Persoonlijke begeleiding
Uniek: profiel Outdoor management
Goede doorstroom naar het hbo
Nieuwe sportcampus
Paragrafen
mbo sport en bewegen

Sport en bewegen iets voor jou?

Ben je gek op sport en bruis je van de energie? Wil jij activiteiten aanbieden die gericht zijn op sport en bewegen? Wil jij mensen helpen gezond te blijven? Ben je een sportief organisatietalent dat graag met ideeën komt en dat goed weet uit te voeren?  Heb je daarnaast een enthousiaste kijk op het leven, geef je graag leiding en vind je het leuk om activiteiten te organiseren? Dan is deze 3-jarige mbo-opleiding Sport en bewegen misschien iets voor jou.

De opleiding Sport en bewegen

Dit leer je

De opleiding duurt bij goed functioneren 3 jaar! In het eerste jaar van je opleiding Sport en bewegen krijg je de basis voor jouw toekomst als in de sport en bewegen-branche. Je leert zowel theoretisch als praktisch alles over lesgeven, over verschillende sporten en het organiseren van evenementen. Uiteraard leer je ook hoe het menselijk lichaam werkt tijdens sport- en bewegingsactiviteiten. Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan oriëntatie en burgerschap. Je wordt intensief begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Na dit eerste jaar kies je een afstudeerrichting (beroepsprofiel). Je krijgt in het eerste jaar al vakken die horen bij de verschillende profielen, zodat je voorbereid wordt in het maken van de juiste keuze.

De kern van de opleiding bestaat uit:

 • Les- en leidinggeven in sport- en bewegingsactiviteiten aan specifieke doelgroepen
 • Organiseren van wedstrijden, evenementen en toernooien
 • Uitvoeren van werk voor van sport- & bewegingsorganisaties
 • Voeren van projectmanagement

Ook leer je bij deze sportopleiding algemene vaardigheden, zoals:

 • Samenwerken en leidinggeven
 • Coachen en begeleiden
 • Evalueren en reflecteren
 • Plannen en organiseren
 • Onderhoud en beheerwerk
 • Simpele administratieve werkzaamheden (frontoffice)
 • Contact hebben en onderhouden met mensen en organisaties
 • EHBO en reanimatie

Wanneer het om wat voor reden dan ook even iets minder gaat met je opleiding, zorgt het halfjaarlijkse blokkensysteem ervoor dat je niet direct een heel schooljaar vertraagt. Als tijdens de opleiding blijkt dat de niveau 4 opleiding Sport en bewegen te hoog gegrepen is, kun je uitstromen op niveau 3, Sport en Bewegingsleider. Met de daarbij gevolgde en afgeronde keuzedelen ben je met dit diploma ook zeer interessant voor het werkveld van Sport en Bewegen!

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Sport en bewegen (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Mavo-diploma
 • Diploma mbo niveau 2

Bij deze opleiding hoort een praktische toelatingstest. Een positief afgesloten test is verplicht om toegelaten te worden. Na aanmelding ontvang je hiervoor een uitnodiging. Voor de instroom in augustus wordt er vanaf februari maandelijks getest. We raden je aan tijdig aan te melden. 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Toelatingsprocedure

Je hebt besloten dat je graag de opleiding Sport en bewegen niveau 4 wilt volgen bij Aventus. Het aanmelden voor de opleiding is de 1e stap. Heb je dat gedaan? Dan ontvang je van ons een bevestiging. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor een Welkom Student moment. 

In de brief of mail staat alles wat je moet weten en moet meenemen. Samen met andere kandidaten ga je aan de slag met een fysiek deel en heb je een gesprek met een aantal docenten. Je presenteert jezelf hierdoor op verschillende manieren, zodat wij een goed beeld krijgen wie jij bent. Het is goed om te weten, dat sport en bewegen opleidingen binnen het mbo wettelijk gezien aanvullende eisen mogen stellen in de vorm van een sporttest. Je bent dus niet automatisch aangenomen als je jezelf hebt aangemeld. 

Het Welkom Student moment 

Voorbereiding

 • We raden je aan jouw fysieke vaardigheden indien nodig te oefenen. 
 • Lees alle informatie die je kan vinden op de website van Aventus goed door en bezoek een open dag, zodat je tijdens het welkom student moment kan checken of het beeld dat je hebt van de opleiding sport en bewegen klopt. 
 • Denk van tevoren na over wat je wilt vertellen in het motivatiegesprek. 
 • Lees de uitnodiging goed door, want daarin staat belangrijke informatie. 

De fysieke toelatingstest 

 • Een shuttleruntest - gericht op uithoudingsvermogen  
 • Sport en spel - het uitvoeren van een spelsport 
 • Turnen - koprol, handstand, radslag en wendsprong 
 • Lesgeven - een spel voorbereiden en uitvoeren 

Het motivatie gesprek 

Het motivatiegesprek duurt circa 15 minuten. Je voert dit gesprek met twee docenten. In het gesprek toetsen wij of je een juist beeld hebt van de opleiding sport en bewegen, wat jouw motivatie is om te kiezen voor sport en bewegen en of er fysieke belemmeringen zijn die maken dat je misschien niet de juiste keuze maakt. Ook bespreken we de uitslag van de sporttest met jou. Als er op basis van één deze punten twijfels zijn over jouw aanmelding, dan zal je dat met je besproken worden. 

