Paragrafen

Iets voor jou?

Heb je kijk op techniek en ruimte? Snap jij technische tekeningen? Kun jij tegen kou en temperatuurverschil? Dan heb je vast al vakkennis in de installatie- en koudetechniek. Ben je ook nog eens precies en kun jij mensen begeleiden? Kies dan voor de koudetechniek. Meld je meteen aan voor de opleiding Eerste monteur koude- en klimaatsystemen bij Aventus.

De opleiding

Dit leer je

Als eerste monteur koude- en klimaatsystemen zijn jij en je collega's altijd op pad om dit soort ruimtes in te richten en te voorzien van de nodige installaties. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarnaast leer je ook hoe je systemen het beste kunt inrichten en hoe je het installatiewerk moet begeleiden. Installatiebedrijven, gespecialiseerd in koudetechniek, gaan graag met jou aan de slag.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding eerste monteur koude- en klimaatsystemen met één van deze bewijzen:

  • diploma vmbo Techniek: Kaderberoepsgericht, Gemengde en Theoretische Leerweg
  • diploma vmbo overige profielen met wiskunde of natuur- en scheikunde I
  • mavo diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I
  • overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4 met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde
  • mbo-2 diploma 
  • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Kennismaking

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een individueel kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek kijken we naar jouw (werk)ervaring en vooropleiding. Aan de hand hiervan kunnen we samen met jou bepalen wat de meest geschikte leerroute en opleiding is.  

Met jouw werkgever wordt voorafgaand aan de start van de opleiding afspraken gemaakt over zaken als praktijkbegeleiding, examinering, lesplanning en praktijklessen. Op basis van deze inventarisatie kan een werkgever ervoor kiezen een pluspakket in te kopen bovenop de standaard werkgeversbijdrage. Denk hierbij aan zaken als: dealer workshops, ondersteuning bij de organisatie van de examinering, maatwerk binnen lestijden etc.

Keuzedelen

Als jij kiest voor deze opleiding op niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Zo kun jij je binnen de opleiding verdiepen in een onderwerp waar jouw passie echt ligt en krijg je een goede indruk van je toekomstige baan in de bouw of de techniek. Je bepaalt zelf welk keuzedeel jij kiest, maar dit is wel een verplicht onderdeel binnen je opleiding.

Na je opleiding

Na je opleiding Eerste monteur koude- en klimaatsystemen heb je keus: aan het werk of doorgroeien met een opleiding op niveau 4, zoals Technicus maintenance koude-en klimaatsystemen.

Wat wordt je werk?

Als eerste monteur koude- en klimaatsystemen zorg je ervoor dat al die koel-installaties blijven werken. Je monteert de verschillende onderdelen goed aan elkaar. En je sluit de installatie aan. Daarvoor gebruik je leidingen en kabels. Als je klaar bent, test je of alles werkt. Ook zorg je voor het onderhoud. Zo moet er regelmatig nieuw koelmiddel in het systeem. Als eerste monteur koude- en klimaatsystemen ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid en planning.

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Eerste monteur koude- en klimaatsystemen vind je een job bij bedrijven die koude-installaties bouwen, onderhouden en repareren. Zoals grote koelpakhuizen, vriesinstallaties, koelwagens en luchtbehandelingsinstallaties.

Check de livestream

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.