Dienstverlening (BOL)

Sector: 
 • Zorg & Welzijn
Richting: 
Niveau: 
 • Niveau 2
Opleidingsduur: 
 • 1 - 2 jaar
Crebonummer: 
 • 23189
Start in februari 2020

Bij deze opleiding kun je ook in februari 2020 starten. Kies dan bij aanmelding als startdatum in de kalender: 1 februari 2020.

In sommige gevallen gelden er wel speciale voorwaarden. Zo worden bepaalde opleidingen maar op 1 locatie gegeven of de opleiding start pas bij voldoende aanmeldingen. Deze informatie zie je niet terug in het aanmeldformulier. Na je aanmelding ontvang je zo spoedig mogelijk bericht over de status van je aanmelding en eventuele voorwaarden.

Herken je jezelf?

Werken met mensen dat is wat je aanspreekt! En dat kan in de sport, in de recreatiewereld, in de facilitaire dienstverlening of in de zorg. Jij hebt een sociale, dienstverlenende en open houding naar mensen toe. Jij kijkt wat ze nodig hebben en daar begeleid je hen bij. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kinderen begeleidt tijdens een sportdag op de basisschool, dat je meedraait met een evenement of dat je ouderen helpt om langer zelfstandig te wonen.

Ben jij die helpende hand?

Dienstverlening is een brede opleiding. Centraal staat dat je andere mensen helpt, ondersteunt of begeleidt. Bijvoorbeeld bij het bereiden van het eten, het organiseren van een sporttoernooi of het aankleden. Ben je gastvrij en zie je van nature wat mensen nodig hebben? Ben je flexibel en wil je ook op flexibele tijden werken? Dan ben je op de juiste plek in de dienstverlening!  

Jouw vooropleiding

Je bent welkom bij de opleiding Dienstverlening met één van deze bewijzen:

 • Diploma VMBO: Basisberoepsgerichte, Kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma entreeopleiding (= niveau 1)
 • Diploma mbo-vakopleiding voor eenzelfde beroep of beroepscategorie

 

Hoe werkt je opleiding?

Aventus maakt jouw kans op een goede keuze graag groter. Je begint daarom bij de brede opleiding Dienstverlening en specialiseert je na een tijdje in één van deze richtingen:

 • Medewerker facilitaire dienstverlening
 • Medewerker sport en recreatie
 • Helpende zorg en welzijn

Tijdens de gezamenlijke vakken leer je onder meer gastvrij, servicegericht en veilig werken. Zo kun je je breed oriënteren. Na het basisdeel kies je het beroepsprofiel dat het beste bij je past. Zo kun je tijdens je opleiding ontdekken wat je echt leuk vindt en bovendien heb je hierdoor meer kans op de arbeidsmarkt! 

dienstverlening sport en recreatie

Veel mogelijkheden met Dienstverlening

Na je opleiding in de Dienstverlening kun je op verschillende plekken terechtkomen, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, op een camping, in een restaurant, bij een fitnesscentrum en nog véél meer! Waar je precies aan de slag gaat, hangt af van het beroepsprofiel dat je kiest. Je bent breed inzetbaar en kunt eigenlijk overal terecht waar je mensen kunt helpen en ondersteunen. Wil jij zorgen voor een glimlach op de gezichten van de mensen die je helpt? Wil jij graag anderen helpen en ondersteunen? Dan ben je in de dienstverlening helemaal op je plek!

Eenjarig traject

Leerlingen van het Veluws College Cortenbosch (Apeldoorn) en het Etty Hillesum Lyceum De Marke (Deventer) die hun diploma met het profiel Zorg & Welzijn vanaf 2019 behaald hebben, kunnen er vanaf dit schooljaar voor kiezen om de opleiding Dienstverlening (profiel Helpende Zorg en Welzijn) in 1 jaar te doen. Na je aanmelding voor de opleiding ontvang je meer informatie hierover.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel volg je ook één of meerdere keuzedelen. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een verbreding of verdieping van je opleiding die aansluit bij jouw interesse of jouw toekomstige werkgebied.

Wat doe je hierna?

Na je opleiding Dienstverlening heb je de keuze:

dienstverlening

Extra kosten voor deze opleiding

 • € 400 voor de hele opleiding* 
 • om de lessen te kunnen volgen is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van een laptop
 • excursies en extra studiemiddelen (niet verplicht)

* Voor boeken

dienstverlening

Welk beroepsprofiel past bij jou?

Helpende Zorg & Welzijn: Werk je graag met kinderen, ouderen of mensen met een beperking? Heb je geduld, ook als het moeilijk wordt? Vind je daarnaast huishoudelijk werk leuk en vind je avond- en weekendwerk prima? Dan kun je tijdens je opleiding Dienstverlening het beste kiezen voor het profiel Helpende Zorg & Welzijn. Met dit profiel kun je aan de slag in zorgcentra, instellingen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of kinderdagverblijven.

Medewerker Facilitaire Dienstverlening: Kun je goed met mensen omgaan? Ben je een echte doener en weet je van aanpakken? Werk je makkelijk samen en zie je er netjes uit? Misschien is het profiel Facilitaire Dienstverlening dan iets voor jou. Facilitaire dienstverlening is heel breed. Denk daarbij aan cateringwerk, werken als gastheer of gastvrouw of koken in een grote keuken, maar ook magazijnwerk, schoonmaak of onderhoud. Je kunt aan de slag op de facilitaire afdeling van grote instellingen en bedrijven, zoals zieken- en verpleeghuizen, kantoorgebouwen en bungalowparken.

Medewerker Sport & Recreatie: Word jij blij van werken met mensen? Vermaak je ze graag in hun vrije tijd, bijvoorbeeld met sporten? Maak je makkelijk contact en werk je volgens de regels? Kies dan tijdens je opleiding Dienstverlening voor het profiel Medewerker Sport & Recreatie. Je laat mensen bewegen of zorgt ervoor dat ze een fantastische tijd hebben op vakantie. Je ontvangt de mensen en bereidt activiteiten voor. Tijdens de activiteiten prikkel je de deelnemers om echt mee te doen. Je kun aan de slag in de sport- of recreatiebranche, bijvoorbeeld bij buitensportbedrijven, sporthallen, attractieparken en op campings.

dienstverlening

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in. 

Mijn opleidingen

favorieten