Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Commercieel medewerker iets voor jou?

Heb jij een vlotte babbel? Luister je goed naar mensen en snap jij vaak snel wat ze willen? Heb je daarnaast genoeg lef om op vreemden af te stappen? Yés, jij hoort thuis in de verkoop! Maak jij mensen bovendien graag tevreden? En red jij je goed op papier? Meld je dan aan voor de opleiding Commercieel medewerker van Aventus. 

commercieel medewerker

De opleiding Commercieel medewerker

Dit leer je

Tijdens je opleiding Commercieel medewerker leer je onder meer over:

 • verkopen/sales
 • verkoopkansen onderzoeken (marktonderzoek)
 • contacten houden met klanten 
 • manieren van contact hebben (communicatie)
 • reclame maken en producten aan de man brengen (marketing)
 • werken met computers

Daarnaast krijg je ook: Nederlands, Engels, Duits, rekenen en burgerschap. 

Brede basisperiode

Deze opleiding kent een brede basisperiode van een half jaar met daarbinnen dezelfde modules voor de opleidingen Commercieel, Retail en Zakelijke Dienstverlening. Daarnaast heb je in deze periode, als je dat wil, nog de mogelijkheid om te oriënteren op een andere opleiding binnen deze richtingen. Je kan dan eventueel na deze basisperiode goed overstappen naar een andere opleiding binnen Commercieel, Retail en Zakelijke Dienstverlening.

Let op: start op niveau 4

Let op: als je je aanmeld voor deze opleiding, start je op niveau 4 (Junior Accountmanager of E-Commerce Specialist). We nemen contact met je om te bespreken welke opleiding het beste past bij jou. Wil je in het tweede leerjaar toch liever niveau 3 afronden, dan kan dat natuurlijk ook. 

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Commercieel medewerker met één van deze bewijzen:

 • Diploma VMBO: kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma mbo niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Studie-inhoud

Hoe ziet jouw opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen en wordt in modules aangeboden. In de loop van je studiejaren krijg je steeds meer de mogelijkheid om keuzes te maken die passen bij jouw ontwikkeling. Hierin word je intensief begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

 • Nederlands 
 • Rekenen 
 • Engels (alleen voor niveau 4) 
 • Loopbaan en Burgerschap 

Kerntaken en werkprocessen

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding: 

Basisdeel 

Kerntaak: Onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid  
Werkprocessen:

 • Verzamelt klant-, product- en marktinformatie 
 • Doet voorstellen voor verkoopbeleid, marketingbeleid en/of marktbewerking 

Kerntaak: Voert het verkooptraject uit  
Werkprocessen:

 • Bereidt het verkooptraject voor 
 • Acquireert klanten en/of opdrachten 
 • Voert verkoopgesprekken 
 • Doet een aanbod met prijsberekening 
 • Verzorgt het (interne) ordertraject 

Kerntaak: Zorgt voor relatiebeheer en klantenservice 
Werkprocessen

 • Onderhoudt klantcontact en voert aftersales uit 
 • Behandelt klachten 
 • Voert promotieactiviteiten uit 
 • Voert webcare werkzaamheden uit
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen? 

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.  

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

In het gemeenschappelijke, eerste leerjaar heb je na het verplichte keuzedeel digitale vaardigheden de keuze uit verschillende keuzedelen. Voorbeelden van aangeboden keuzedelen zijn: Inspelen op innovatie, Intenationaal 1, Blijvend fit, Veilig en gezond werken, Werken in het buitenland en Duurzaamheid in bedrijf.

Actueel en toekomstproof onderwijs

De wereld verandert razendsnel. Daarom verandert ons onderwijs mee. Bij ons leer je hoe je straks zelfstandig kunt functioneren op een arbeidsmarkt die steeds verandert. Klaar voor de toekomst, noemen we dat. Wij zorgen voor flexibel onderwijs, passende begeleiding en optimale afstemming met het werkveld. Jij bent eigenaar van je (leer)loopbaan: jouw ontwikkeling staat centraal. Je leert keuzes maken en de docent is jouw coach: hij of zij stelt goede vragen, geeft feedback en biedt ondersteuning of bouwt door op wat je al kunt. Samen met hem bepaal je welke ondersteuning je nodig hebt om succesvol te zijn.

Je werkt vanaf het begin van je studie aan opdrachten uit de beroepspraktijk. Hiermee mag je oefenen en fouten maken. De vaste onderdelen van je opleiding zijn zowel gericht op je toekomstige beroep, als op generieke onderdelen zoals Nederlands en Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Wat je leert, ligt vast, zodat je diploma waardevol is voor de arbeidsmarkt. 

Je krijgt bij ons afwisselend onderwijs. Denk aan instructielessen, kennisclips, werken aan projecten en samenwerken in een groep. Je leert zelfstandig – uiteraard wel onder begeleiding - en stemt af welke hulp je nodig hebt.  Sommige opdrachten bundel je in jouw portfolio, waarin je ook je eigen keuzes en resultaten vastlegt. Klinkt goed, toch?

Na je opleiding

Na je opleiding Commercieel medewerker heb je de keuze: 

 • een job zoeken 
 • doorgroeien naar niveau 4, zoals met de opleiding Medewerker marketing en communicatie, Junior accountmanager, E-commerce specialist, Vestigingsmanager groothandel of Assistent-manager internationale handel

Wat wordt je werk?

 je hebt veel contact met klanten. Je belt, mailt en regelt veel. Zo zoek je uit wat je klanten precies willen. Je houdt verkoopgesprekken met ze en geeft veel informatie over producten of diensten. Ook probeer je nieuwe klanten te vinden. Verder maak je notities en verwerk je informatie per computer. 

Wat wordt je werkplek?

Je bent met je diploma Commercieel medewerker welkom bij grote, middelgrote en kleine bedrijven.

Check de filmpjes

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.