Paragrafen

Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek iets voor jou?

Heb je gevoel voor techniek en vind je service heel normaal? Hou je van grote (landbouw)machines, van ingewikkeld en van aanpakken? Werk je daarnaast graag met mensen, doe dan de BBL-opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek bij Aventus.

De opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek

Dit leer je

Tijdens je opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek leer je dit en meer:

 • hydrauliek
 • metaalbewerking
 • elektrotechniek
 • motoren
 • communicatie
Specialisaties Intern transport en Tuin- & parkmachines

Naast specialisatie in landbouwmechanisatie is het nu ook mogelijk om te kiezen voor de richting Tuin- & parkmachine of Intern transport.

Specialisatie intern transport (heftrucks en magazijntrucks)

Hierbij verdiep je je in interne transportbranche waar onder andere aan heftrucks en magazijntrucks wordt gewerkt. Je leert hoe je een storingsdiagnose stelt en hoe je de storing kunt oplossen door middel van een reparatie. Belangrijke aandachtspunten zijn de elektromotoren, de vermogenselektronica, de tractiebatterijen en de laadstations.

Je leert hoe je de benodigde technische gegevens en informatie over eerder uitgevoerde reparaties kunt gebruiken. Om een diagnose te kunnen stellen leer je hoe je een werkvolgorde maakt en hoe je testen en metingen uitvoert. Daarnaast leer je welke reparaties je moet uitvoeren, wat de verwachte reparatietijd zal zijn en welke onderdelen vervangen moeten worden. Zo leer je hoe je oude componenten verwijdert en zo nodig componenten repareert of nieuwe componenten inbouwt en afstelt. 

Specialisatie Tuin- en parkmachines

In diverse regio’s zijn er gespecialiseerde bedrijven die zich richten op verkoop en onderhoud van tuin- en park machines waardoor er grote vraag is naar deze vakmensen. Dit zijn machines voor onderhoud van tuinen, sportvelden, golfbanen en openbaar groen. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de verschillende systemen, zoals aandrijf- en veiligheidssystemen, die bij deze machines worden toegepast.

Je leert hoe je de benodigde technische gegevens en informatie over eerder uitgevoerde reparaties kunt gebruiken. Om een diagnose te kunnen stellen leer je hoe je een werkvolgorde maakt en hoe je testen en metingen uitvoert. Daarnaast leer je welke reparaties je moet uitvoeren, wat de verwachte reparatietijd zal zijn en welke onderdelen vervangen moeten worden. Zo leer je hoe je oude componenten verwijdert en zo nodig componenten repareert of nieuwe componenten inbouwt en afstelt. 

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek met een van deze bewijzen:

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Mavo-diploma
 • Diploma entreeopleiding (niveau 1)
 • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen? 

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt deze opleiding?

Bij deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Basis Metaal
 • Gereedmaken Monteur Mobiel Intern Transport
 • Gereedmaken Landbouwtechniek
 • Gereedmaken Tuin- & Parktechniek

 

Na je opleiding

Na je opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek heb je verschillende mogelijkheden:

 • werken als monteur landbouwmechanisatietechniek 
 • werken als monteur mobiel intern transport
 • doorgroeien met een opleiding op niveau 3, zoals Allround monteur mobiele werktuigen.

Wat wordt je werk?

Als monteur mobiele werktuigen help je een allround monteur met werk in de werkplaats of bij klanten in het bedrijf. Dit en meer doe je: 

 • trekkers, landbouwmachines, heftrucks onderhouden en repareren
 • helpen bij tuin- en parkmechanisatie

Wat wordt je werkplek?

Na je opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek ga je naar bijvoorbeeld landbouwmechanisatie- of loonbedrijven, heftruckbedrijven of werken in de groensector

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.