Paragrafen

Iets voor jou?

Vind je mensen verzorgen en ze begeleiden in het dagelijks leven leuk? Ben je handig, werk je graag in een team en op wisselende tijden? Heb je bovendien geduld, ook als het tegenzit? Kies dan voor de opleiding Verzorgende-IG (individuele gezondheidszorg) van Aventus. En stap in de wereld van de zorg!

verzorgende ig BBL

De opleiding

Bij Aventus leer je op de opleiding Verzorgende-IG onder meer:

 • zorg en hulp geven aan personen (+ directe familie) of groepen 
 • werk uitvoeren dat in het zorgdossier staat
 • mensen helpen met wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg
 • verpleegtechnische vaardigheden uitvoeren
 • mensen begeleiden bij het omgaan met emoties en ze ondersteunen om zichzelf te redden (sociaal-maatschappelijk)
 • advies en uitleg geven
Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Verzorgende IG met één van de deze bewijzen:

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma mbo niveau 2
 • Mavo-diploma

Let op: Je mag niet voor de rechter hebben gestaan in verband met een misdrijf. Voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig, zodat je stage kunt lopen. Kun je geen VOG voorleggen dan mag je niet op stage en kun je jouw opleiding niet afronden. Meer informatie over deze verklaring kun je vinden op www.watdevog.nl.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze mbo-opleiding.

Dit kun je verwachten

Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst.

Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen.

We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. 

Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling.

We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.

Bij de generieke vakken Nederlands, Engels (bij niv4 toevoegen) en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en  kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding. 

Na je opleiding

Na je opleiding Verzorgende IG maak je de keuze: werken als verzorgende IG of doorgroeien met een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Mbo-Verpleegkundige.

Wat wordt je werk?

Met je diploma Verzorgende IG op zak geef je straks zorg en hulp op basis van het zorgdossier. Daarnaast voer je taken uit om je beroepsmatig en in de organisatie breed te ontwikkelen.

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Verzorgende IG kun je werken in/bij bijvoorbeeld:

 • de thuiszorg
 • een verpleeghuis of woonzorgcentrum
 • woonvormen voor lichamelijk/verstandelijk gehandicapten 
 • de geestelijke gezondheidszorg

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.