Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Steward/stewardess iets voor jou?

In deze branche is geen dag hetzelfde! Vakantiegangers, familiebezoekers of zakelijke reizigers. Lijkt het jou geweldig om te vliegen of passagiers in te checken en te boarden? Ben jij positief persoon met een open houding? Vind je het leuk om mensen te helpen en topservice te verlenen? Dan is een baan in de luchtvaartbranche wellicht iets voor jou!

Stewardess

De opleiding Steward/stewardess

Gezamenlijk eerste leerjaren

Kies je voor de opleiding Steward/stewardess, dan kan je in drie jaar wel twee diploma’s halen: veel studenten kiezen er na hun opleiding voor om ook het diploma Zelfstandig medewerker  Travel & Hospitality en/of Leidinggevende Travel & Hospitality te halen. Zo heb je supersnel twee of zelfs drie waardevolle diploma’s (na vier jaar) en ben je breed inzetbaar in het werkveld. 

De drie opleidingen hebben veel overlap zowel in theorie als praktijk en worden gecombineerd aangeboden:

In de eerste twee jaar volg je de lessen samen met de studenten van de opleidingen Zelfstandig medewerker Travel & Hospitality en Leidinggevende Travel & Hospitality. Het tweede jaar is, door middel van opdrachten en stages, meer toegespitst op wat je leuk vindt en waar je goed in bent. 

Stroomschema Travel & Hospitality
Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Steward/stewardess met één deze bewijzen:

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma mbo niveau 2
 • Mavo-diploma

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Leerjaar 1

Dit jaar kenmerkt zich naast theoretische lessen, door praktijkdagen waarbij je op bezoek gaat bij bedrijven en ziet welke werkzaamheden bij jou passen. Denk aan een hotel, een bungalowpark, een reisbureau of reisorganisaties (in binnen- en buitenland (als host(ess)) de ANWB of Schiphol. Er zijn ook bedrijven die op school komen vertellen over de mogelijkheden die ze jou kunnen bieden. 

Oefenen met hospitality vaardigheden doen we met gastspelers, experts uit het bedrijfsleven of oud-studenten. Voor luchtvaart oefen je veel praktijksituaties in onze mock-up (praktijkruimte met deel van een vliegtuig). Hoe leuk is het om de geleerde theorie in de praktijk te oefenen. De opdrachten waar je tijdens de opleiding aan werkt, komen allemaal uit praktijksituaties. Denk aan opdrachten gericht op gasten ontvangen, telefonisch verkopen, als standplaatshost(ess) op een buitenlandse bestemming of het samenstellen van een droomreis. 

In je lesrooster zie je de talen Engels, Duits, Spaans en Nederlands maar ook de vakken Loopbaan&Burgerschap, Luchtvaart, Hospitality en Branche staan. De lessen verlopen gedurende de opleiding van veel hulp bij opdrachten naar steeds meer zelfstandig werken.

Leerjaar 2

Aan het eind van leerjaar 1 ga je al nadenken over je stageplaats. Je keuze voor een stageplaats bepaalt het soort lessen en opdrachten die je krijgt. Je start het tweede leerjaar gewoon op school. Wil je in verband met je stagekeuze meer leren over werken in een hotel, op een camping of bungalowpark dan kies je voor richting hospitality. Trekt werken voor een reisorganisatie, reisbureau, callcenter of ANWB je meer, dan kies je voor de richting travel. Na een halfjaar les in leerjaar 2, ga je bij je stagebedrijf laten zien dat je als zelfstandig medewerker kan functioneren. Je behaalt zo je diploma niveau 3. 

Leerjaar 3

Tijdens je opleiding Steward/stewardess leer je alles over de werkzaamheden op een luchthaven zoals inchecken, boarden, floorwalken en het begeleiden van passagiers op de luchthaven. Daarnaast leer je hoe je als steward/ess de vliegveiligheid kunt waarborgen en service te verlenen aan passagiers tijdens hun vlucht. Je leert hoe je topservice kunt verlenen, hoe je om kunt gaan met alle typen passagiers, je leert grenzen aangeven en communiceren met passagiers uit verschillende culturen. 

​Daarnaast krijg je Nederlands en Engels. Ook kies je nog 2 andere talen: Duits of Spaans.

Spelregels stage

Voor je stage op een luchthaven moet je een Schipholpas hebben. Daar horen, onder andere, deze voorwaarden bij:

 • je hebt nooit problemen met de politie gehad (onbesproken gedrag)
 • je moet ten tijde van je stage (in het derde leerjaar) 18 jaar zijn
 • je bent als vrouw minstens 158 cm en als man minstens 170 cm lang (alleen voor cabine)
 • je hebt een goede conditie
 • je hebt de afgelopen 8 jaar aaneengesloten in Nederland gewoond
 • als je een bril of lenzen draagt, heb je maximaal +5 of -5. (Alleen voor cabine)
 • geen zichtbare piercings of tatoeages
 • je bent mentaal en fysiek in goede conditie
Keuzedelen

​Wat zijn keuzedelen?

​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan. 

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

Hieronder staat vermeld welke keuzedelen eventueel van toepassing zijn. In leerjaar 1 wordt je nog verder geïnformeerd over de mogelijkheden. Een keuzedeel kan via lessen worden gevolgd, via de stage worden gedaan en/of via zelfstudie.

 • Duits A2/B1
 • Spaans A2/B1
 • Ondernemend gedrag
Extra snel je diploma

Deze opleiding in 1 jaar volgen? Dat kan met een MBO diploma op niveau 3 of 4 of met je Havo diploma. Daarnaast moet je naast Engels ook een extra moderne vreemde taal hebben zoals Duits of Spaans. Je start in leerjaar 3 en kunt de opleiding in 1 jaar afronden. Er volgt altijd een gesprek voor je wordt toegelaten tot de opleiding. 

Na je opleiding

Na je studie Steward/stewardess heb je keus: je zoekt een job óf je groeit door in het hoger beroepsonderwijs met een toeristische opleiding

Wat wordt je werk?

Na je opleiding Steward/stewardess werk je op een vliegveld of in een vliegtuig.  In de lucht is je voornaamste taak om zorg te dragen voor de vliegveiligheid, daarnaast verleen je service aan de passagiers. Werk je op de grond? Dan check je passagiers in, verzorgt het boarding proces of helpt passagiers die niet zelfstandig hun weg op Schiphol kunnen vinden. 

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Steward/stewardess ga je werken op een luchthaven of bij een luchtvaartmaatschappij.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.