Dienstverlening (BOL)

School & stage
Brede opleiding met keuze uit drie profielen
Veel aandacht voor jou
Werken met mensen
Veel doorstroommogelijkheden

Iets voor jou?

Werken met mensen dat is wat je aanspreekt! En dat kan in de sport, in de recreatiewereld, in de facilitaire dienstverlening of in de zorg. Jij hebt een sociale, dienstverlenende en open houding naar mensen toe. Jij kijkt wat ze nodig hebben en daar begeleid je hen bij. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kinderen begeleidt tijdens een sportdag op de basisschool, dat je meedraait met een evenement of dat je ouderen helpt om langer zelfstandig te wonen.

LET OP!
- De opleiding zit voor aanmelden studiejaar 20-21 vol
- Meld je je aan, dan word je op de wachtlijst gezet. Meld je voor de zekerheid altijd aan bij een tweede opleiding.

De opleiding

Dienstverlening is een brede opleiding. Centraal staat dat je andere mensen helpt, ondersteunt of begeleidt. Bijvoorbeeld bij het bereiden van het eten, het organiseren van een sporttoernooi of het aankleden. Ben je gastvrij en zie je van nature wat mensen nodig hebben? Ben je flexibel en wil je ook op flexibele tijden werken? Dan ben je op de juiste plek in de dienstverlening!  

Dit leer je

Aventus maakt jouw kans op een goede keuze graag groter. Je begint daarom bij de brede opleiding Dienstverlening en specialiseert je na een tijdje in één van deze richtingen:

 • Medewerker facilitaire dienstverlening
 • Medewerker sport en recreatie
 • Helpende zorg en welzijn

Tijdens de gezamenlijke vakken leer je onder meer gastvrij, servicegericht en veilig werken. Zo kun je je breed oriënteren. Na het basisdeel kies je het beroepsprofiel dat het beste bij je past. Zo kun je tijdens je opleiding ontdekken wat je echt leuk vindt en bovendien heb je hierdoor meer kans op de arbeidsmarkt! 

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Dienstverlening met één van deze bewijzen:

 • Diploma VMBO: Basisberoepsgerichte, Kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma entreeopleiding (= niveau 1)
 • Diploma mbo-vakopleiding voor eenzelfde beroep of beroepscategorie
Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel volg je ook één of meerdere keuzedelen. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een verbreding of verdieping van je opleiding die aansluit bij jouw interesse of jouw toekomstige werkgebied.

Welk beroepsprofiel past bij jou?

Helpende Zorg & Welzijn: Werk je graag met kinderen, ouderen of mensen met een beperking? Heb je geduld, ook als het moeilijk wordt? Vind je daarnaast huishoudelijk werk leuk en vind je avond- en weekendwerk prima? Dan kun je tijdens je opleiding Dienstverlening het beste kiezen voor het profiel Helpende Zorg & Welzijn. Met dit profiel kun je aan de slag in zorgcentra, instellingen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of kinderdagverblijven.

Medewerker Facilitaire Dienstverlening: Kun je goed met mensen omgaan? Ben je een echte doener en weet je van aanpakken? Werk je makkelijk samen en zie je er netjes uit? Misschien is het profiel Facilitaire Dienstverlening dan iets voor jou. Facilitaire dienstverlening is heel breed. Denk daarbij aan cateringwerk, werken als gastheer of gastvrouw of koken in een grote keuken, maar ook magazijnwerk, schoonmaak of onderhoud. Je kunt aan de slag op de facilitaire afdeling van grote instellingen en bedrijven, zoals zieken- en verpleeghuizen, kantoorgebouwen en bungalowparken.

Medewerker Sport & Recreatie: Word jij blij van werken met mensen? Vermaak je ze graag in hun vrije tijd, bijvoorbeeld met sporten? Maak je makkelijk contact en werk je volgens de regels? Kies dan tijdens je opleiding Dienstverlening voor het profiel Medewerker Sport & Recreatie. Je laat mensen bewegen of zorgt ervoor dat ze een fantastische tijd hebben op vakantie. Je ontvangt de mensen en bereidt activiteiten voor. Tijdens de activiteiten prikkel je de deelnemers om echt mee te doen. Je kun aan de slag in de sport- of recreatiebranche, bijvoorbeeld bij buitensportbedrijven, sporthallen, attractieparken en op campings.

