Grote kans op werk
Goede begeleiding
Mooie keukenfaciliteiten
Goede doorstroom binnen het mbo

Bij deze opleiding is geen instroom in februari 2022 mogelijk. Meld je nu al wél aan voor de start van deze opleiding in augustus 2022. Doe je dit vóór 1 april 2022, dan is je plek gegarandeerd, mits je voldoet aan de toelatingseisen en het niet gaat om een numerus fixus-opleiding.

Kok iets voor jou?

Ben je gek op eten en de geur van gerechten? Sta jij graag in de keuken? En heb je talent voor originele en creatieve hapjes en gerechten? Yés, jij bent geboren als kok. Werk je ook nog eens netjes? En hou je het hoofd koel als het druk wordt? Meld je dan aan voor de opleiding Kok bij Aventus. Kies voor leren in stapjes (BOL) of leren door te dóén (BBL).

De opleiding Kok

Bij Aventus leer je tijdens je opleiding Kok onder meer:

  • vaktheorie werken in de keuken
  • kennis van producten, eten en keukenapparatuur
  • schoon (hygiëne), veilig en milieubeschermend werken
  • werken met computers (ICT)
  • goed contact hebben (communicatie)

Daarnaast krijg je: Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Kok met één van deze bewijzen:

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Mavo-diploma
  • Diploma entreeopleiding (niveau 1)

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Studie-inhoud

Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel en meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels (alleen voor niveau 4)
  • Loopbaan en Burgerschap

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Kerntaken en Werkprocessen

Basisdeel

Kerntaak: Bereidt gerechten
Werkprocessen:

  • Plant zijn werkzaamheden
  • Maakt mise en place
  • Past recepten aan
  • Bereidt gerechten en componenten
  • Werkt gerechten voor de uitgifte af
  • Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon
  • Verricht onderhoud aan keukeninventaris

Kerntaak: Beheert keukenvoorraden
Werkprocessen:

  • Bestelt benodigde producten
  • Ontvangt en controleert geleverde producten
  • Slaat geleverde producten op
  • Controleert producten en voert keukenadministratie uit
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

  • Digitale vaardigheden basis
  • Eetcultuur & Wensen
  • Engels in de beroepscontext A2

Na je opleiding

Na je opleiding Kok heb je keus: een job zoeken óf doorgroeien naar niveau 3, met de opleiding Zelfstandig werkend kok.

Wat wordt je werk?

Na je opleiding Kok maak je de lekkerste menu’s, daghappen of andere gerechten klaar. Je bedenkt die ook zelf. Daarom ben je lekker creatief bezig. Je werkt veel in je eentje en op wisselende tijden, zoals in de avond en het weekend. Net zo makkelijk kook je samen met collega’s. 

Wat wordt je werkplek?

Grote en kleine hotels, restaurants en (zorg)instellingen met eigen keuken.

Check de livestream

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.