Paragrafen

Let op bij aanmelden

Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Lees dan zorgvuldig hieronder welke locatie je moet kiezen. 

Locaties afhankelijk van werksituatie

Bij deze opleiding is het niet mogelijk om een voorkeurslocatie te kiezen. Je wordt geplaatst op een locatie afhankelijk van je werksituatie:

  • Apeldoorn: voor deelnemers met een werkplek in de zorgsector
  • Deventer: voor deelnemers met een migratieachtergrond die moeite hebben met de Nederlandse taal
  • Zutphen: voor deelnemers met een werkplek in de welzijnssector en voor deelnemers zonder leerwerkplek

Iets voor jou?

Werken met mensen, dat is wat je aanspreekt! Jij hebt een sociale, dienstverlenende en open houding naar mensen toe. Jij kijkt wat ze nodig hebben en daar begeleid je hen bij. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kinderen begeleidt bij een kinderopvang, dat je meedraait met een evenement op een basisschool of dat je ouderen helpt bij de zorg die ze nodig hebben.

Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn

De opleiding

Aventus biedt de BBL opleiding Dienstverlening met de profielkeuze Helpende Zorg en Welzijn aan. Dienstverlening is een brede opleiding. Centraal staat dat je andere mensen helpt, ondersteunt of begeleidt.

Dit leer je

De BBL-opleiding Dienstverlening bestaat uit een basisdeel en een beroepsprofieldeel Helpende Zorg en Welzijn. Tijdens het basisdeel leer je onder meer gastvrij, servicegericht en veilig werken. Na het basisdeel kies je het beroepsprofiel Helpende Zorg en Welzijn. De gehele opleiding duurt één jaar. Je gaat het gehele schooljaar gedurende één dag per week naar school.

Veel mogelijkheden met Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn 

Werk je graag met kinderen, ouderen of mensen met een beperking? Heb je geduld, ook als het moeilijk wordt? Vind je daarnaast huishoudelijk werk leuk en vind je avond- en weekendwerk prima? Dan kun je tijdens je opleiding Dienstverlening het beste kiezen voor het profiel Helpende Zorg & Welzijn. Met dit profiel kun je aan de slag in zorgcentra, instellingen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of kinderdagverblijven.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Dienstverlening met één van deze bewijzen:

  • Diploma VMBO: Basisberoepsgerichte, Kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Diploma entreeopleiding (= niveau 1)
  • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Kies je voor een BBL-opleiding (Werken en Leren) dan heb je een erkende leerwerkplek nodig om je studie te kunnen starten.

Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken kies je twee keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf invullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en/of toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. 

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

Profiel Helpende zorg en welzijn: 

  • Doorstroom naar niveau 3 Zorg & Welzijn
  • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening 
  • Helpende plus
  • Persoonlijk Profileren
Actueel en toekomstproof onderwijs

Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. 

Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling.  We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.

Bij de generieke vakken Nederlands en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en  kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding. 

Na je opleiding

Na je opleiding Dienstverlening heb je de keuze:

  • werken als Helpende Zorg en Welzijn
  • doorgroeien naar niveau 3. Bijvoorbeeld voor de opleiding Maatschappelijke zorg, Verzorgende IG, Pedagogisch medewerker kinderopvang of Sport- en bewegingsleider.

Check de livestream

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.