Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Assistent Installatie- en Constructietechniek iets voor jou?

Ben je technisch aangelegd  en goed in werken met je handen? Hou je van afwisseling en werk je graag op verschillende plekken? Kies dan de entree-opleiding Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek.

De opleiding Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

Dit leer je

Binnen de Entree-opleiding word je opgeleid tot assistent van de vakman. Je doorloopt de  volgende werkzaamheden in de constructie-, installatie- en/of elektrotechniek. 

Je leert eenvoudig productiewerk zoals lassen, zagen, slijpen, knippen, boren, verzinken, (pijp)buigen en lijmen. Ook leer je eenvoudig onderhoudswerk en eenvoudige tests doen. Machines, werktuigbouwkundige constructies, elektrotechnische en werktuigkundige installaties leer je monteren of demonteren. Belangrijk hierbij is dat je zorgt  voor een veilige en schone werkomgeving

 • In de constructie lever je bijvoorbeeld extra menskracht, reikt materialen en gereedschappen aan en maakt machines en materiaal klaar voor stelt materieel op of af. Je kan ondersteunen bij het maken van halffabricaten. 
 • In de installatietechniek zorg je bijvoorbeeld voor het op maat maken van een buis, kabel of kabelgoot.
 • In de elektrotechniek kun je bijvoorbeeld eenvoudige constructies monteren en demonteren. Bij dit werk horen ook enkele eenvoudige administratieve handelingen.

In je vakkenpakket zitten ook Burgerschap, Nederlands en rekenen. In de stage doe je veel praktijkervaring op.

Daarnaast leer je eenvoudig onderhoudswerk en eenvoudige tests doen en - als de klus klaar is - het gereedschap en machines klaarmaken voor (her)gebruik. Je leert dit werk doen bij bedrijven in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde of de installatietechniek. Dit kan zijn in een werkplaats, productiehal of op locatie bij een klant.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent installatie- en constructietechniek als je:

 • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt

Bij een Entree-opleiding kun je iedere maand starten. Kies dan bij aanmelden het vakje ‘Anders’ en kies de datum waarop je met de opleiding wilt beginnen.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren en Loopbaan

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Basisdeel

Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
Werkprocessen:

 • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor
 • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
 • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

Profieldeel

Kerntaak: Doet eenvoudig metaal-, installatie- en/of elektrotechnisch werk
Werkprocessen:

 • Zorgt voor een veilige werkplek
 • Maakt (onderdelen van) producten en halffabricaten
 • Ondersteunt bij installatie- of constructie-werkzaamheden
 • Bergt gereedschap, materieel en materiaal op en voert afval af
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

 • Duurzaamheid in het beroep A
 • Solliciteren 
Praktijkonderwijs / VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je contact opnemen met Richard Scharft: 0625005203.

Na je opleiding

Na je Entreeopleiding Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek heb je een ruime keuze aan vervolgopleidingen op mbo niveau 2. Wat dacht je bijvoorbeeld van de niveau 2 opleidingen Constructiewerker of Monteur Werktuigkundige Installaties?

Bekijk de livestream

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.