Assistent horeca/voeding/voedingsindustrie (BOL)

School & stage

Iets voor jou?

Aan de slag in de horeca of voedingsmiddelenindustrie? Schuilt er een heuse kok in jou? Lijkt het je leuk om als gastheer of gastvrouw aan de slag te gaan? Wil je werk maken van voeding of aan de slag in de voedingsmiddelenindustrie? Dan is het beroepsprofiel Assistent Horeca misschien iets voor jou. 

Assistent Horeca

De opleiding

Je werkt in de keuken of restaurant van een fastfood of horecazaak. Dat kan ook bij een verpleeghuis, bedrijf of ziekenhuis zijn. Onder begeleiding kook of bedien je, ontvang je gasten of maak je schoon. Ook in de voedingsmiddelenindustrie zijn volop kansen voor jou als je dit profiel kiest. Let op: als je dit beroepsprofiel kiest, moet je flexibel zijn. Zo moet je het bijvoorbeeld geen probleem vinden om in de avonden en weekenden te werken. Dit hoort namelijk echt bij het werk. 

Je opleiding ziet er als volgt uit:

 • Je volgt drie dagen onderwijs op school en loopt twee dagen stage.
 • Op school krijg je de volgende vakken aangeboden: Nederlands, rekenen, burgerschap, keuzedelen, sport en het vak profiel.
 • Tijdens de profielvakken doe je kennis op over o.a.: voeding, dranken en basisvaardigheden uit de keuken en het restaurant.
 • De lessen van het profiel worden aangeboden in zowel theorie- als praktijklessen.

Deze opleiding wordt uitsluitend aangeboden op de locatie van Aventus in Apeldoorn. 

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent horeca/voeding/voedingsindustrie als je:

 • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt
 • niet 2 jaar ingeschreven stond bij een andere entree- of niveau 1 opleiding
Praktijkonderwijs / VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je met de volgende personen contact opnemen;

 • Uitbestedingstraject: Richard Scharft - T: 06-25005203
 • BBL-traject: Maureen Schrör - T: 06-53734224
 • Praktijkleren: Winny Morel - T: 06-52038156
Taalklas: verbeter je Nederlands

Kom je uit het buitenland en moet je Nederlands eerst beter worden voordat je een mbo-opleiding kunt voltooien? Of zit je in een Internationaal Schakelklas? Meld je dan aan voor de Entreeschool taalklas van Aventus in combinatie met het profiel dat je kiest. Bij de Entreeschool taalklas leer je de Nederlandse taal én rekenen beter. Daardoor groei je makkelijker door naar een vervolgopleiding. Meer info en aanmelden? Kijk op Aventus.nl/taalklas 

Na je opleiding

Na je Entreeopleiding Assistent Horeca stroom je gemakkelijk door naar de opleiding Gastheer/Gastvrouw op mbo niveau 2, of naar de opleiding Kok op mbo niveau 2.

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.