Paragrafen

Operator C iets voor jou?

Als operator C geef jij, vanuit de centrale controlekamer of op de werkvloer, sturing aan de meest ingewikkelde productieprocessen. Jij bent iemand met technisch inzicht en je kunt goed communiceren. Je bekijkt problemen van alle kanten en komt met slimme oplossingen. Ben je daarnaast niet bang voor nacht- en weekenddiensten? Dan is de opleiding Operator C iets voor jou.

De opleiding Operator C

Dit leer je

Tijdens je opleiding Operator C leer je gecompliceerde productieprocessen begeleiden, bewaken en controleren. Jij zorgt ervoor dat het productieproces veilig en soepel verloopt en grijpt direct in bij storingen of problemen. Ook onderneem je actie als je denkt dat een productieproces efficiënter, beter of goedkoper kan.

Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit, maar ook voor de planning en voor het onderhoud van machines. Je geeft leiding aan een team operators, zorgt dat er volgens de milieu- en veiligheidsvoorschriften gewerkt wordt en geeft advies. Tijdens de opleiding leer je alles over productieprocessen en leer je omgaan met high tech apparatuur en computers.

Naast de generieke vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap krijg je wiskunde en informatica. Daarnaast volg je beroepstechnische vakken als: 

  • Procestechniek
  • Procesbeheersing
  • Elektrotechniek
  • Chemie
  • Natuurkunde
  • Milieutechniek
  • Onderhoud
  • Werktuigbouw
Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Operator C met één van deze bewijzen:

  • een (leer)werkplek als operator C bij een erkend leerbedrijf (minimaal 20 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsberichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een mbo-diploma Mechanisch operator B of Procesoperator B (de opleiding duurt dan geen 4, maar 2 tot 3 jaar)
  • of een gelijkwaardig diploma  
Studie-inhoud

Tijdens de opleiding Operator C leer je gecompliceerde productieprocessen begeleiden, bewaken en controleren. Ook leer je hoe je productieprocessen plant en advies geeft. Je hebt daarom kennis nodig van productieprocessen en moet alles weten van kwaliteit, veiligheid en milieu. Met deze vaardigheden ga je tijdens de opleiding aan de slag. 

Keuzedelen
Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.  

Na je opleiding

Na het behalen van je diploma, kun je als operator C aan de slag bij veel verschillende bedrijven. Voor fabrikanten is het cruciaal dat de machines en installaties door blijven draaien. Stilstand kost immers geld. Als je kiest voor de chemie, heb je daarnaast ook te maken met gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel in de procestechniek. En je hebt een afwisselende baan die vaak goed betaalt. 

Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een aansluitende opleiding op het hbo, zoals Chemische Technologie bij Saxion.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.