Nederlands als 2e taal en Inburgeringstraject

Nederlands leren en inburgeren - voor wie?

 • Iedereen tussen de 18 en 65 jaar van buiten de Europese Unie die in Nederland wil komen wonen is verplicht om in te burgeren in Nederland. Volgens de Wet Inburgering ben je dus verplicht het inburgeringsdiploma te halen. Je moet dan binnen 3 jaar Nederlands leren spreken, luisteren, lezen en schrijven en weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. 
 • Voor mensen die niet verplicht hoeven in te burgeren (bijvoorbeeld uit de EU-landen) maar zich wel willen kunnen redden in het Nederlands (Nederlands leren)

We hebben cursussen voor beginners en gevorderden

We hebben diverse leerprofielen: analfabeten/laaggeletterden, laag opgeleiden, midden opgeleiden en hoog opgeleiden. Je wordt ingedeeld op basis van je leerprofiel zodat de groep past bij jouw taalniveau, leerwensen en leermogelijkheden. 

 • Je leert Nederlands spreken en begrijpen (cursus Nederlands)
 • Je leert Nederlands lezen en schrijven
 • Je maakt kennis met de Nederlandse samenleving
 • Je oefent de Nederlandse taal op school met anderen in een groep, onder begeleiding van een ervaren NT2 docent. 

De lessen sluiten aan bij je eigen tempo en niveau en de groepen bestaan uit maximaal 20 cursisten van hetzelfde niveau. 

Intake

Tijdens een (gratis) intakegesprek stellen we je leerprofiel en taalniveau vast. Daarmee stellen we vast in welke groep je wordt ingedeeld en hoe lang de opleiding voor jou gaat duren. De intaker kan ook bepalen een intaketoets voor lezen, luisteren en/of schrijven af te nemen. 

Bij de intake worden ook de kosten en andere praktische details besproken. In de meeste gevallen ontvang je ook direct een lesrooster en startdatum van de opleiding. 

Inburgeren en Staatsexamen

Je kunt deelnemen in een reguliere NT2-groep maar kunt ook inburgeren met het Staatsexamen 1. 

Tijdens het inburgeringstraject leer je de Nederlandse taal en bereidt je je voor op het inburgeringsexamen. Je begint met een intensieve taalcursus. Vanaf niveau A1 wordt examentraining onderdeel van het traject.

Met een diploma van het staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2 opleiding) kun je laten zien dat je voldoende Nederlands kent om in Nederland te kunnen werken of studeren. Dit diploma geldt ook als inburgeringsdiploma.

Er zijn twee examenprogramma’s:

 • Staatsexamen I NT2 (niveau B1, Inburgeringsexamen en Staatsexamen) als je wilt werken of studeren op het niveau van mbo 3 (B1)
 • Staatsexamen II als je wilt werken of studeren op het niveau van mbo 4/ hbo (B2).

Het Staatsexamen bestaat uit vier examenonderdelen: lezen, luisteren, schrijven en spreken.

Kwaliteit

Het keurmerk Blik op Werk heeft de resultaatgegevens van alle aanbieders van Nederlandse Taal onderwijs ontvangen en beoordeeld. Aventus voldoet aan alle normen die het keurmerk stelt en scoort een 8,1 op klanttevredenheid. Wanneer je een school kiest met het Keurmerk, kunt u voor de cursus geld lenen bij DUO/OCW.​

Algemene informatie en contact:

 • Locaties:
  Apeldoorn en Deventer. 
 • Lestijden:
  Er zijn verschillende mogelijkheden. Groepscursussen overdag en in de avond. In Deventer zijn de avondgroepen. Op basis van een persoonlijke (gratis) intake werken wij een individueel traject voor je uit.
 • Startdata:
  Je kunt in de meeste gevallen direct beginnen. De duur van de cursus is minimaal 3 maanden. Neem contact op voor meer informatie.
 • Kosten:
  Voor inburgeringstrajecten is het mogelijk een lening af te sluiten. Wij ondersteunen je bij de aanvraag. In alle gevallen wordt in een gratis intakegesprek de prijs bepaald op basis van het aantal uren per week en de duur van de cursus.
  • Een les overdag kost EUR 8,50 per uur, een les in de avond EUR 15,00 per uur. 
 • Intake en meer informatie:
 • Informatie voor bedrijven in de Stedendriehoek: Esther Gaastra, telefoon: 06-22950004, e-mail: e.gaastra@aventus.nl

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in. 

Mijn opleidingen

favorieten