Gastheer/-vrouw (BOL)

School & stage
Grote kans op werk
Goede begeleiding
Mooie praktijkruimtes
Goede doorstroom binnen het mbo

Bij deze opleiding is geen instroom in februari 2021 mogelijk. Meld je nu al wél aan voor de start van deze opleiding in augustus 2021. Doe je dit vóór 1 april 2021, dan is je plek gegarandeerd, mits je voldoet aan de toelatingseisen en het niet gaat om een numerus fixus-opleiding.

Gastheer/-vrouw iets voor jou?

Ben je van jezelf al gastvrij en goed met mensen? Sta je graag voor anderen klaar? Blijf je ook rustig bij veel werk en los je problemen makkelijk op? Yés, jij hoort thuis in de horeca. Heb je ook nog eens talent voor organiseren? Pas je je makkelijk aan en hou je van wisselende werktijden? Meld je dan aan voor de opleiding Gastheer/gastvrouw van Aventus. Kies voor leren in stapjes (BOL) of leren door te dóén (BBL).

De opleiding Gastheer/-vrouw

Dit leer je

Bij Aventus leer je tijdens je opleiding Gastheer/gastvrouw onder meer:

  • vaktheorie over serveren
  • gastheerschap
  • werken met computers (ICT)
  • goed contact hebben (communicatie)

Daarnaast krijg je: Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Gastheer/gastvrouw met één van deze bewijzen: 

  • Diploma VMBO: Basisberoepsgerichte, Kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Diploma entreeopleiding (niveau 1)
  • Diploma mbo-vakopleiding voor eenzelfde beroep of beroepscategorie
  • Bij doorstroom vanuit vmbo techniek, zorg & welzijn of landbouw is wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal vereist
Studie-inhoud

Hoe ziet jouw opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels (alleen voor niveau 4)
  • Loopbaan en Burgerschap

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:


Basisdeel

Kerntaak: Werkt in de bediening
Werkprocessen:

  • Voert voorbereidende werkzaamheden uit
  • Neemt reserveringen aan
  • Ontvangt gasten
  • Adviseert gasten en neemt de bestelling op
  • Maakt dranken serveer gereed
  • Serveert de bestelling en ruimt af
  • Creëert en onderhoudt de sfeer
  • Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid
  • Voert afrondende werkzaamheden uit
  • Werkt met de kassa

Kerntaak: Bewaakt de voorraad 
Werkprocessen:

  • Controleert de voorraad
  • Ontvangt en controleert de bestelling
  • Pakt de bestelling uit en slaat deze op

Profieldeel

Profiel: Gastheer/-vrouw

Geen extra kerntaken en werkprocessen

Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. 

De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

  • Digitale vaardigheden basis
  • Duits in de beroepscontext A2
  • Wijnkennis 1

 

Na je opleiding

Na je opleiding Gastheer/gastvrouw heb je keus: een job zoeken óf doorgroeien naar niveau 3, met de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Wat wordt je werk?

Na je opleiding Gastheer/gastvrouw ben je er voor de gasten. Jij bent hun aanspreekpunt en zorgt dat ze een fijne tijd krijgen. Daarom ontvang je gasten vriendelijk en begeleid je ze naar hun tafel. Daar geef je advies over eten en drinken. Hebben de gasten hun keus gemaakt? Dan serveer je de bestelde drankjes en gerechten. Na afloop neem je afscheid. Veel van je werk doe je samen met collega’s en op wisselende tijden; ook in de avond en het weekend.

Wat wordt je werkplek?

Grote en kleine hotels en restaurants.

Check het filmpje!

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.