Paragrafen

Let op:

Om je te kunnen aanmelden voor de BBL-opleiding Sociaal Werker, moet je een werkplek hebben die erkend is als opleidingsbedrijf voor Sociaal Werker. Dit moet een betaalde of onbetaalde werkplek zijn voor minimaal 16 uur per week. Deze werkplek zoek je zelf. Ben je jonger dan 23 jaar, dan raden we je sterk aan om het BOL-traject te volgen. Dit heeft te maken met de gestelde taken en eisen in het sociale werkveld. 

Iets voor jou?

Houd je van afwisselend werk waarbij ‘samenwerken’ en ‘creativiteit’ een belangrijke rol spelen? Ben je gedreven om anderen te begeleiden en te ondersteunen bij diverse problematieken? Kan je je goed inleven in anderen en sta jij sterk in je schoenen? Wil jij mensen helpen het beste uit zichzelf te halen? Werk je graag met verschillende mensen, van verschillende leeftijden, met verschillende (culturele) achtergronden én vind je het belangrijk dat iedereen een plek mag hebben in de maatschappij?

Dan is de opleiding Sociaal Werker misschien wel iets voor jou!

Als Sociaal Werker activeer je mensen deel te nemen aan de maatschappij. Dit kan door het gezamenlijk organiseren en uitvoeren van activiteiten en projecten maar ook door het individueel of groepsgewijs aanpakken van diverse grote en kleine problemen binnen de verschillende leefgebieden.

Tijdens de BBL Sociaal Werk opleiding volg je een traject waarbij werkend leren centraal staat. Je gaat op donderdag naar school. Om je aan te kunnen melden voor de BBL-variant van deze opleiding, heb je een betaalde of onbetaalde werkplek nodig. Zorg dat je voor minimaal 16 uur per week een erkende betaalde of onbetaalde werkplek hebt voordat je je aanmeldt voor deze opleiding.

sociaal cultureel werker

De opleiding

Dit leer je

  • Sociale vaardigheden waaronder contact leggen, samenwerken en communiceren.
  • Voeren van verschillende soorten gesprekken, vanuit verschillende rollen.
  • Presenteren.
  • Motiveren en enthousiasmeren
  • Informatie, voorlichting en advies geven.
  • Begeleiden van (groepen) mensen tijdens activiteiten.
  • Voorbereiden, uitvoeren en coördineren van diverse activiteiten en projecten.
  • Ondersteunen van mensen bij het oplossen van hun (persoonlijke) problemen.
  • Ondersteuning bieden om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten.
  • Mensen ondersteunen bij het op orde krijgen van het dagelijks leven.
  • Ontwikkelen van een beroepshouding.
  • Zelfontplooiing en zelfredzaamheid.
  • Aanleren van 21e -eeuwse vaardigheden.

Diverse lessen

Tijdens de opleiding volg je diverse lessen: onder andere generieke lessen, theorie lessen, vaardigheidslessen en keuzedelen. Per opleiding kies je uit diverse keuzetitels om je te verbreden en/of verdiepen tijdens deze mbo-opleiding. De keuze maak je in overleg met het werkveld en je persoonlijke studieloopbaanbegeleider (slb'er).

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Sociaal Werk met één van deze bewijzen:

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte-, gemengde- en theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Diploma mbo niveau 2
  • Mavo-diploma
  • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voorwaarde voor het starten BBL-opleiding is het hebben van een betaalde / onbetaalde Sociaal Werk-gecertificeerde werkplek van minimaal 16 uur per week. Het is de eigen verantwoordelijkheid deze werkplek te vinden – en momenteel is er een beperkt aantal BBL-werkplekken beschikbaar. Onder de 23 jaar wordt sterk aangeraden het BOL-traject te volgen. Dit heeft te maken met de gestelde taken en eisen in het sociale werkveld. 

Let op: Je mag niet voor de rechter hebben  gestaan voor een  misdrijf. Voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen. Kun je geen VOG voorleggen dan mag je niet op stage en kun je jouw opleiding niet afronden. Meer informatie over deze verklaring kun je vinden op www.watdevog.nl

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze mbo-opleiding.

Meeloopdag

Ben je bijna zeker van je keuze voor de opleiding Sociaal werker (BBL), maar wil je graag eerst nog een dagje meelopen? Dat kan! Voorwaarde is wel dat je al een werkplek hebt gevonden bij een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor een meeloopdag kan via de button 'Dagje meelopen'.

Actueel en toekomstproof onderwijs

Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. 

Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling.  We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.

Bij de generieke vakken Nederlands, Engels en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en  kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding. 

sociaal cultureel werker

Na je opleiding

Na je opleiding Sociaal Werk heb je verschillende keuzes. Je kan aan het werk in het boeiende en diverse werkveld van de sociaal werker. Je kan er ook voor kiezen om door te studeren. HBO-opleidingen die goed aansluiten zijn vooral de sociale opleidingen. Denk hierbij aan opleidingen als Social Work, Pedagogiek, Toegepaste Psychologie en Creatieve Therapie.

Wat wordt je werk?

Met je diploma ben je breed inzetbaar bij veel verschillende organisaties en instanties. In alle gevallen gaat het over ondersteunen en begeleiden van (groepen) mensen binnen de maatschappij.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.