Assistent verkoop/retail (BOL)

School & stage

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Assistent verkoop/retail iets voor jou?

Verkoper worden?

Vind je het leuk om met mensen te werken, ben je sociaal en heb je een vlotte babbel? Dan is het profiel Assistent Verkoop/Retail precies wat je zoekt! In de winkel ondersteun je jouw collega’s. Ook neem je goederen in ontvangst en geef je nieuwe voorraden de juiste plek in de schappen of in het magazijn. Samen zorgen jullie ervoor dat alles prima verloopt. Je helpt klanten, vertelt over de producten die jullie verkopen en rekent artikelen af. Ook zorg je ervoor dat de winkel netjes en schoon blijft. 

Assistent Verkoop/Retail

De opleiding Assistent verkoop/etail

Tijdens dit beroepsprofiel ontwikkel je je verkoopvaardigheden en leer je omgaan met klanten. 

Samenwerking met Het Goed in Deventer

Leuk om te weten: als je ervoor kiest om je Entree-opleiding Assistent Verkoop/Retail in Deventer te volgen, dan krijg je les op de locatie van Het Goed in Deventer. Je leert en werkt dan echt in de praktijk. Zo kun je datgene dat je leert meteen oefenen. Niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk!

Let op: locatie afhankelijk van aanmeldingen

Bij je aanmelding voor deze opleiding mag je je voorkeur voor een locatie opgeven. Of je daadwerkelijk op deze locatie kunt starten, is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De locatie wordt ook met je besproken tijdens het kennismakingsgesprek.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent verkoop en retail als je:

 • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt

Bij een Entree-opleiding kun je iedere maand starten. Kies dan bij aanmelden het vakje ‘Anders’ en kies de datum waarop je met de opleiding wilt beginnen.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren en Loopbaan

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Basisdeel

Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
Werkprocessen:

 • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor
 • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
 • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

Profieldeel

Kerntaak: Assisteert bij de verwerking van goederen en/of producten
Werkprocessen:

 • Voert werk uit bij de ontvangst en opslag van goederen en/of producten
 • Onderhoudt de artikelpresentatie
 • oert werk uit bij verzorgen en onderhouden van de werkplek en werkomgeving

Kerntaak: Assisteert bij de verkoop en het verlenen van service
Werkprocessen:

 • Ontvangt de klant
 • Assisteert verkopende collega's
Praktijkonderwijs / VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je met de volgende personen contact opnemen;

 • Uitbestedingstraject: Richard Scharft - T: 06-25005203
 • BBL-traject: Maureen Schrör - T: 06-53734224
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

 • Verrijking leervaardigheden Entree
 • Solliciteren
Taalklas: verbeter je Nederlands

Kom je uit het buitenland en moet je Nederlands eerst beter worden voordat je een mbo-opleiding kunt voltooien? Of zit je in een Internationaal Schakelklas? Meld je dan aan voor de Entreeschool taalklas van Aventus in combinatie met het profiel dat je kiest. Bij de Entreeschool taalklas leer je de Nederlandse taal én rekenen beter. Daardoor groei je makkelijker door naar een vervolgopleiding. Meer info en aanmelden? Kijk op Aventus.nl/taalklas

Na je opleiding

Na je Entreeopleiding Assistent Verkoop/Retail kun je makkelijk doorstromen naar één van de commerciële mbo2-opleidingen, zoals Verkoper.

Bekijk de livestream

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63.
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.