Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (BBL)

Werken & leren
Werk dat er echt toe doet
Grote kans op werk
Je eigen ontwikkeling staat centraal
Les van docenten uit het werkveld

Iets voor jou?

Ben je betrokken en empathisch? Heb je goede communicatieve en sociale vaardigheden? Vind je het fijn om met mensen te werken? Ben je assertief, integer en representatief? Dan is de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg iets voor jou!

De opleiding

Dit leer je

Tijdens je opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg leer je:

 • jezelf beter kennen: wat zijn je kwaliteiten en valkuilen
 • over verschillende doelgroepen en ziektebeelden
 • werken volgens een plan
 • mensen ondersteunen bij het dagelijks leven
 • omgaan met extra verantwoordelijkheid
 • in je eentje mensen begeleiden
Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg met één van deze bewijzen:

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Mavo diploma
 • Diploma mbo niveau 2
 • Zorg dat je een leerbaan hebt, voor jij je aanmeldt. Heb je nog geen leerbaan? Zoek er dan eentje via leerbanenmarkt.nl

Let op: Je mag niet voor de rechter hebben  gestaan voor een misdrijf. Voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen. Kun je geen VOG voorleggen dan mag je niet op stage en kun je jouw opleiding niet afronden. Meer informatie over deze verklaring kun je vinden op www.watdevog.nl

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze opleiding.

Leerbaan

Zorg dat je een leerbaan hebt, voor jij je aanmeldt. Heb je nog geen leerbaan? Zoek er dan eentje via leerbanenmarkt.nl.

Aanmelden TOP-college

Werk je bij Atlant, 's Heeren Loo of andere partners van Aventus en wil je je aanmelden voor deze opleiding onder TOP College (locatie Edison)? Meld je dan aan via www.aventus.nl/topcollege en kies daar direct de opleiding die je wilt volgen.

Meld je je niet aan via je werkgever, gebruik dan de reguliere aanmeldbutton. 

Afstudeerrichtingen

Aventus maakt jouw kans op een goede keus voor je toekomst graag groter. Daarom specialiseer jij je bij ons pas na een tijdje in één van deze richtingen:

 • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
 • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

De richtingen Agogisch medewerker GGZ en Thuisbegeleider worden (nog) niet aangeboden, omdat er momenteel vanuit het werkveld te weinig behoefte is aan deze specifieke medewerkers.

Actueel en toekomstproof onderwijs

Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. 

Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling.  We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.

Bij de generieke vakken Nederlands, Engels en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en  kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding. 

Aanmelden TOP college

Let op: werk je bij Atlant, 's Heeren Loo of andere partners van Aventus en wil je je aanmelden voor deze opleiding onder TOP College (locatie Edison)? Meld je dan hieronder aan en kies daar direct de opleiding die je wilt volgen.

maatschappelijke zorg niveau 3 maatschappelijke zorg niveau 4

Na je opleiding

Na je studie Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heb je keus:

 • job zoeken
 • in je werk doorgroeien als stafmedewerker of leidinggevende
 • doorgroeien in het hbo, bijvoorbeeld met sociaalpedagogische hulpverlening of verpleegkunde

Wat wordt je werk?

Na je opleiding Maatschappelijk zorg geef je verschillende mensen een steuntje in de rug. Zoals psychiatrische patiënten, mensen met een beperking of mensen die in de knoei zitten met zichzelf en anderen, naast hun verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Je verdiept je in hen en helpt ze om zichzelf weer te redden. Daarom schakel je hulp en zorg in die ze nodig hebben. Ook coördineer je alles. Hiervoor leg je alle hulpverleners, organisaties en eventueel de familie goed uit wat er aan de hand is.

Wat wordt je werkplek?

Met het diploma Maatschappelijke zorg kun je gaan werken met verschillende doelgroepen. Je kunt op de volgende plekken bijvoorbeeld aan de slag: 

 • ouderenzorg
 • gehandicaptenzorg
 • maatschappelijke opvang
 • verschillende woonvormen
 • dak- en thuislozen
 • psychiatrie
 • verslavingszorg

Check het filmpje!

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63.
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.