Eenjarig traject

Leerlingen van het Veluws College Cortenbosch (Apeldoorn) en het Etty Hillesum Lyceum De Marke (Deventer) die hun diploma met het profiel Zorg & Welzijn vanaf 2019 behaald hebben, kunnen er voor kiezen om de opleiding Dienstverlening (profiel Helpende Zorg en Welzijn) in 1 jaar te doen. Na je aanmelding voor de opleiding ontvang je meer informatie hierover. Het éénjarige traject Helpende Zorg en Welzijn zal in het schooljaar 2020/2021 op de locatie Middelweg in Deventer gegeven worden.

Leerlingen van het Edison college en Sprengeloo (Apeldoorn) kunnen een eenjarig traject volgen op het gebied van Sport & Recreatie aan de Mussschenbroekstraat in Apeldoorn. Je komt hiervoor in aanmerking als je op de genoemde school in mei 2020 je diploma haalt met uitstroomprofiel Dienst en Producten en het keuzedeel Ondersteuning bij sport en bewegen.

Felxibele leerroute Zutphen

Heb jij je in Zutphen ingeschreven voor de opleiding Dienstverlening?

Dan volg je vanaf augustus de flexibele leerroute van de tweejarige opleiding. Deze flexibele leerroute betreft de uitstroomprofielen Medewerker facilitaire dienst en Helpende zorg en welzijn. 

De flexibele leerroute betekent dat je werkt in je eigen tempo op basis van je interesse, motivatie, resultaten en mogelijkheden. Je bepaalt zelf hoe lang je erover doet.

Je werkt veel zelfstandig, maar ook in samenwerking met andere studenten, aan de verschillende onderwerpen van de basis- en profielfase. Je geeft zelf aan wanneer je klaar bent om op stage te gaan. Dit kan al vanaf de tweede schoolweek (mits er een stageplaats is). Uiteindelijk is het de bedoeling dat je in ieder geval vanaf periode 2, twee dagen per week op stage bent. Kun je nog niet op stage (om welke reden dan ook) dan ga je vijf dagen naar school, totdat je wel op stage kunt.

De schooldag start om 09.00 uur en eindigt om 15.00 uur,  waarbij je

 • werkt in je eigen tempo. 
 • deels zelfstandig werkt en deels samen aan opdrachten en/of projecten. 
 • praktische opdrachten uitvoert .
 • theoretische en praktische ondersteuning krijgt.
 • wordt begeleid door enthousiaste docenten. 
 • werkt op je eigen laptop met verschillende digitale leermiddelen (staan op de boekenlijst).
 • gebruik maakt van de boeken van de school.
dienstverlening sport en recreatie

Na je opleiding

  Veel mogelijkheden met Dienstverlening

  Na je opleiding in de Dienstverlening kun je op verschillende plekken terechtkomen, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, op een camping, in een restaurant, bij een fitnesscentrum en nog véél meer! Waar je precies aan de slag gaat, hangt af van het beroepsprofiel dat je kiest. Je bent breed inzetbaar en kunt eigenlijk overal terecht waar je mensen kunt helpen en ondersteunen. Wil jij zorgen voor een glimlach op de gezichten van de mensen die je helpt? Wil jij graag anderen helpen en ondersteunen? Dan ben je in de dienstverlening helemaal op je plek!

  Na je opleiding Dienstverlening heb je de keuze:

  LET OP!
  - De opleiding zit voor aanmelden studiejaar 20-21 vol
  - Meld je je aan, dan word je op de wachtlijst gezet. Meld je voor de zekerheid altijd aan bij een tweede opleiding.

  dienstverlening

  Wil je meer informatie?

  Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
  Of vul het contactformulier in.