Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview buitenlandstage Saoni Rotman

Aventus Stage in het buitenland Saoni

‘Het is gewoon superleuk om te doen en je komt er alleen maar beter uit!’ – stage Saoni Rotman

Wil je ook graag veel zien en leren in Spanje? Saoni, student aan de opleiding Onderwijsassistent, is voor haar internationale stage van zes weken afgereisd naar Murcia. Dit is een grote stad in Spanje en ongeveer zo groot als Utrecht. Het is een levendige toeristische stad, vol cultuur, lekker eten en met een bruisend studenten- en nachtleven. Saoni heeft daar op een internationale basisschool in groep 3 lessen geobserveerd en de docente ondersteund met het voorbereiden van knutsellessen. De eerste stagedag miste ze de schoolbus waardoor ze nooit aankwam, maar uiteindelijk kijkt ze terug op een onvergetelijk en leerzaam avontuur!

Voorbereiding

“Binnen mijn opleiding Onderwijsassistent heb ik gekozen voor het keuzedeel Internationaal II. Om dat keuzedeel af te ronden wilde ik graag op internationale stage. Om me hierop voor te bereiden heb ik een module gemaakt, waarin allemaal dingen aan bod kwamen over het land zelf, over toerisme en ja, eigenlijk over alles wat er bij komt kijken. Ook moest ik een motivatiebrief in het Engels schrijven. Daarnaast hebben mijn ouders en ik ook een aantal gesprekken gehad met mijn docenten. Ik zou eerst tien weken naar Noorwegen gaan, maar we konden helaas niet in contact komen met die school. Daarna zou ik naar Denemarken gaan, maar daar was geen plek. Uiteindelijk heb ik een sollicitatiegesprek gehad met de directeur van de American School of Murcia, dat is een internationale privéschool. Zo ben ik tenslotte uitgekomen in Spanje, waar ik zes weken heb gezeten.”

1e week

“Nadat ik een ticket heb geboekt ben ik samen met mijn oma in het vliegtuig gestapt naar Alicante. Mijn oma ging na twee dagen op doorreis naar Portugal. In Alicante hebben we de bus genomen naar Murcia en gingen we lopend met de koffers naar mijn appartement. Daar ben ik opgevangen door een begeleider van het bemiddelingsbureau Estudiantes Costablanca, die ook mijn huisvesting had geregeld. Zij heeft me alles uitgelegd over het appartement en als ik iets nodig had of andere vragen dan kon ik haar altijd bellen. Dat was wel een hele fijne aankomst.”

“Ik heb de eerste stagedag behoorlijk stress gehad. Ik had verkeerde informatie over de schoolbus gekregen, dus ik miste de schoolbus en zo miste ik mijn eerste dag. Toch is het me gelukt om deze stress los te laten. Ik ben mijn stage begonnen door de studenten en docenten te leren kennen. Ze verwelkomden me met open armen, wat leuk was. Ik stelde mezelf voor en legde de leerlingen uit waarom ik daar was en wat ik in hun klas zou doen. Ik was daar om de leerlingen te helpen, hun manier van lesgeven te observeren en ze te verbeteren in de Engelse taal.”

Leven in Spanje

“‘Het leven in Spanje is anders dan in Nederland. Als je daar een supermarkt gaat, die zijn daar heel klein, en je hebt daar maar een beperkt aantal dingen. Bij onze Albert Heijn hier in Nederland heb je van alles en nog wat, van medicijnen, eten tot tijdschriften en zo. Daar heb je echt alleen maar eten in de supermarkten. Dus als je boodschappen ging doen dan was het wel echt even zoeken waar je naartoe moest. Je kan er gewoon met je eigen bankpas terecht, alleen voor het kopen van buskaartjes had je een cvv-veiligheidscode nodig, en die staat niet op mijn bankpas. Maar dat is goed opgelost; de buskaartjes heeft mijn contactpersoon van Estudiantes Costa Blanca iedere keer voor mij gehaald. Ik ben met een Erasmusbeurs naar Spanje ben gegaan. Die Erasmusbeurs heeft Aventus voor mij geregeld en aan mij uitbetaald. Van dat geld kon ik mijn vliegticket en verblijfskosten betalen. En ik had ook nog eigen spaargeld mee. Het was financieel gezien makkelijk te doen.” 

“Ik woonde samen met een Nederlandse studente; zij liep stage in het ziekenhuis. In de zes weken dat ik er was is de stroom zeker zes keer uitgevallen, we had geen centrale verwarming en vaak koud water. Dus het appartement viel tegen. Maar voor de rest was het super leuk! Zo ben ik met mijn huisgenootje uit eten geweest en heb paella gegeten. Ook hebben we samen geshopt en zijn wezen stappen. En met mijn beste vriendin, die uit Nederland was overgekomen, ben ik de bergen in geweest.”

“De cultuur in Spanje is ook heel anders dan bij ons. Als je iemand tegenkomt op straat dan zeggen ze niet meteen ‘hoi’ of zo. Als je dan wel iets tegen ze zegt, dan word je raar aangekeken. Ook heb ik begin december vrij gehad in verband met twee Spaanse feestdagen, de Día de la Constitución Española en Inmaculada Concepción. En Kerst vieren ze anders dan bij ons, zo kennen ze alleen een eerste kerstdag en geen tweede, de Natividad del Señor. Wat me verder opviel was dat op straat overal afval naast de containers lag, dat zie je in Nederland ook bijna niet.”

Aventus Stage in het buitenland Saoni

Stage

“Ik heb zes weken stage gelopen op een internationale basisschool, de American School of Murcia. In deze school is de voertaal Engels en mijn collega’s waren Amerikaans of Engels. De omgang met ze was super goed, gewoon hetzelfde zoals in Nederland. Ik werd begeleid door Elaina, zij is docent bij groep 3 en de leerlingen waren ongeveer 7 jaar. Dit was een super leuke klas van veertien kinderen, die een verschillende afkomst hebben. In Spanje gaan ze vijf dagen van 9 tot 4 naar school en tijdens het overblijven tussen de middag krijgen ze een warme maaltijd.”

“Een van mijn leerdoelen was het onderwijs daar te leren kennen; hoe ze daar les geven en welke inhoud ze geven. Daarom heb ik elke les geobserveerd. Daarnaast heb ik de leerlingen geholpen als ze ergens met hun schoolwerk niet uitkwamen. En ik heb Elaina geholpen om alle knutsellessen voor te bereiden. Het was allemaal heel leuk om te doen en ik heb veel geleerd.”

“Wat ik interessant vond is dat ze in Spanje op een speciale manier de inhoud van taal en spelling aanleren, waarbij de leerlingen bij bepaalde letters geluiden leren te maken waardoor ze de juiste woorden kunnen maken en het goed kunnen uitspreken.”

Tips

“Zorg ervoor dat je vóórdat je naar het buitenland vertrekt, je alles voor elkaar hebt, zodat je daar niet in de problemen komt. En voor de rest ik zou het echt aanraden, het is echt een hele mooie ervaring!”

Waarom buitenlandstage?

”Het is gewoon superleuk om te doen. En het verandert je als persoon: je wordt heel zelfstandig en meer zelfverzekerd, want je gaat in je eentje voor zes weken naar het buitenland. Zo woonde ik in Spanje voor het eerst op mezelf en moest ik alles zelf doen: het huishouden bijhouden, zelf naar de winkel gaan, voor mezelf koken. En je kunt je Engels ontzettend verbeteren. Ik wil uiteindelijk docent Engels worden en deze ervaring helpt me om die droom te verwezenlijken!”

Aventus Stage in het buitenland Saoni