicht, de overige drie bijeenkomsten zijn vrijwillig. 

Afronding

Na afronding van de cursus ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname.

Startdata & lestijden

Startdata

 • dinsdag 14 mei 2024 (uiterste inschrijfdatum 30 april 2024)
 • Meer startdata volgt nog

De uiterste inschrijfdatum voor een scholing is twee weken voor de startdatum. Meld je je na de uiterste inschrijfdatum aan, dan word je automatisch geplaatst bij de eerstvolgende cursusperiode. 

Check deze pagina voor een volledig overzicht van alle lesdata.

Lestijden

16.00 - 20.30 uur

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.