Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Leidinggevende travel & hospitality iets voor jou?

Een echt organisatietalent. Dat ben jij! Tijdens de opleiding Leidinggevende travel & hospitality word je klaargestoomd om leiding te geven aan een klein team medewerkers in de toeristische branche. Je leert gasten te ontvangen en te informeren, commercieel te handelen en financiën te begroten en te bewaken. Een hele verantwoordelijkheid. Ben jij ook goed in het oplossen van problemen? Als er klachten zijn, handel jij die namelijk af en zorg je dat de gasten tevreden zijn. 

Herken jij jezelf in deze omschrijving en gaat je hart sneller kloppen van alles wat met reizen te maken heeft? Welkom @Aventus!

De opleiding Leidinggevende Travel & hospitality

Wist je dat je, als je kiest voor deze opleiding, in slechts 3 jaar twee diploma’s kunt halen? De meeste studenten kiezen ervoor om het diploma van de opleiding Zelfstandig medewerker travel & hospitality te halen en daarna het diploma Steward/stewardess en/of Leidinggevende travel & hospitality. Zo heb je supersnel twee of zelfs drie waardevolle diploma’s (na 4 jaar) en ben je breed inzetbaar in het werkveld. De opleidingen hebben veel overlap zowel in theorie als praktijk vandaar dat ze gecombineerd worden aangeboden.

In de eerste 2 jaar volg je de lessen samen met de studenten van de opleidingen Steward/tewardess en Zelfstandig medewerker travel & hospitality. Het tweede jaar is, door middel van opdrachten en stages, meer toegespitst op wat je leuk vindt en waar je goed in bent. 

Stroomschema Travel & Hospitality
Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Leidinggevende Travel & hospitality met één van deze bewijzen:

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Diploma mbo niveau 2
  • Mavo-diploma

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Leerjaar 1

Dit jaar kenmerkt zich naast theoretische lessen, door praktijkdagen waarbij je op bezoek gaat bij bedrijven en ziet welke werkzaamheden bij jou passen. Denk aan een hotel, een bungalowpark, een reisbureau of reisorganisaties (in binnen- en buitenland (als host(ess)) de ANWB of Schiphol. Er zijn ook bedrijven die op school komen vertellen over de mogelijkheden die ze jou kunnen bieden. 

Oefenen met hospitality vaardigheden doen we met gastspelers, experts uit het bedrijfsleven of oud-studenten. Voor luchtvaart oefen je veel praktijksituaties in onze mock-up (praktijkruimte met deel van een vliegtuig). Hoe leuk is het om de geleerde theorie in de praktijk te oefenen. De opdrachten waar je tijdens de opleiding aan werkt, komen allemaal uit praktijksituaties. Denk aan opdrachten gericht op gasten ontvangen, telefonisch verkopen, als standplaatshost(ess) op een buitenlandse bestemming of het samenstellen van een droomreis. 

In je lesrooster zie je de talen Engels, Duits, Spaans en Nederlands maar ook de vakken Loopbaan & Burgerschap, Luchtvaart, Hospitality en Branche staan. De lessen verlopen gedurende de opleiding van veel hulp bij opdrachten naar steeds meer zelfstandig werken.

Leerjaar 2

Aan het eind van leerjaar 1 ga je al nadenken over je stageplaats. Je keuze voor een stageplaats bepaalt het soort lessen en opdrachten die je krijgt. Je start het tweede leerjaar gewoon op school. Wil je in verband met je stagekeuze meer leren over werken in een hotel, op een camping of bungalowpark dan kies je voor richting hospitality. Trekt werken voor een reisorganisatie, reisbureau, callcenter of ANWB je meer, dan kies je voor de richting travel. Na een halfjaar les in leerjaar 2, ga je bij je stagebedrijf laten zien dat je als zelfstandig medewerker kan functioneren. Je behaalt zo je diploma niveau 3. 

Leerjaar 3

De ervaring van je stage uit leerjaar 2 neem je mee om in een simulatie-omgeving leiding te gaan geven aan medewerkers. Er zijn gezamenlijke lessen waarin zowel tweedejaars als derdejaars studenten deelnemen. Ook in leerjaar 3 ga je zoveel mogelijk met praktijksituaties aan de slag. Je leert om te werken met een budget en begroting en om marketing toe te passen op je simulatiebedrijf. Na het theoretische halfjaar ga je nog een halfjaar op stage bij bedrijven binnen de toeristische branche, dit kan eventueel ook in het buitenland.

Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan. 

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

Hieronder staat vermeld welke keuzedelen eventueel van toepassing zijn. In leerjaar 1 wordt je nog verder geïnformeerd over de mogelijkheden. Een keuzedeel kan via lessen worden gevolgd, via de stage worden gedaan en/of via zelfstudie.

  • Zakenreizen
  • Internationaal I
  • Duits A2/B1
  • Spaans A2/B1

Na je opleiding

Na je studie Leidinggevende Travel & hospitality kun je verder met een hbo-opleiding of eventueel nog de opleiding Steward/stewardess gaan volgen in leerjaar 3. Een baan zoeken in de toeristische branche behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Leidinggevende Travel & hospitality ben je breed opgeleid voor werken in de reisbranche. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een vakantiereisbureau, je adviseert klanten bij het boeken van hun vakantie of je stelt een reis op maat samen. Bij een zakenreisbureau doe je dit voor je zakelijke klant. Bij een grote reisorganisator werk je vaak op een specifieke afdeling waar je bijvoorbeeld de reserveringen doet of juist reizen samenstelt. Bij een kleine reisorganisator ben je vaak bij het hele proces betrokken. Je kunt voor een reisorganisator ook aan de slag in het buitenland als host(ess) waarbij je vakantiegangers begeleidt op de bestemming. Bij de ANWB geef je advies over verzekeringen en verkoop je allerlei producten die met vakantie te maken hebben zoals vignetten, landkaarten, reisgidsen, kleding en veiligheidsproducten. Zodra je wat meer werkervaring hebt opgedaan, kun je met dit niveau 4-diploma ook teamleider worden in de reisbranche of doorgroeien naar een inkoopfunctie.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.