Paragrafen

Voor wie

Wil jij ook zo graag kwaliteit leveren tijdens het uitvoeren van verpleegtechnische vaardigheden, dan ben je van harte welkom bij het Leeratelier van Aventus. Op je eigen tempo mag je aan de slag met verpleegtechnische vaardigheden. Heb je niet alle handelingen van het Keuzedeel K0118 nodig of voldoe je niet aan de toelatingseisen van het Keuzedeel K0118, dan kun je per onderdeel toch een bewijs van deelname behalen bij Aventus. 

Leeratelier zorg

Deze cursus is onderdeel van Leeratelier Zorg. Lees hier meer over deze scholing. We leven in een continu veranderde wereld. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen die bij ons deze scholing volgt, regie neemt over zijn of haar leerproces. Dit houdt in dat iemand meer eigen verantwoordelijkheid krijgt, flexibel leert omgaan met veranderingen en onderzoekende houding aanneemt: de Knowmad. Dit stimuleert een leven lang ontwikkelen (LLO).

De cursus Diabetes

In deze cursus staat het onderwerp Diabetes Mellitus centraal, ook wel suikerziekte genoemd Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet op peil houden, het lichaam maakt te weinig van het hormoon insuline aan of het lichaam reageert niet op insuline. Hierdoor kunnen er ongezonde of gevaarlijke situaties ontstaan voor de zorgvrager. Met kennis van diabetes kunnen zorgverleners deze situaties voorkomen of volgens de richtlijnen te handelen. Naast de kennis zullen er ook een aantal handelingen behandeld worden in deze module:

 • Subcutaan injecteren – toedienen van insuline
 • Bloedsuiker prikken

We bieden de theorie aan gebaseerd op de landelijke richtlijnen van Vilans en in je eigen praktijk voer je de handelingen uit. De verpleegtechnische handelingen worden op het deskundige niveau 3 aangeboden. Wil je als helpende plus deelnemen, zorg dan goed voor de zorgvrager en jezelf door een goed beleid af te spreken binnen je organisatie (zie ook Wet BIG).

Naast de handelingen komen de volgende onderwerpen ook bod:

 • anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie horend bij het werkveld en de doelgroep
 • verpleegtechnische vaardigheden passend bij de kwalificatie Verzorgende IG
 • controleren en observeren van de gezondheidssituatie en de psychische gesteldheid van de zorgvrager
 • methodisch en systematisch werken
 • redeneerhulpen
 • signaleren en rapporteren van wijzigingen en bijwerkingen in de gezondheid van de zorgvrager
 • bijbehorende wet- en regelgeving
 • een bijdrage kunnen leveren aan patiëntveiligheid

Duur

Binnen een periode van acht weken zijn er vier lesavonden op de dinsdag van 16.00 tot 20.30 uur. De eerste bijeenkomst is verplicht, de overige drie bijeenkomsten zijn vrijwillig. 

Afronding

Na afronding van de cursus ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname.

Startdata en lestijden

Startdata

 • dinsdag 14 mei 2024 (uiterste inschrijfdatum 30 april 2024)
 • Meer startdata volgt nog

De uiterste inschrijfdatum voor een scholing is twee weken voor de startdatum. Meld je je na de uiterste inschrijfdatum aan, dan word je automatisch geplaatst bij de eerstvolgende cursusperiode. 

De lessen zijn wekelijks, met uitzondering van schoolvakanties. Check Korte scholing Zorg - Overzicht lesdata en -tijden voor een volledig overzicht van alle lesdata.

Lestijden

16.00 - 20.30 uur

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.