Assistent bouwen, wonen en onderhoud (BOL)

School & stage

Assistent bouwen, wonen en onderhoud iets voor jou?

Met je handen werken, je schouders eronder zetten en samen werken aan projecten en opdrachten. Werk je graag op verschillende locaties, zowel binnen als buiten? Kies dan de entree opleiding Assistent Bouwen, Wonen & Onderhoud met een keuze uit de beroepsprofielen Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud, Assistent Schilder en Assistent Stukadoor. 

Assitent Bouwen, wonen en onderhoud

De opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Tijdens de opleiding Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud leer je ondersteunende werkzaamheden uit te voeren bij bouwklussen. 

Denk hierbij aan werkzaamheden in een fabriek of een bedrijf dat houten meubelen maakt, een bouwbedrijf die aan bestaande bouwprojecten en nieuwbouwprojecten werkt of een schilders- en stukadoorsbedrijf.  Je leert ook onderhoudswerkzaamheden uitvoeren bij monumenten en het inrichten van bouw- en werkplaatsen. Het is dus een opleiding die veel afwisseling biedt.

 In Apeldoorn krijg je les in een praktijklokaal waar alleen niveau 1 les heeft. We hebben daardoor veel mogelijkheden om te werken aan vaktaal. Bij de opleiding op school krijg je naast praktijk en praktijktheorie ook de vakken Burgerschap, Nederlands en rekenen. 

  Toelatingseisen

  Je bent welkom op de opleiding assistent bouwen, wonen en onderhoud als je:

  • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt
  • niet 2 jaar ingeschreven stond bij een andere entree- of niveau 1 opleiding
  Profielen

  Beroepsprofielen

  Je kunt kiezen uit de volgende beroepsprofielen:

  Hoe ziet je opleiding eruit?

  Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren en Loopbaan

  Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

  Basisdeel

  Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
  Werkprocessen:

  • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor​
  • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
  • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

  Profieldeel

  Kerntaak: Verricht werk op het gebied van bouwen, wonen en onderhoud
  Werkprocessen:

  • Verzamelt benodigdheden voor een opdracht en maakt de werkplek gebruiksklaar
  • Voert werk uit in de bouw, infra, afbouw, hout- en meubelbranche, schildersbranche of AMBOR
  • Rondt het werk in de bouw, infra, afbouw, hout- en meubelbranche, schildersbranche of AMBOR af
  Keuzedelen

  Wat zijn keuzedelen?

  ​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

  Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

  • Duurzaamheid in het beroep A
  • Solliciteren
  • Voorbereiding op niveau 2 Schilder
  Praktijkonderwijs / VSO

  Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
  • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
  • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

  Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

  Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je met de volgende personen contact opnemen;

  • Uitbestedingstraject: Richard Scharft - T: 06-25005203
  • BBL-traject: Maureen Schrör - T: 06-53734224
  • Praktijkleren: Winny Morel - T: 06-52038156
  Taalklas: verbeter je Nederlands

  Kom je uit het buitenland en moet je Nederlands eerst beter worden voordat je een mbo-opleiding kunt voltooien? Of zit je in een Internationaal Schakelklas? Meld je dan aan voor de Entreeschool taalklas van Aventus in combinatie met het profiel dat je kiest. Bij de Entreeschool taalklas leer je de Nederlandse taal én rekenen beter. Daardoor groei je makkelijker door naar een vervolgopleiding. Meer info en aanmelden? Kijk op Aventus.nl/taalklas

   

  Na je opleiding

  Na je Entreeopleiding Assistent Bouwen, Wonen & Onderhoud heb je de keuze uit veel verschillende vervolgopleidingen op mbo niveau 2. Denk bijvoorbeeld eens aan de opleiding Metselaar, de opleiding Meubelmaker of de opleiding Timmerman.

  Bekijk het filmpje

  Wil je meer informatie?

  Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
  Of vul het contactformulier in.