Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Tandartsassistent iets voor jou?

Heb je een hart voor zorg, hou je van gezonde tanden en stel je mensen op hun gemak? Ben je precies en heb je je aandacht helemaal bij je werk? Jij bent geboren voor de mondzorg! Kun je ook nog overzicht houden en goed met mensen omgaan? En ben je op zoek naar een BBL-traject? Meld je dan aan voor de opleiding Tandartsassistent (BBL) bij Aventus.

tandartsassistent

De opleiding Tandartsassistent

Dit leer je:

 • Ontvangen en vriendelijk te woord staan van patiënten
 • Voorlichting en advies geven
 • Assisteren voor, tijdens en na een tandheelkundige behandeling
 • Zelfstandige handelingen uitvoeren, zoals gebitsafdrukken maken, in opdracht van de tandarts röntgenfoto’s maken, poetsinstructie geven
 • Werk in de tandartspraktijk organiseren
 • Werken in een teamverband
Startmomenten
 • februari
 • april
 • september
 • november
Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Tandartsassistent met één van de volgende bewijzen:

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma mbo niveau 2
 • Mavo diploma

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt. De opleiding Tandartsassistent is een pittige opleiding, waarvoor interesse in het menselijk lichaam belangrijk is. 

Let op: om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je een leerwerkplek in een tandartsenpraktijk nodig.

Studie-inhoud

Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

 • Nederlands 
 • Rekenen 
 • Engels 
 • Loopbaan en Burgerschap
Kerntaken en werkprocessen

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Bij de opleiding Tandartsassistent leer je daarom o.a.:

Basisdeel 

 • Front-office taken
 • Het verrichten van handelingen in het kader van tandheelkundige zorg
 • Werken aan kwaliteit en deskundigheid
Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Actueel en toekomstproof onderwijs

Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. 

Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling.  We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.

Bij de generieke vakken Nederlands, Engels en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding. Samen met je studieloopbaanbegeleider bepaal je hoe jouw persoonlijke leerroute eruit ziet.

tandartsassistent

Na je opleiding

Na je opleiding Tandartsassistent heb je keus:

 • Werken in een tandartspraktijk als assistent met verschillende doorgroeimogelijkheden als bijvoorbeeld preventie assistent of paro preventie assistent.
 • Doorstuderen voor mondhygiënist in het hbo.

Wat wordt je werk?

Jij bent het visitekaartje van de praktijk. Jij staat patiënten vriendelijk te woord en stelt ze op hun gemak. Je ontvangt patiënten en helpt de tandarts met patiënten in de behandelstoel. Je legt de instrumenten voor hem klaar en geeft die aan als hij ze nodig heeft. Zelf doe je ook kleine delen van de behandeling en stel je mensen gerust als ze bang zijn. Daarnaast geef je uitleg aan patiënten en onderhoud je de apparatuur en tandheelkundig instrumentarium. 

Jij organiseert de dagelijkse werkzaamheden binnen de tandartsenpraktijk. Je zorgt voor agendabeheer, bestelt tijdig de benodigde materialen en instrumenten. Verder neem je de telefoon aan, verwerk je medische gegevens, plan je afspraken in en stuur je rekeningen. Jij bent verantwoordelijk voor veiligheid en hygiëne.

Na afloop van een behandeling zorg jij ervoor dat het instrumentarium gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd wordt. Ook de behandelruimte maak je weer klaar voor de volgende patiënt.

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Tandartsassistent op zak kun je aan de slag bij tandartsen, groepspraktijken, gezondheidscentra, orthodontisten en kaakchirurgen.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.