Innovatieve opleiding
Grote kans op werk
Techniek & ICT
Gave projecten
Paragrafen

Shape the world

Overal om je heen, overal waar je kijkt zie je technologie. Als je weet wat je met technologie kan doen, dan kun jij aan de wereld bouwen. Want met jouw hulp en de juiste kennis wordt techniek een superkrachtige tool.

Shape the world. Word Technicus engineering.

Technicus engineering / smart technology iets voor jou?

Hou jij van techniek en vind je het leuk om dingen te maken met een blik naar de toekomst?  Ben je creatief en loop je graag voorop? Kies dan voor de opleiding Technicus engineering / Smart technology bij Aventus! Bij deze opleiding gaat het om slimme toepassingen in de techniek en het verbinden van bestaande en nieuwe technieken.

Dit is de plek waar jij je kunt ontwikkelen, waar het regionale bedrijfsleven opdrachten en projecten aanbiedt binnen de gebouwde omgeving of te maken heeft met de energietransitie. Centraal staat dat jij  werkt in projectgroepen.

De opleiding Technicus engineering / Smart technology

Breed basisjaar

Deze opleiding heeft een breed basisjaar. Dit betekent dat je het eerste leerjaar samen met studenten van de opleidingen Technicus Engineering / MechatronicaEerste monteur mechatronicaMiddenkaderfunctionaris Bouw / Smart building start. Zo word je breed opgeleid in je vakgebied. Twijfel je nog over je keuze? Dan kan je na het eerste jaar nog switchen naar een van de andere opleidingen.

Dit leer je

De opleiding Technicus engineering / Smart technology is een gevarieerde vierjarige studie boordevol elektrotechniek, installatietechniek én natuurlijk ICT. We bieden een interessant programma waarin theorielessen worden afgewisseld met realistische praktijk opdrachten en stages. Je gaat minimaal vier dagen per week naar school. Daar werk je in groepen of alleen aan opdrachten uit de praktijk.

Tijdens de opleiding ben jij regelmatig te vinden in fieldlabs. In deze praktijkomgeving werk je heel doelgericht aan oplossingen voor problemen binnen de gebouwgebonden (smart buildings) omgeving.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Technicus engineering / Smart technology met één van deze bewijzen:

  • diploma vmbo Techniek: Kaderberoepsgericht, Gemengde en Theoretische Leerweg
  • diploma vmbo overige profielen met wiskunde of natuur- en scheikunde I
  • mavo diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I
  • overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4 met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde
  • mbo-diploma niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Opbouw studie

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Engels (alleen voor niveau 4) 
  • Loopbaan en Burgerschap 

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding: 

Basisdeel 
Kerntaak: Ontwerpt producten of systemen  
Werkprocessen

  • Verzamelt en verwerkt ontwerpgegevens 
  • Werkt ontwerpen uit 
  • Kiest materialen en onderdelen 
  • Maakt een kostenberekening 

Kerntaak: Begeleidt werk 
Werkprocessen

  • Begeleidt werkproces 
  • Bewaakt begroting 
  • Voert kwaliteitscontroles uit 
  • Levert het werk op  

Profieldeel 

Kerntaak: Bereidt werk voor  
Werkprocessen :

Verzamelt en verwerkt productiegegevens 

  • Maakt een tekening(pakket). 
  • Organiseert mensen en middelen. 

Kerntaak  Begeleidt onderhoudswerk  
Werkprocessen 

Begeleidt testen van producten en systemen 

Begeleidt uitvoering van onderhoudsopdrachten 

Het beroep waarvoor jij wordt opgeleid is in jouw opleiding erg belangrijk. In het kwalificatiedossier van jouw opleiding staat beschreven wat je moet kennen en kunnen om het beroep uit te kunnen voeren. Om aan te sluiten bij het kwalificatiedossier maken we gebruik van integrale beroepsopdrachten. Bij integrale beroepsopdrachten staat een probleem centraal dat je moet oplossen. Het is een probleem dat regelmatig voorkomt in de praktijk van het beroep waarvoor je wordt opgeleid, zoals een geautomatiseerde productielijn. 

Leren wordt leuker als je projecten en activiteiten moet uitvoeren die van betekenis zijn. Dat is het geval bij integrale beroepsopdrachten. Je leert kennis en vaardigheden toe te passen in een beroepssituatie, waardoor je goed wordt voorbereid op je toekomstige beroep. 
De opleiding heeft een duur van drie of vier jaar, afhankelijk van het niveau van de student. Een leerjaar is onderverdeeld in vier perioden. Een periode wordt een kwartiel genoemd. Per kwartiel wordt er gewerkt met projectwijzers. De projecten en activiteiten die je gaat realiseren worden gedurende je opleiding steeds complexer. Deze projecten en activiteiten staan beschreven in die projectwijzers. Je begint met eenvoudige projecten in een eenvoudige beroepscontext. Je moet hierbij natuurlijk wel zelfstandig werken, maar er is veel begeleiding. Daarna worden de projecten steeds omvangrijker: de beroepscontext wordt ingewikkelder en je zult zelfstandiger gaan werken met minder begeleiding. Met andere woorden: er is een toename in de complexiteit van de projecten.

Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen? 

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.  

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

In jouw opleiding tot Technicus engineering worden veel keuzedelen aangeboden Dit aanbod veranderd continue door nieuwe ontwikkelingen en nieuwe technieken.

Het docententeam kan jou informeren wat het aanbod is.

Smart technology/buildings

Na je opleiding

Na de opleiding zijn er veel arbeidsmogelijkheden, zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als Technicus engineer in een innovatief bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar een Hbo Bachelor, Associate Degree Engineering of Associate Degree Maintenance.

Wat wordt je werk?

Je staat sterk in de arbeidsmarkt als je voor dit beroep kiest. Want deze opleiding biedt veel kansen in de industrie en leefomgeving (smart buildings). Je bent creatief, oplossingsgericht en verzint en ontwikkelt samen met je collega’s slimme technische producten en diensten op maat waarbij je gebruik maakt van de nieuwste technologieën. 

In dit beroep ga je onder andere gebruik maken van:

  • Internet of things
  • De nieuwe generatie adaptieve robots
  • 3d-printen
  • De nieuwe sensortechnologie
  • Big data
  • etc

Wat wordt je werkplek?

Als engineer kan je aan de slag waar je maar wilt. In de automobielindustrie, in de logistiek of bij productie- en ICT-bedrijven.

Bekijk het filmpje

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.