Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (BBL)

Werken & leren

Iets voor jou?

Wil je afwisseling in werken met kinderen en jongeren? Straal je rust en warmte uit en weet je ook afstand te bewaren? Maak je daarnaast makkelijk contact?  Meld je dan aan voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker van Aventus.

pedagogisch werk

De opleiding

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker is een brede opleiding waar je veel kanten mee op kunt! Je hebt les op de woensdag. Het is mogelijk dat je leslocatie voor alle of sommige keuzedelen na een tijdje verandert (je blijft wel in Apeldoorn of Deventer).

Samen met je werkgever beslis je wanneer je voldoende bekwaam bent om zelfstandig ingezet te kunnen worden op jouw werkplek. Aventus heeft hiervoor geen richtlijnen, deze stel je samen op met je werkgever.

Heb jij een leerbaan?

Om je aan te kunnen melden voor de BBL-variant van deze opleiding, heb je een leerbaan nodig. Zorg dat je voor minimaal 16 uur per week een erkende leerbaan hebt, voordat je je aanmeldt voor deze opleiding. Heb je nog geen leerbaan? Zoek erkende leerbedrijven via www.s-bb.nl en solliciteer zelf. In overleg met je werkgever kun je je dan aanmelden voor deze opleiding.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker met één van deze bewijzen:

  • Diploma VMBO: kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Mavo diploma
  • Diploma mbo niveau 2
  • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Let op: Je mag niet voor de rechter hebben  gestaan voor een  misdrijf. Voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen. Kun je geen VOG voorleggen dan mag je niet op stage en kun je jouw opleiding niet afronden. Meer informatie over deze verklaring kun je vinden op www.watdevog.nl

Heb je goede cijfers voor rekenen, Nederlands en Engels dan vergroot je de kans dat je het examenniveau haalt voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze mbo-opleiding. Hierdoor sta je er beter voor als je solliciteert en heb je meer mogelijkheden. Je kunt bij de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bijvoorbeeld voor speciale keuzedelen kiezen die ervoor zorgen dat je een zeer goede aansluiting hebt met het hbo of/en keuzedelen die ervoor zorgen dat je later kunt werken met probleemjongeren en in de jeugdzorg. 

pedagogisch werk

Na je opleiding

Na je studie Gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je keus: een job zoeken óf doorstuderen in het hbo. Bij deze opleiding zijn er goede doorstroommogelijkheden naar het hbo, waarbij je kunt kiezen uit een 4-jarige hbo-opleiding of een 2-jarig Associate degree. Dit is een speciaal hbo-traject met een praktische insteek wat door steeds meer hbo-instellingen wordt aangeboden, bijvoorbeeld op Saxion Hogescholen of Windesheim. Denk bijvoorbeeld eens aan de PABO of aan de opleiding Social Work op hbo-niveau.

De baankansen voor deze opleiding zijn gunstig, gezien de huidige ontwikkelingen en subsidies vanuit de overheid. Bij deze niveau 4 opleiding krijg je het vak Nederlands op het juiste niveau, wat je een interessante kandidaat maakt voor werkgevers.

Wat wordt je werk?

Met je diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker op zak ga je kinderen en jongeren begeleiden. Vaak werk je met mensen uit verschillende culturen, met verschillende manieren van leven en met verschil in opleidingsniveau bij hun ouders. 

Je organiseert van alles om kinderen en jongeren op te voeden en te laten opgroeien. Daarbij speel je slim in op de kansen om hen iets te leren. Hiervoor pas jij je ook makkelijk aan. Verder bedenk en doe je nieuwe dingen bij onverwachte of moeilijke momenten. Ook laat je de groep zich veilig en vertrouwd voelen en help je met het onderlinge contact. Daarnaast let je altijd op hoe ze zich gedragen en of er problemen zijn. 

Wat wordt je werkplek?

Na je opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je veel keus, omdat het een brede opleiding is.

Je gaat bijvoorbeeld werken in een: 

  • kindercentrum
  • kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang) 
  • peuterspeelzaal
  • integraal kindcentrum (combinatie van onder andere school en opvang)
  • school, daar waar (extra) begeleiding gewenst is (basisschool, brede school, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo) 

Eventueel kun je ook terecht in de jeugdzorg. In veel gevallen wordt hier een hbo-opleiding voor gevraagd. De opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker biedt je wel een goede basis en goede doorstroommogelijkheden naar het hbo.

Check de filmpjes

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.