Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Iets voor jou?

Aan de slag in de logistiek? Logistiek komt in elk bedrijf voor. Als je kiest voor het beroepsprofiel Assistent Logistiek kun je dus in veel verschillende branches terecht komen. 

Assistent Logistiek

De opleiding

Vaak werk je in een magazijn, bij een transportbedrijf of distributiecentrum. Je helpt bijvoorbeeld bij het laden en lossen van vrachtwagens. Je verzamelt de spullen die vervoerd moeten worden of legt ze op de goede plek in het magazijn.

Werken en leren

Tijdens een deeltijd mbo-opleiding (BBL) werk je in een bedrijf. Je hebt een (leerwerk)baan nodig om met deze opleiding te beginnen.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent logistiek als je:

 • 16 jaar of ouder bent op 31 juli voorafgaande aan het schooljaar waarin je start
 • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Bij een mbo-opleiding op niveau 1 kun je iedere maand starten. Kies dan bij aanmelden het vakje ‘Anders’ en kies de datum waarop je met de opleiding wilt beginnen.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Basisdeel

Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
Werkprocessen:

 • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor
 • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
 • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

Profieldeel

Kerntaak: Ontvangt goederen en/of producten en slaat deze op
Werkprocessen:

 • Ontvangt goederen en/of producten
 • Maakt goederen en/of producten gereed voor opslag en slaat deze op
 • Voert goederen en/of producten in een (ICT-)systeem in
 • Maakt retourgoederen, emballage en overig verpakkingsmateriaal verzendklaar

Kerntaak: Verzamelt goederen en/of producten en maakt deze verzendklaar
Werkprocessen:

 • Verzamelt orders
 • Voert handelingen op goederen/of en producten uit
 • Maakt goederen en/of producten verzendklaar
 • Inventariseert (een deel van) voorraad en/of de magazijninventaris
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor een keuzedeel. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Een keuzedeel helpt je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Praktijkonderwijs/VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding op niveau 1? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je contact opnemen met Richard Scharft: 0625005203.

 

Na je opleiding

Na de Entreeopleiding Assistent Logistiek kun je ervoor kiezen om een diploma op een hoger niveau te halen. De mbo-2 opleiding Logistiek Medewerker sluit bijvoorbeeld goed aan.

Bekijk de livestream

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.