Uitzondering op de toelatingstest 

Zit je op een sportstroom in het voortgezet onderwijs of heb je LO2 als vak gehad, dan is het mogelijk, dat je vrijstelling krijgt voor de toelatingstest. Wel wordt van je verwacht, dat je meedoet aan een welkom student moment, zodat wij weten wie jij bent en de andere studenten jou ook alvast leren kennen. Je moet ons hiervan bij je aanmelding voor de opleiding wel op de hoogte stellen. 

Wat bepaalt of je geplaatst wordt op de opleiding sport en bewegen? 

 • Deelname aan een Welkom Student moment is een voorwaarde. 
 • De uitslag van de fysieke test (gecombineerd met het motivatiegesprek) 
 • In bezit zijn van zwemdiploma A  

Niet toegelaten tot de opleiding, hoe verder? 

Je wordt zowel mondeling als per brief van de afwijzing op de hoogte gesteld. In de brief staat duidelijk waarom je niet toegelaten wordt tot de opleiding sport en bewegen. Je zal dan een andere opleiding moeten kiezen. Aventus biedt je in de brief aan je hierbij te begeleiden. 

Medische keuring 

Een medische keuring vooraf is niet verplicht, maar kan voor jezelf van belang zijn om in beeld te krijgen of je de intensieve belasting aankan. Met name als je vaak last hebt van blessures of andere lichamelijke klachten.  

Goed om te weten 

Studenten van sport en bewegen lopen op veel plekken stage (BPV),  waarvoor een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig is.  

Overstappen van een andere opleiding binnen Aventus naar sport en bewegen 

Voor studenten die al bij Aventus op een opleiding zitten die willen overstappen naar sport en bewegen, geldt dezelfde toelatingsprocedure.  

Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je je opleiding. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding. In overleg met je studieloopbaanbegeleider kies je uit de volgende keuzedelen:

 • Instructeur fitness
 • Instructeur skiën: Snowsport skileraar Anwärter
 • Instructeur snowboarden
 • Instructeur zeilen
 • Outdoor activiteiten
 • Specifieke doelgroepen sport en bewegen:     
 • Sportleider Aangepaste Sporten
 • Sportmassage
 • Sportspecialisatie: Leider Sportieve Recreatie
 • Trainer/coach voetbal
 • Voorbereiding HBO
Profielen

Vanaf het tweede jaar ga je verder in één van deze afstudeerrichtingen:

Als tijdens de opleiding blijkt dat de niveau 4 opleiding Sport en bewegen te hoog gegrepen is, kun je uitstromen op niveau 3, Sport- en bewegingsleider:

Je rondt in het derde leerjaar het profiel en daarmee je opleiding af.

Aventus heeft een gloednieuwe sportcampus

Aventus biedt je dynamisch en sportief onderwijs aan op hoog niveau. Op onze locatie aan de Musschenbroekstraat in Apeldoorn is een sportcampus gebouwd met gloednieuwe sportzalen. Je krijgt zowel theorie- als praktijklessen in en rond de school! De campus heeft alle faciliteiten die je nodig hebt om professioneel met sport en bewegen aan de slag te gaan.

Actueel en toekomstproof onderwijs

Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. 

Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling. We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.

Bij de generieke vakken Nederlands, Engels en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en  kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding. 

mbo sport en bewegen

Na je opleiding

Na je opleiding Sport en bewegen heb je verschillende mogelijkheden:

 • een baan zoeken als gespecialiseerd in de sport en bewegen-branche
 • verder studeren in het HBO

De volgende opleidingen sluiten goed aan bij de opleiding Sport en bewegen:

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO - CALO)
 • Pabo
 • Fysiotherapie

Wat wordt je werk?

Met je diploma Sport en bewegen kun je heel veel kanten op. Je bent een expert op het gebied van sport en bewegen. Je kunt aan veel verschillende doelgroepen sport- en bewegingsactiviteiten aanbieden. Bijvoorbeeld aan kinderen, maar ook 55-plussers, jongeren in achterstandswijken, fanatieke sporters en hobbysporters. Daarnaast kun je evenementen organiseren en projecten coördineren. Je plant zelfstandig deze sport- en bewegingsactiviteiten en stuurt andere sportleiders en -begeleiders aan.

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Sport en bewegen kun je op veel verschillende werkplekken terecht komen. Denk aan:

 • fitness- en gezondheidscentra
 • sportverenigingen
 • evenementenbureaus
 • overheidsinstanties, sportbuurtwerk, sociaal cultureel werk
 • recreatiebedrijven, buitensportondernemingen
 • zwembaden
 • sportbedrijven
mbo sport en bewegen

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.