Biologisch medisch analist iets voor jou?
Nieuwsgierig naar wat er allemaal in je bloed zit en waarom? Lijkt het je leuk om tests te doen en belangrijke metingen? Dan schuilt er een onderzoeker in jou! En heb je gevoel voor moderne techniek en kun je netjes en precies werken? Meld je dan aan voor de opleiding Biologisch Medisch analist bij Aventus. Als analist doe je heel gevarieerd en belangrijk werk, waarin je zelfstandig en verwantwoordelijk werk verricht.
De opleiding Biologisch medisch analist
Tijdens je opleiding leer je onder meer:
- het voorbereiden en uitvoeren van basisanalyses
- het afnemen van bloed en het aannemen en registreren van onderzoeksmateriaal van patiënten
- het doen van gespecialiseerd onderzoek naar bloed (hematologisch) en weerstand (immunologisch) en bacteriën (microbiologisch)
- het beoordelen van meetwaarden en hiervan rapporten maken
- het onderhouden van je werkomgeving en de apparatuur die je gebruikt
- goed samen te werken en duidelijk te communiceren
- het efficiënt plannen van je eigen werk
Gezamenlijk basisjaar
Het eerste jaar van je opleiding volg je samen met de studenten van de overige analisten-opleidingen. Na dit brede basisjaar specialiseer je je in de door jou gekozen richting.
Let op: in het aanmeldsysteem heet de opleiding waarvoor je je inschrijft ‘Analisten – BOL 4’.
- Let op: Numerus fixus
De opleiding Biologisch medisch analist (BOL) kent een numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum aantal opleidingsplaatsen is. Ben je zeker van je studiekeuze? Meld je dan snel aan! Wil je meer informatie over numerus fixus opleidingen? Klik dan hier.
- Toelatingseisen
Je bent welkom bij de opleiding Biologisch medisch analist met één van deze bewijzen:
- diploma vmbo Techniek: Kaderberoepsgericht, Gemengde en Theoretische Leerweg
- diploma vmbo overige profielen met wiskunde of natuur- en scheikunde I
- mavo diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I
- overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4 met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde
- diploma mbo niveau 2 met kennis van de exacte vakken of diploma mbo-niveau 2 met een voldoende voor de instaptoets
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
- Keuzedelen
Wat zijn keuzedelen?
Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.
Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?
- Doorstroom HBO
- Duurzaamheid
- Studie-inhoud
Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en meerdere keuzedelen. Je start je opleiding met een algemeen basisjaar waarin je alle noodzakelijke basiskennis (theorie) en basisvaardigheden (praktijk) hebt geleerd.
Na het basisjaar start je met het profieldeel van je opleiding tot Biologisch Medisch Analist (niveau 4). Het tweede, derde en vierde leerjaar staan voor het grootste deel in het teken van het door jou gekozen profiel, maar ook zullen er nog onderdelen behoren bij het Basisdeel.
Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het MBO gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:
- Nederlands
- Rekenen
- Engels (alleen voor niveau 4)
- Loopbaan en Burgerschap
Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn de werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van het profieldeel van jouw opleiding:
Profieldeel
Kerntaak Voert specialistische analyses uit
Werkprocessen- Voert biologisch medische analyses uit
- Interpreteert analyseresultaten
Kerntaak Ondersteunt onderzoek en onderwijs
Werkprocessen- Optimaliseert technieken
- Draagt kennis over
Na je opleiding
Na je opleiding Biologisch medisch analist heb je keuze om:
- een baan te zoeken als Biologisch Medisch Analist
- door te groeien in het hoger beroepsonderwijs, bijvoorbeeld in Biologisch Medisch Laboratoriumonderzoek HBO
- doorgroeien in een verwante lerarenopleiding
Wat wordt je werk?
Je neemt bloed af bij patiënten in bijvoorbeeld een ziekenhuis en onderzoekt dit, samen met je team, in het laboratorium. Ook weefsel, urine en cellen uit het lichaam van mensen (of dieren) kunnen behoren tot jouw onderzoeksmateriaal. Daarbij kijk je naar bijvoorbeeld ziektekiemen, bloedcellen en allerlei chemische stoffen die in je lichaam zitten. Stoffen zoals vet, suiker, ijzer en hormonen. Met de uitslagen van je onderzoek gaat de arts een diagnose stellen of de patiënt behandelen.
Omdat het beroep ook een (micro)Biologische kant heeft kun je ook werk vinden in bijvoorbeeld bedrijven die een microbiologisch laboratorium hebben, zoals levens- of geneesmiddelenbedrijven. Altijd staan veiligheid en volksgezondheid centraal.
Wat wordt je werkplek?
Als biologisch medisch analist werk je in een laboratorium bij een:
- ziekenhuis
- bloedbank
- universiteit (zoals in Wageningen)
- bedrijf dat hun producten microbiologisch onderzoekt