Ruud Schinkel genomineerd voor Leraar van het Jaar 2022

30 juni 2022

Hij was ‘gewoon met zijn studenten bezig’ toen hij een telefoontje kreeg. Normaal gesproken neemt docent Entree Ruud Schinkel die tijdens de les niet op, maar iets zei hem dat hij dat dit keer toch moest doen. “De studenten kregen al door dat er iets speciaals stond te gebeuren, ik werd meegenomen door hun enthousiasme. Natuurlijk ben ik blij verrast, het is een mooie waardering voor mijn werk.” Ruud is genomineerd in de categorie mbo van de verkiezing Leraar van het Jaar 2022. In september wordt duidelijk of Ruud de prijs ook daadwerkelijk in ontvangst mag nemen.

Ruud Schinkel werkt sinds 2014 vanuit de Entreeschool als docent bij Aventus’ partner SPA Groep in Bodegraven. SPA verzorgt alle opleidingen in de afvalverwerking. “Kortom, ik geef Nederlands en rekenen aan alle vuilnismannen in Nederland. En niet alleen aan vuilnismannen, maar ook aan mensen die de openbare ruimte schoonhouden, of die de milieustraten bemensen, of die onze parken en begraafplaatsen beheren.” Ruud begon zijn onderwijscarrière in 1978. “Mijn eerste baan was op een school voor individueel onderwijs, daarna heb ik bijna 20 jaar gewerkt in het ZMOK-onderwijs, vervolgens op een opvang voor voortijdig schoolverlaters en daarna op een school voor praktijkonderwijs. En toen werd ik uitgedaagd om bij Aventus te komen werken. Ik begon bij Entree en ging later 1 dag per week lesgeven aan vuilnismannen. Dat beviel me zo goed dat ik dat werk meerdere dagen ging doen.” Ruud geniet duidelijk van zijn werk: “Dit is de mooiste klus die ik ooit ben aangegaan. Het werk is vreselijk uitdagend en oké, de werkdagen zijn lang, maar het levert fantastische resultaten op. Ik sluit elke lesdag af met een gedicht van bijvoorbeeld Willem Wilmink, Hans Dorrestijn, Annie M.G. Schmidt, Jules Deelder, Ida Vos of Levi Weemoedt.”

Het beste uit de student halen
Ronald Ravesteijn, directeur-eigenaar van de SPA-groep, snapt wel waarom Ruud genomineerd is. “Ruud krijgt ontzettend veel respect en waardering van de studenten voor wat hij voor ze heeft betekend. Keer op keer, jaar in jaar uit, wordt hij beoordeeld als beste docent. Of hij nu werkt met Friezen, Limburgers, Zeeuwen of nieuwkomers, het maakt niet uit; Ruud spreekt hun taal. Waar dan ook maar in Nederland, weer of geen weer, hij staat er altijd al om 7.00 uur en ontvangt ze met open armen.” Ook zet Ruud zich in om het beste in zijn studenten naar boven te halen. “Nederlands is voor onze doelgroep – het zijn veelal ongeschoolde werknemers die in de buitendienst werken - vaak het moeilijkste vak en Ruud weet ze juist op hun zwakste onderdeel zelfvertrouwen te geven.  De gedichten die hij aan het einde van de lesdag altijd voor zijn studenten heeft, maken Ruud ook bijzonder. De meeste studenten zijn nooit echt met een gedichten of de betekenis daarvan bezig geweest en ze vinden het geweldig.” Ook het doorstromen naar niveau 2, 3 en 4 is, mede dankzij Ruud, vaak gelukt. “Ik weet zeker dat er inmiddels honderden Entreestudenten zijn geweest, die door de lessen van Ruud op hun CE goede cijfers hebben behaald. Ze hebben hierdoor ervaren dat ze niet dom zijn en best wel meer kunnen dan ze dachten. Met dat zelfvertrouwen durfden ze het vervolgens ook aan om verder te studeren naar niveau 2, 3 en 4, en dat is heel mooi.”

Wij zijn uiteraard erg trots op onze collega! Benieuwd of Ruud gaat winnen? We houden je op de hoogte.